Porallergia

Porallergia

Szerző: Allergiaközpont | Létrehozva: 2022.10.06 15:00 | Módosítva: 2023.11.16 13:46

Hazánkban, jellemzően a fűtési szezon eljövetelével jelentkezik a porallergia. Köznyelvben továbbá házipor allergiának is hívják, hivatalosan a szakma poratka allergiának nevezi. A poratka allergia nevéből fakadóan, a szabad szemmel nem látható atkától jön, méghozzá oly módon, hogy ennek a parányi állatnak a végtermékét lélegezzük be a porral együtt. Gyakorlatilag az atka széklete az a trigger, ami kiváltja az allergiás reakciót.

A szakorvos poratka-allergiára gyanakodhat, amennyiben annak tüneteit produkálja a beteg. Poratka allergia gyanúja esetén, a szakorvos kérdéseket tesz föl otthonával és otthoni körülményeivel kapcsolatban. A kérdésekre adott minél pontosabb, őszinte válasz segít a diagnózis felállításában.

Annak igazolására, hogy allergiás valamilyen levegőben szálló anyagra, a szakorvos megvizsgálhatja az orrnyálkahártya állapotát. Ha allergiás valamire a levegőben, az orrjárat nyálkahártyája duzzadtnak, sápadtnak, vagy akár kékesnek tűnhet.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nem biztos, hogy porallergia

Orvosa poratka-allergiára gyanakodhat, ha tünetei lefekvéskor vagy takarítás közben rosszabbak – amikor a poratka allergének átmenetileg, nagyobb koncentrációban terjednek a levegőben. Ha van háziállata, nehezebb lehet meghatározni a tünetek eredőjét, hiszen például a kutyaszőr vagy macskaszőr is okozhat allergiát. Különösen nehéz abban az esetben különválasztani az esetleges poratka allergiát az állatszőr allergiától, amikor kedvencünk a hálószobában alszik. Ennek oka, hogy mindkét allergia típus főleg éjszakánként okoz hasonló irritációt.

A porallergia kivizsgálása

Allergológus szakorvos javasolhatja Prick alkaros bőrteszt elvégzését, amely kimutatja mind a poratka, mind az állatszőrporallergia allergiát.Ebben a tesztben kis mennyiségű tisztított allergén kivonatot szúrnak a bőr felületére, beleértve a poratkák kivonatát is. Ezt általában az alkaron végzik, de a hát felső részén is elvégezhető.

Szakemberünk bizonyos ideig figyeli a bőrén jelentkező allergiás reakciókat. Ha allergiás a poratkákra, akkor vörös, viszkető dudor alakul ki, ahol a poratka kivonatot a bőrére szúrták. E bőrtesztek leggyakoribb mellékhatásai a viszketés és a bőrpír. Ezek a mellékhatások általában 30 percen belül elmúlnak.

Vannak, akik nem vehetnek részt bőrteszten, mert bőrbetegségük van, vagy olyan gyógyszert szednek, amely befolyásolhatja az eredményeket. Alternatív megoldásként kezelőorvosa multiplex allergiatesztet, tehát vérvizsgálat-alapú allergiatesztet rendelhet el, amely kiszűri a különböző gyakori allergének, köztük a poratkák elleni specifikus allergiát okozó antitesteket. Ez a teszt azt is kimutathatja, hogy mennyire érzékeny az allergénre.

A porallergia tartós megszüntetése

A megoldást az allergén-immunterápia jelentheti, amellyel akár a tünetek teljes megszűnése is elérhető. Gyermekek és felnőttek esetében is alkalmazható, a terápia hossza 3-5 év hosszan tart, a tünetek évről-évre enyhülnek. A tünetmentes vagy a gyengébb tünetekkel járó állapot nagyjából 8-10 évig marad fenn, jelentősen javítva az életminőséget. Függetlenül attól, hogy mit teszünk fennálló porallergiánkkal, tegyünk meg minden tőlünk telhető higiéniai lépést, mint például szellőztetést, rendszeres portalanítást, valamint ülőalkalmatosságok, ágyak rendszeres porszívózását a poratkák felszámolása céljából.

Téma szakértője

 • Dr. Augusztinovicz Monika

 • Szakterületek:
  • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
  • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
  • felsőlégúti allergiák
  • általános fül-orr-gégészeti panaszok
  • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
  • fülfájás, füldugulás kezelése

  Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

  Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

   

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!