Hozzávalók 14 szelet süteményhez:
Tésztához:
- 45 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
- 3 db nagyobb méretű tojás
- 45 g xilit ( itt beszerezhető)
Csokiöntethez:
- 1 db (puha) kisebb méretű avokádó
- 30 g cukor-és gluténmentes étcsokoládé (itt beszerezhető)
- 15 g xilit
- 30 g margarin (tejmentes)
- 15 g durvára vágott dió
Elkészítés:
Először piskótát készítünk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgájához hozzákeverjük a xilitet, a lisztet (és 3 evőkanál vizet). Amikor habosra vertük a sárgáját, óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzákeverjük a habbá vert fehérjét. Kisebb méretű tepsibe sütőpapírra öntjük, majd előmelegített sütőben 150°C-on kb. 20 percig sütjük. Amíg készül a piskóta elkészítjük a krémet. Az avokádót megtisztítjuk, krumpli törővel összenyomjuk. A csokoládét és a margarint gőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a xilitet. Végül az avokádót egyenletesen eloszlatjuk a csokiban. Ha megsült a piskóta a tetejét és az oldalát bevonjuk a csokikrémmel, majd a tetejét dióval díszítjük.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 82 kcal
Fehérje: 2,5 g
Zsír: 8 g
Szénhidrát: 8 g
Receptet összeállította: Sárga Diána, dietetikus
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.