Karácsonyi menü

Karácsonyi menü

allergiakozpont.hu Módosítva: 2017.11.17 21:47
gluténmentes, laktózmentes, diabetikus, IR kompatibilis

Leves:

Pulykaragulevessoup2.png

Hozzávalók 4 adaghoz: 
- 200 g pulykacomb filé
- 200 g sárgarépa
- 150 g petrezselyemgyökér
- 1 fej zellergumó
- 1 fej vöröshagyma
- fél fej karalábé
- 2 ek olíva olaj
- kakukkfű
- lestyán
- rozmaring
- tárkony
- citrom
- só
- bors
- 2 dl laktózmentes tejföl

Elkészítés: 
Az apróra vágott hagymát olíva olajon megpárolom, majd a felkockázott pulykahúst a lábasba teszem, és addig pirítom, míg kifehéredik. Ekkor felöntöm és hagyom főni lefedve kb. 10 percig, ekkor hozzáteszem a karikára vágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót és ismét főzöm pár percig. Sózom, borsozom, hozzáadom a kakukkfüvet, lestyánt, rozmaringot, és a citromkarikát, majd ismét tovább főzöm. Közben egy kis tálkában összekeverem a tejfölt, a fél citrom levét és az apróra vágott tárkonyt. Mikor a levesben minden alapanyag megpuhult és összefőttek az ízek, a tejfölös, citromos, tárkonyos keveréket hozzákeverem a citromkarikákat kiveszem, és már tálalhatom is.


Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 300 kcal
Fehérje: 14 g
Zsír: 21 g
Szénhidrát: 11 g

Főétel:

Citromos harcsa, zöldséges quinoávalfish.jpg
Hozzávalók 4 adaghoz:
Citromos harcsához:
- 500 gramm harcsafilé
- 2 ek laktózmentes vaj
- 1 db citrom
- só
- fokhagyma

Zöldséges quinoához:
Hozzávalók:
- 200 g quinoa
- 3 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db (100 g) sárga kaliforniai paprika 
- 1 db (100 g) piros kaliforniai paprika
- 1 db (100 g) zöld kaliforniai paprika
- 2-3 ek olíva olaj
- só, oregano

Elkészítés:
A vékonyra szeletet harcsát besózzuk és zúzott fokhagymával ízesítjük, majd néhány órán keresztül állni hagyjuk. Egy serpenyőben kevés vajat hevítünk, és ha már forró, beletesszük a harcsát.
Pár perc alatt mindkét oldalát puhára sütjük, majd kiszedjük és tálalásig melegen tartjuk. 
A quinoát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük és feltesszük főni 5 dl vízben. Forrástól számítva további 15 percig puhulásig főzzük, majd lehúzzuk a tűzhelyről és kb. 5 percig állni hagyjuk.
Míg készül a quinoa, az olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk a felkockázott zöldségeket, enyhén sózzuk és oregánoval fűszerezzük őket, és 5-10 percig pirítjuk, meg-megkevergetve. Ha elkészült a quinoa, hozzáadjuk a zöldségekhez, összeforgatjuk és tálaljuk. A halhoz tálaláskor citromkarikákat kínálunk. 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 470 kcal
Fehérje: 33 g
Zsír: 25 g
Szénhidrát: 48 g

Desszert:

Mákos gubaguba.jpg
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 100 g hajdinaliszt
- 40 g rizsliszt
- 35 g kölesliszt
- 5 g lenmagpehely
- 10 g útifűmaghéj
- 5 gramm porélesztő
- 300 ml cukormentes mandulatej
- 20 g laktózmentes vaj
- 50 g darált mák
- 60 g porrá őrölt eritrit
- vanília rúd
- szegfűszeg

Elkészítés:
Első lépésben elkészítjük a házi készítésű gluténmentes bagetteket. Az útifűmaghéjat összekeverjük 250 ml vízzel és 10 percig állni hagyjuk, miközben néha megkeverjük. Ha a folyadék kocsonyás állagúvá vált, akkor hozzáadjuk a 3 féle lisztet, lenmagpelyhet, élesztőt és egynemű tésztává dagasztjuk egy robotgép segítségével kb. 10 perc alatt. Bagett formákban eloszlatjuk a tésztát és 30 perc alatt aranybarnára sütjük 180 fokra előmelegített sütőben. Felszeleteljük a bagetteket és megvárjuk míg kissé megszikkadnak.
Ha a bagettek kissé kiszáradtak, elkezdhetjük készíteni a mákos gubát. Első lépésben a vajat, növényi tejet, vaníliarúd kikapart belsejét és az eritrit felét egy edénybe tesszük, felforraljuk. Majd leöntjük vele a kifliket és óvatosan átforgatjuk, hogy mindenütt érje nedvesség őket, de közben ne törjenek össze. Egy tálban összekeverjük a darált mákot, a porrá őrölt eritritet, a reszelt citromhéjat, valamint a késhegynyi őrölt szegfűszeget. Ezután a keveréket a kiflikre szórjuk, és óvatosan átkeverjük vele. A kész gubát egy tepsibe tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben megpirítjuk a tetejét 15-20 perc alatt. 

Energia- és tápanyagtartalom 1 adagban:
Energia: 285 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 11 g
Szénhidrát: 37 g

Hírek

Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Atópiás dermatitisz vagy ekcéma? Ismerni kell az allergiás hátteret

Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

További részletek
Összefoglaló a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica szakmai napjáról

Összefoglaló a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica szakmai napjáról

Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban. 

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK