Egészséges, magas rost tartalmú, és mégis finom fánk.
Hozzávalók 10 db fánkhoz:
- 125 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 100 g búzaliszt
- 25 g búzasikér (itt beszerezhető)
- 25 g kókuszzsír
- 1 db tojássárgája
- 5 g instant élesztő
- 1,5 dl víz
- 40 gramm eritrit (itt beszerezhető)
- 100 g cukormentes barack lekvár
Elkészítés:
Átszitáljuk a teljes kiőrlésű búzalisztet, búzalisztet, és a búzasikért, hozzáadjuk a tojássárgáját, kókuszzsírt, vizet, édesítőszert és az instant élesztőt. A tésztát addig dagasztjuk, amíg nem ragad már a nyújtódeszkához és a kezünkhöz sem, ha szükséges kevés folyadék vagy liszt segítségével javíthatunk az állagon. Konyharuhával letakarva duplára kelesztjük a tésztát kb. fél óra leforgása alatt. Ezt követően átgyúrjuk a tésztát és 2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Pogácsa szaggató segítségével 10-12 db korongot szaggatunk, majd 160 fokra melegített sütőben szilikon sütőpapíron kisütjük. Nem érdemes lyukat formázni a tészta középébe sütés előtt, mert sütés során felemelkedik a mélyedés. Utólag érdemes, sütés után tetszőleges mennyiségű lekvárt hozzáadni.
Energia- és tápanyagtartalom 1 db-ban:
Energia: 125 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 3,5 g
Szénhidrát: 18 g
Receptet összeállította: Varga Dóra, dietetikus
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.