Hozzávalók 8 szelet tortához:
- 100 g mandulaliszt (itt beszerezhető)
- 80 g reszelt sárgarépa
- 2 db tojás
- 1 cs. sütőpor
- 50 g eritirit (itt beszerezheztő)
- 120 g light margarin
- 50 g dió (8 szem egészben díszítéshez, többi darálva)
- 125 g mascarpone
- 5 g nyírfacukor (opcionális) (itt beszerezhető)
- fűszerek ízlés szerint: reszelt narancshéj, reszelt citromhéj, kardamom, mézeskalács fűszerkeverék, fahéj, vanilia, csipetnyi só
Elkészítés:
A sárgarépát egy nagy tálba helyezzük, majd hozzáadjuk a fűszereket, sütőport, a lisztet, az eritritet, a darált diót és a tojásokat. A margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a többi összetevőhöz és ez után elektromos vagy kézi habverővel csomómentesre keverjük a masszát. Csatos kivajazott és enyhén lisztezett tortaformába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 150°C-on kb. 25-30 percig sütjük. Amíg sül a tészta összekeverjük a mascarponét a nyírfacukorral. Miután kihűlt a tészta a tetején egyenletesen eloszlatjuk a krémet és végül az egész diódarabokkal díszítjük.
Energia-és tápanyagtartalom 1 szeletben:
Energia: 217 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 18 g
Szénhidrát: 4 g
Receptet összeállította: Sárga Diána, dietetikus
Az allergiás bőrbetegség egy általános megnevezés, amelynek többféle megnyilvánulási formája ismert az atópiás dermatitisztől az ekcémáig. Közös bennük, hogy bőrtüneteket, heveny vagy visszatérő bőrgyulladást, kiütést, viszketést okoznak. De vajon mi okozza a tüneteket, és elég-e csupán a tüneteket kezelni, vagy a kiváltó ok, az allergia kezelése is elérhető? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa és klinikai immunológusa, gyermektüdőgyógyász a differenciál diagnózis jelentőségére és a kezelés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.