A rosacea legkoraibb tünete az arc középső részén (orr, homlok, áll) kialakuló bőrvörösség, amely kezdetben múló jellegű, néhány percig tartó arcpirulás, melegségérzet lehet, később azonban a bőrvörösség tartósan megmarad.
Ha közelebbről vizsgáljuk a bőrtüneteket, jól látható, hogy a vörös bőrszínt az arc tágult kicsi erecskéi, kapillárisai adják. Később már gennyes pattanások is megjelennek, melyek súlyos esetben akár a mellen, a háton vagy a végtagok bőrén is jelentkezhetnek.
A rosacea tünetei rendszerint rohamokban, shubokban alakulnak ki, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül, míg néhány év vagy évtized után kialakulhat a betegség harmadik stádiumát jelentő, az orr vagy az áll kötőszövetes túltengésével járó állapot, a "krumpliorr"; (orvosi néven rhynophyma). E stádium persze nem mindenkinél alakul ki törvényszerűen, leggyakrabban a második szakaszban "megreked" a betegség.
Ki ne kívánna meg a nagy melegben egy hideg sört, néhány gombóc fagyit, vagy ülne be esténként egy bárba koktélt kortyolgatni? A gluténérzékenyeknek azonban ilyenkor is résen kell lenniük, ugyanis az alkoholok egyes fajtái és a fagyitölcsér is tartalmaz glutént. Vajdovich Dorottya, az Allergiaközpont – Prima Medica dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc, PhD-hallgató segített a tájékozódásban.
Ha valakinél felmerül, hogy bizonyos élelmiszerek miatt jelennek meg nála enyhébb-súlyosabb emésztőszervi vagy egyéb tünetek, nagyon alapos kivizsgáláson kell eldönteni, pontosan milyen típusú ételérzékenység állhat a háttérben. Az immun-mediált ételérzékenységek jelentős részében IgE típusú ellenanyagok játszanak főszerepet, de dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont – Prima Medica csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus a nem IgE mediált ételallergiákra is felhívta a figyelmet.