Veszélyes, ha kellemetlen szag árad a klímából!

Veszélyes, ha kellemetlen szag árad a klímából!

Dr. Magyar Donát PhD Módosítva: 2018.07.24

A nyári melegben csak egy gombnyomás és máris kellemesen hűvös levegő árasztja el a lakást, vagy az autót és nincs ez másként a munkahelyi környezetben, de a bevásárlóközpontokban sem. A légkondicionálók elterjedésével azonban egyre gyakoribbá válnak az általuk okozott szövődmények is.

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, hogy mellőzzük a légkondicionáló túlzott használatát, nem tartózkodunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában, elkerülve ezzel a nyári náthás, meghűléses tüneteket, ízületi panaszokat. Egészségünkre nézve azonban nem csak a hideg, de a légkondicionáló berendezésből kiáramló levegő minősége is komoly veszélyt jelenthet.

Az elhanyagolt klíma fertőzések forrása

Veszélyes, ha kellemetlen szag árad a klímából!Szerencsés esetben nem tapasztaltuk még, amikor a klíma bekapcsolását követően kellemetlen, poshadt szag áramlik a berendezésből. Az ilyen jelenségek oka nem más, mint a készülékben lerakódott szennyeződések, por, baktérium- és gombatenyészetek – tudtuk meg dr. Magyar Donát aerobiológustól, a Budai Allergiaközpont szakemberétől. A légkondicionálókban leggyakrabban található mikroorganizmusok közül talán a legfontosabb a Legionella. Az általa okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, és általában nem is azonosítják, mint Legionella-fertőzést. A legionárius betegség ezzel szemben egy összetett tünetekkel járó, atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet.

Asztmát, allergiát is okozhat

A légkondicionáló berendezés ezen kívül még számos fertőzést okozó mikroorganizmus számára biztosít kedvező életfeltételeket. A leggyakoribb baktérium nemzetségek: Actinomycetes, Flavobacterium, Pseudomonas; protozoák: Acanthamoeba, Vorticella; nematodák; penészgombák: Aspergillus, Cephalosporium, Cladosporium, Fusarium, Mucor, Penicillium, Rhodotorula, Trichoderma.
A nem megfelelően karbantartott berendezések a korábban már említett legionellózis és Pontiac-láz kórképeken kívül az alábbi betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet:
-hypersensitiv pneumonitis, (túlérzékenység okozta tüdőgyulladás)
-asztma,
-allergia,
-szisztémas mycosis, (az egész szervezetet érintő gombafertőzés)
-aspergillosis, (tüdőben kialakuló gombás fertőzés)

Szezon előtt és után klímatiszítás!

A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, majd a klíma bekapcsolásával folyamatosan keringjenek a beltéri levegőben. A munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer – legjobb szezon előtt és után is - vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy, ha a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Fontos a csepptálcán vagy más alkatrészeken kialakuló pangó víz megszűntetése, mert a ventilátor által lesodort vízpermet okozhatja a súlyosabb fertőzéseket. A berendezések karbantartásához mindig kérjük szakember segítségét, ezzel sok bajt előzhetünk meg!

Téma szakértője

  • Dr. Magyar Donát PhD

  • Szakterületek:
    • aerobiológus, mikrobiológus
  • Specialitások:
    • allergén szintek mérése 

    • allergén kontroll (atka, gomba, pollen, állati eredetű allergének)

     

    Telefonszám: +36 30 869 5915

Orvos válaszol

Üdvözlöm. Kisfiam szeme mellett és hónaljanal kiszáradásos foltok vannak. Erdélyben voltunk borgyogyasznal aki elkuldott vérvételre és kijott hogy allergia okozza. Kérdésem az lenne milyen irányban lenne érdemes elindulni. Milyen allergia tesztet kellene elvegeztetni elsőként.

Tisztelt Kérdező,

További vizsgálatokat személyes megbeszélés, kikérdezés, szakorvosi vizsgálat nélkül nem tudunk javasolni, mert ilyen tüneteket okozhat több fajta dolog is, étel, pollen, por, tusfürdő, krémek, mosószer de akár öblítő is.
Javasoljuk egy allergológus gyermekorvos felkeresését.
Üdvözlettel:
Budaházi Kata
vezető asszisztens

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok