Hozzávalók 10 szelethez:
- 105 g mandulaliszt (itt beszerezhető)
- 150 g rizsliszt (itt beszerezhető)
- 1 csomag sütőpor
- 50 g durvára vágott dió
- 10 g fahéj
- 120 g tejmentes margarin
- 50 g eritrit (itt beszerezhető)
- 100 ml cukormentes mandulatej (itt beszerezhető)
- 1 db körte (kb. 130 g-os)
- 180 g bogyós gyümölcskeverék
- 100 g alma (opcionális a díszítéshez)
Elkészítés:
Egy nagy tálba összekeverjük a mandulalisztet, rizslisztet, sütőport, diót, fahéjat és az eritritet. Ezután hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott margarint, a felkockázott körtét és a bogyós gyümölcsöket. Elkezdjük összegyúrni a mandulatej segítségével és addig gyúrjuk, amíg össze nem áll. Ha kész van a tészta margarinnal kikent és kevés rizsliszttel megszórt kapcsos tortaformába helyezzük és a kezünkkel egyenletesen eloszlatjuk benne. A tetejét díszíthetjük vékony almaszeletekkel. Előmelegített sütőben 150° C- on 40 percig sütjük.
Energia- és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 225 kcal
Fehérje: 6 g
Zsír: 14 g
Szénhidrát: 18 g
Receptet összeállította: Sárga Diána, dietetikus
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.