Bár a hólabda elkészítése kicsit több időt vesz igénybe, viszont az eredmény önmagáért beszél. Vendéglátás alkalmával is kiváló desszert lehet, mindenféle korosztály számára. A téli ünnepek (Mikulás, karácsony) közeledtével pedig alkalomhoz illő választás. Igény szerint más technikával is elkészíthető, nem árt elővenni a kreativitásunkat sem.
Hozzávalók:(kb. 26-30 darabhoz)
Krémhez:
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. Először felverjük az 5 tojásfehérjét, és betesszük a hűtőbe. (Ha jó keményre vertük, akkor nem fog sem vizesedni, sem összeesni). Azért verjük fel először a fehérjét, mert így nem kell a keverőlapátokat elmosni. Egy másik edénybe jöhet az 5 tojás sárgája, és a cukor. Ezt jó habosra keverjük, aztán hozzáadjuk a vizet és az olajat. Keverünk rajta egy keveset, majd belekanalazzuk apránként a sütőporral elkevert lisztet. Végül kivesszük a hűtőből a felvert tojásfehérjét, és szintén kis adagokban óvatosan beleforgatjuk. Ha ez kész van, akkor megfelezzük a tésztát, az egyik feléhez szitálunk 2 evőkanál kakaót. Ezután begyújtjuk a sütőt, és 10-es fokozaton 10 perc alatt előmelegítjük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük, és a közepére teszünk először a fehér tésztából 2 evőkanálnyit. Nem kell elkenni! Majd ennek a tetejére 2 kanálnyit a kakaós tésztából. Ezt a kanalazgatást felváltva addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta. A sütőt levesszük 150-165 °C-ra ( gázsütő 3-as fokozat ) és a tésztát készre sütjük, tűpróbáig, de kb. 50 perc kell neki. A krém: a vajat a porcukorral habosra keverjük. Egy másik edényben a tojást kevés cukorral, a liszttel/pudingporral simára keverjük, majd a tejjel is, és végül sűrű péppé főzzük. Ha kihűlt, kanalanként hozzákavarjuk a habos vajhoz. A kisült és teljesen kihűlt tésztát vízszintesen félbe vágjuk, hogy két lap legyen belőle. Korongokat szúrunk pogácsaszaggatóval (közepes méretűvel). Ha nem lett túl magas a tészta, akkor először a korongokat szaggatjuk, és aztán késsel szépen félbe vágjuk őket. A tészta alsó részeit megkenjük krémmel és a tetejével összeragasztjuk. Aztán az oldalát is megkenjük a krémmel. Egy laposabb tányérra szórjuk a kókuszreszeléket, a közepébe helyezzük egyenként a megkent hólabdákat és kés segítségével vonjuk be a kókuszreszelékkel. Ha mind kész van, utólag a tetejét is megkenjük, és megszórjuk karobporral. Ezután mehet a hűtőbe, vagy hideg helyre, de azonnal is lehet fogyasztani!
Forrás: http://www.elelmiszerallergia.hu
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.