244-es nanotechnológiás allergia teszt
Diagnosztika

Allergiavizsgálat gyerekeknek és felnőtteknek

Az allergia tünetei életkoronként és évszakok szerint is eltérő formában jelentkezhetnek. Az első életévekben az allergiás tünetek főbb megjelenési formái rendszerint a bőrfelszínen mutatkoznak. Az allergia bőrbetegségek csecsemő- és kisgyermekkorban gyakori formája az ekcéma. Az esetek többségében az első ételek bevezetését követően jelentkezhetnek az ételallergia tünetei. A légúti allergiára jellemző tünetek rendszerint óvodás, iskolás korban jelennek meg. Erre az életkorra tehető az asztma tüneteinek kialakulása is. Az allergiás betegségek évszakok szerint is eltérőek lehetnek. A legtöbb allergiás tünet főként a nyári hónapokban okoz problémát. A fekete üröm allergia mellett ebben az időszakban jelentkeznek a parlagfű allergia tünetei is. Az év adott hónapjaiban jelentkező pollen allergia mellett gyakoriak egész éven át tartó allergiás tünetek. Kiváltója a legtöbb esetben a házipor allergiaként is ismert atka allergia.

A poratka allergia tünetei mellett az őszi-téli időszakban gyakran okoz panaszokat a penészgomba allergia, de lakáson belül tartott házi kedvenc esetében a macskaszőr allergia és a kutyaszőr allergia tünetei is egész évben jelentkezhetnek. Életvitelünk változásai is újabb és újabb allergiák megjelenését és bizonyos allergia fajták előfordulásának növekedését eredményezik. Az utóbbi évtizedekben, különösen nők körében egyre gyakoribb a nikkel allergia. A kozmetikai termékek használatának következtében is kialakulhatnak allergiás bőrkiütések, melyek hátterében gyakran perubalzsam allergia áll. Az egyre elterjedtebb hajfestési szokások következtében ma már a hajfesték allergia tünetei is egyre gyakoribbá válnak.

A nagy változékonyságot és ezzel együtt komplexitást mutató allergiás tünetek diagnózisának első lépése az allergiavizsgálat elvégzése.

Az allergiavizsgálat módját minden esetben a kezelőorvos határozza meg, mely lehet allergia vizsgálat vérből, Prick-teszt, Epicutan-teszt. A Budai Allergiaközpontban több, mint 800 féle allergén vizsgálatára biztosítunk lehetőséget.


  << Kattintson a listáért  >>


A tudomány mai állása szerint az allergia sajnos nem megelőzhető és nem gyógyítható. Azonban ha pontosan tudjuk, mire vagyunk allergiások, lehetőségünk van rá, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket okozó környezetet és anyagokat. Az allergének pontos kimutatására ajánljuk figyelmébe a vérből történő allergiavizsgálatot.

Az allergiavizsgálat lehetséges módszerei


A specifikus IgE antitestek jelenlétének meghatározása immunoblot eljárással történik élelmiszer és belégzési allergiák vizsgálatára.

Mikor ajánlott allergiavizsgálat elvégzése?


A specifikus IgE meghatározást légúti allergiánál akkor javasolják, ha az ún. Prick-teszt - szakorvos által bőrre felvitt allergének vizsgálata - nem végezhető, pl. 2 év alatti gyermekek, várandós kismamák esetében, vagy mert a páciens nem tud leállni az allergia ellenes gyógyszerek szedésével átmenetileg sem. Ha allergiás panasz van és a vérvétellel történt IgE vizsgálat nem talált eltérést, azaz negatív, akkor a Prick teszt elvégzése (pulmonológus, allergológus végezheti) javasolt.

Milyen allergiák megismerésére van mód a vérvétellel?

A légúti allergiák - szénanátha, fulladás - allergiavizsgálata az ún. "inhalatív panel" segítségével történik.

A táplálék allergia elsősorban bőrtüneteket eredményezhet vagy vizenyőt ún. angiooedemát, ilyenkor a "nutritív panel" elvégzése tanácsos.

A "speciális panel" valójában azért jelentős, mert a méh és darázsméreg okozta allergiát vizsgálja, amelynek Prick-teszttel való kivizsgálása veszélyes, csak kórházban végezhető. Érdekessége a latex allergiaokozó szerepének a vizsgálata is, ami ritka, bár lehetnek súlyos következményei. Felhívjuk a figyelmet, hogy a negativitás nem zárja ki a darázsméreg allergiát, ezért gyanú esetén kórházi vizsgálatra szükség van.

    "A keresztreakciós panel" pollen allergia melletti zöldség ill. gyümölcs allergiát tesztel. Akkor javasolt az elvégzése, ha a beteg pollen allergiás és valamelyik gyümölcstől panasza van (ez többnyire nyelv- szájzsibbadás, égés).

Mikor lehet bejelentkezni a vérvétellel történő allergia vizsgálatra?
Mintavétel minden hétköznap történik, a leletkiadás időpontjáról az asszisztens ad tájékoztatást!

Mire figyeljünk még a bejelentkezéskor?
14 éven aluli pácienst gyermek fül-orr-gégészeinkhez irányítunk. Ha bőrkiütéssel, bőrelváltozással jelentkezik, először bőrgyógyászunkhoz forduljon.