A rosacea nagyon gyakori, makacs, főként az arcot érintő, ezért kozmetikailag kifejezetten zavaró bőrbetegség. A napfény általában rontja a tüneteket, így nem csoda, hogy nyár végén több beteg jelentkezik a bőrgyógyászati szakrendelésen rosaceás panaszokkal. A legtöbb beteg az arcon serdülőkori pattanásokra emlékeztető tünetek kialakulása miatt keresi fel az orvost, bár jóllehet a kezdeti jelenségek nem ezek. A rosacea ugyanis jellegzetesen három szakaszban zajlik.
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.