Foglalkozás Egészségügy

Foglalkozás Egészségügy

Létrehozva: 2017.11.17 21:44 | Módosítva: 2018.09.21 12:37

A magyar hatályos jogszabályok szerinti foglalkozás-egészségügyi ellátást, vizsgálatokat kedvező áron biztosítjuk A, B, C és D kategóriákban.

 • Megállapodás szerint, igény esetén nemcsak rendelőinkben, hanem megbízónk telephelyén is vállaljuk a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokat, szükség esetén SORON KÍVÜL is
 • Nagy szerződött létszámnál éves kedvezményt biztosítunk
 • A nálunk leszerződött cégek alkalmazottai a Budai Allergia Központ vizitdíjaiból 10% kedvezményt kapnak
 • Egészségpénztári kártyát elfogadunk
 • Számítógépes nyilvántartás segíti a könnyebb adminisztrációt
 • A dolgozókat előzetesen megbeszélt időpontra várjuk, így a helyszínen nem kell várni
 • Szükség esetén idegen nyelven beszélő orvosokat biztosítunk
 • Vállalati referens

Foglalkozás egészségügyi asztma

A munkahelyi környezet megbetegíthet

A munkahelyi környezet által okozott egészségügyi problémák előfordulása nem pontosan rögzített, ezért valójában jóval gyakoribbak, mint ahogyan azt a felmérések mutatják. A foglakozási betegségek fő kiváltó okai a munka során használatos, a munkahelyi környezetben megtalálható vegyi, biológiai vagy fizikai tényezők. A bőrfelszín után a munkahelyi környezet a leggyakrabban a légutakban okoz panaszokat, az asztma a második leggyakoribb foglalkozási betegség világszerte.

A foglalkozási asztma

Az asztma a légutak idült gyulladásos betegsége, melynek klasszikus panaszai és tünetei a rohamokban jelentkező sípoló légzés, mellkasi nyomásérzés, nehézlégzés és köhögés. A foglalkozási asztma olyan alcsoportnak tekinthető, ahol a légúti tünetek kiváltása oki összefüggésbe hozható a munkahelyi porok, gőzök, gázok, füstök tartós inhalációjával.

Kiváltó tényezők

A foglalkozási asztmát kiváltó anyagok széles és egyre bővülő skálája ismert, több száz természetes és szintetikus anyag okozhatja, egyéni érzékenységtől függően. A kórképet kiváltó anyagok alapvetően két nagy csoportba sorolhatók.

A. Nagy molekulatömegű fehérjetermészetű anyagok

1. Állati eredetűek - laboratóriumi állatok vizeletfehérjéi, szőre

 • laboratóriumi dolgozók, állatgondozók

- egyéb állati anyagok -madár, tehén, sertés, baromfi férgek, atkák

 • mezőgazdasági munkás, baromfitenyésztő, gabonaszállító, farmer

2. Növényi eredetűek -gabonapor, liszt (búza, rozs), tea, babkávé, szójabab, dohány ►gabonaszállítók, pékek, molnárok, cukrászok, élelmiszeripar, dohánygyártás
3. Biológiai enzimek –tripszin, pankreatin, pepszin, gomba eredetű amiláz ►mosóporgyártás, gyógyszergyártás, pékek
4. Egyéb - növényi eredetű gumik

 • nyomdaipar -tengeri halak, rákok
 • halászat és halfeldolgozás - textilpor
 • textilipar

B. Kis molekulatömegű kémiai anyagok

1. Izocianátok ►poliuretánhab-gyártás, műanyag és festékipar, autófényezés, öntöde, festékszórás, festéküzlet
2. Savhidrinek ►műanyagipar, epoxigyantákkal dolgozók
3. Alifás aminok ►fényképészet
4. Faporok ►ácsok, fafeldolgozó ipar
5. Fémek – platina sók, nikkel, króm ►platina feldolgozás, nikkelezés, krómozás
6. Kémiai füstök ►forrasztás, elektronikai ipar, alumínium feldolgozó ipar
7. Gyógyszerek ►gyógyszeripar, baromfitápszerrel dolgozók

Előfordulás

Elsősorban a veszélyeztetett populációban végzett felmérések szerint a különböző országokban 2-15%-ra becsülik a foglalkozási asztma előfordulását az összes asztmások között. Legismertebbek az állatokkal foglakozók állati szőr (30%), a pékek liszt (9%), a vegyiparban és gyógyszeriparban dolgozók különböző vegyszerek, a lakkokkal dolgozók izocianát, a galvanizálók, tímárok egyes nehézfémsók által okozott asztmája. Nagy számban fordul elő még az egészségügyben dolgozók, nyomtatással, faüzemben, szépségszalonban és anyaggyártással foglalkozók körében.

Klinikai tünetek

A kóros reakció kiváltó oka egyaránt lehet a kiváltó ágens által okozott allergia vagy irritáció.

1. Allergia esetén a foglalkozási asztma tünetei az első expozíciót követő latens periódus után alakulnak ki, mely periódus néhány héttől sok évig is terjedhet, ebben az időszakban alakul ki a szenzítizáció. Ezt követően a tünetek bármikor kialakulhatnak: a munkahelyen, az allergén inhalációját követő néhány percen belül, amikor a beteg maga észleli az összefüggést légzési panaszai és a munkahelye között, vagy a munkahelytől távol. Gyakori az úgynevezett késői reakció, amikor a tünetek az expozíciót követően több óra után, esetleg munkaidő után (otthon) jelentkeznek. Ilyenkor a munkahellyel való ok-okozati összefüggés nem mindig vetődik fel. Az összefüggés felismerését segítheti, ha az asztmás panaszok a munkahelytől távol, hétvégén, esetleg szabadság idején javulnak vagy megszűnnek, majd reexpozíció esetén kiújulnak (pl. hétvégi tünetmentes szak után hétfőn ismét jelentkezik nehézlégzés a munkahelyén megjelenő betegen).

2. Irritáció esetén erősen irritáló gázok egyszeri vagy ismételt nagy koncentrációjú akut inhalációja is kiválthatja az asztmát, ilyenkor a tünetek hirtelen jelentkeznek, latencia periódus nélkül, rendszerint 24 órán belül a kiváltó tényezővel történő találkozás után. Az ilyen irritánsok által kiváltott asztmás tünetek vagy spontán megszűnnek, vagy néha tartósan fennállnak.

Diagnózis

A foglalkozási asztma diagnózisának felállításához igazolni kell az oki kapcsolatot a munkahelyi anyag és a beteg asztmás panaszai között. Sokszor nehéz elkülöníteni, hogy a betegség foglalkozási ártalom következtében alakult-e ki, vagy a már korábban meglévő, de esetleg fel nem ismert asztma tüneteinek a súlyosbodása következett be az adott munkahelyen.

A munkavállalók elsődleges célja természetesen a munkahely megtartása. Sokaknak azonban szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy jelenlegi munkahelyük súlyos és maradandó egészségkárosodást okozhat. Panaszok esetén forduljanak allergológus vagy tüdőgyógyász szakorvoshoz, aki a szükséges vizsgálatok elvégzésével azonosítja a tünetek kiváltóit, majd javaslatot tesz a probléma megoldására, a gyógyszeres kezelés szükségességére.

Prognózis

A foglalkozási asztma esetében a legjobb védekezés a tüneteket kiváltó munkahelyi allergének kerülése. A dolgozó munkahelyen belül átkerülhet más, expozíciómentes munkakörbe, esetleg más munkahelyre kell irányítani, enyhébb esetekben megfelelő szellőzés vagy szájmaszk használata megoldást jelenthet a munka folytatására. Ezek a megoldások a betegek többségénél a tünetek javulásához ill. megszűnéséhez vezetnek. Néhány esetben azonban az asztmás tünetek folyamatos romlását figyelték meg a munkahely megváltoztatása után is.

A prognosztikai tapasztalatok tükrében még fontosabbá válik a foglalkozási asztma esetében a megelőzés és a korai diagnózis. A foglalkozási betegségek munkajogi következményekkel is járhatnak.

A munkáltatók részéről a munkavédelmi szabályok betartása mellett javasolt a veszélyeztetett dolgozók rendszeres tüdőgyógyászati szűrővizsgálata is, mely évente elvégzendő mellkas röntgen és légzésfunkciós vizsgálatot foglal magába.

 

Budai AllergiaKözpont

Online bejelentkezés az Allergiaközpont rendeléseire

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!