Porallergia

Porallergia

Szerző: Allergiaközpont | Létrehozva: 2022.10.06 15:00 | Módosítva: 2022.10.06 15:15

Hazánkban, jellemzően a fűtési szezon eljövetelével jelentkezik a porallergia. Köznyelvben továbbá házipor allergiának is hívják, hivatalosan a szakma poratka allergiának nevezi. A poratka allergia nevéből fakadóan, a szabad szemmel nem látható atkától jön, méghozzá oly módon, hogy ennek a parányi állatnak a végtermékét lélegezzük be a porral együtt. Gyakorlatilag az atka széklete az a trigger, ami kiváltja az allergiás reakciót.

A szakorvos poratka-allergiára gyanakodhat, amennyiben annak tüneteit produkálja a beteg. Poratka allergia gyanúja esetén, a szakorvos kérdéseket tesz föl otthonával és otthoni körülményeivel kapcsolatban. A kérdésekre adott minél pontosabb, őszinte válasz segít a diagnózis felállításában.

Annak igazolására, hogy allergiás valamilyen levegőben szálló anyagra, a szakorvos megvizsgálhatja az orrnyálkahártya állapotát. Ha allergiás valamire a levegőben, az orrjárat nyálkahártyája duzzadtnak, sápadtnak, vagy akár kékesnek tűnhet.

Nem biztos, hogy porallergia

Orvosa poratka-allergiára gyanakodhat, ha tünetei lefekvéskor vagy takarítás közben rosszabbak – amikor a poratka allergének átmenetileg, nagyobb koncentrációban terjednek a levegőben. Ha van háziállata, nehezebb lehet meghatározni a tünetek eredőjét, hiszen például a kutyaszőr vagy macskaszőr is okozhat allergiát. Különösen nehéz abban az esetben különválasztani az esetleges poratka allergiát az állatszőr allergiától, amikor kedvencünk a hálószobában alszik. Ennek oka, hogy mindkét allergia típus főleg éjszakánként okoz hasonló irritációt.

Kapcsolódó cikkünk

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

A porallergia kivizsgálása

Allergológus szakorvos javasolhatja Prick alkaros bőrteszt elvégzését, amely kimutatja mind a poratka, mind az állatszőrporallergia allergiát.Ebben a tesztben kis mennyiségű tisztított allergén kivonatot szúrnak a bőr felületére, beleértve a poratkák kivonatát is. Ezt általában az alkaron végzik, de a hát felső részén is elvégezhető.

Szakemberünk bizonyos ideig figyeli a bőrén jelentkező allergiás reakciókat. Ha allergiás a poratkákra, akkor vörös, viszkető dudor alakul ki, ahol a poratka kivonatot a bőrére szúrták. E bőrtesztek leggyakoribb mellékhatásai a viszketés és a bőrpír. Ezek a mellékhatások általában 30 percen belül elmúlnak.

Vannak, akik nem vehetnek részt bőrteszten, mert bőrbetegségük van, vagy olyan gyógyszert szednek, amely befolyásolhatja az eredményeket. Alternatív megoldásként kezelőorvosa multiplex allergiatesztet, tehát vérvizsgálat-alapú allergiatesztet rendelhet el, amely kiszűri a különböző gyakori allergének, köztük a poratkák elleni specifikus allergiát okozó antitesteket. Ez a teszt azt is kimutathatja, hogy mennyire érzékeny az allergénre.

A porallergia tartós megszüntetése

A megoldást az allergén-immunterápia jelentheti, amellyel akár a tünetek teljes megszűnése is elérhető. Gyermekek és felnőttek esetében is alkalmazható, a terápia hossza 3-5 év hosszan tart, a tünetek évről-évre enyhülnek. A tünetmentes vagy a gyengébb tünetekkel járó állapot nagyjából 8-10 évig marad fenn, jelentősen javítva az életminőséget. Függetlenül attól, hogy mit teszünk fennálló porallergiánkkal, tegyünk meg minden tőlünk telhető higiéniai lépést, mint például szellőztetést, rendszeres portalanítást, valamint ülőalkalmatosságok, ágyak rendszeres porszívózását a poratkák felszámolása céljából.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Hírek

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Szerteágazó panaszokat okozhat az ősszel fokozódó reflux

Az ősz nem kedvez az emésztőszervi betegségeknek, többek közt a reflux betegségnek sem. Ebben az évszakban sokan panaszolnak gyomorégést, torokban gombócérzést, de a szájszárazság és a kellemetlen lehelet is megnehezíti a mindennapokat. Dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy a panaszok kezelése az életminőség javulásán túl azért is fontos, mert a kezeletlen reflux krónikus torokfájást és köhögést is okozhat.

További részletek
Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

Nem csak légkondicionáló miatt tüsszöghetnek nyáron a gyerekek

A nyári időszakban jelentkező náthás tüneteket hajlamosak vagyunk a túl hideg klímára, fagyira vagy huzatra fogni. Kisgyerekeknél pedig még ritkábban gondolunk szénanáthára, pedig pollenallergia már akár 2-3 éves korban is kialakulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont orvosa összefoglalta, milyen árulkodó jelei lehetnek annak, ha nem egy elhúzódó náthával van dolgunk.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tisztelt Pácienseink!

Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!

A felújítás ideje alatt a rendelők zavartalanul működnek!

Köszönettel:

Prima Medica Egészségközpontok