Mentes és Finom

Létrehozva: 2018.02.06 16:50 | Módosítva: 2018.02.06 16:52
2015-ben az Allergiamentes Életért Alapítvány szervezésében jött létre a Mentes és Finom védjegyprogram. A Védjegyprogram célja a táplálékallergiás, táplálékintoleranciás, autoimmun gluténérzékeny emberek biztonságos választásának megkönnyítése. A különféle élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák előfordulási gyakoriságáról változatos adatok állnak rendelkezésünkre, de szinte már alig találkozni olyan családdal, baráti társasággal, ahol ne szorulna valaki „mentes” étkezésre.

A Védjegy használata garancia arra, hogy az adott vendéglátó egység (étterem, pékség, cukrászda stb.) mentes a védjegyben szereplő allergéntől, azaz tejtől (beleértve a laktózt is), gluténtól, tojástól, szójától vagy földimogyorótól.

Mindamellett egyben üzenet a Fogyasztónak, hogy a vendéglátó egység képes és akar az adott összetevőtől mentes élelmiszert, ételt, italt beszerezni, készíteni, eladni.

A Mentes és Finom védjegy célja, hogy a jogszabályi és hatósági előírásokon alapulva pozitív példaként segítse az ételérzékenységgel élőket, hogy biztonságosan tudjanak éttermet, cukrászdát, pizzériát, egyéb vendéglátóipari egységet választani. A Mentes és Finom védjegy azt jelenti, hogy a védjegybirtokos tud és akar mentes élelmiszert a vendég részére fel-, illetve kiszolgálni.

Az Allergiamentes Életért Alapítvány szakmai hátterét az Allergiamentes Életért Alapítvány Kuratóriuma biztosítja. A Kuratórium elnöke Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész. Tagjai Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok, százszoros magyar bajnok úszó és Simon Erzsébet.

A Mentes és Finom védjegy szakmaiságát az érintett szakmák képviselőiből felállított Szakmai Bizottság garantálja. A Szakmai Bizottságban képviselteti magát: a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a Magyar Pékszövetség, a  Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége, a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete, a Magyar Allergia Szövetség, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, a  BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék.

További információkért látogasson el weboldalainkra:

http://www.mentesesfinom.hu/

http://www.allergiamenteseletert.hu/

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok