Az étel intolerancia - szemben az ételallergiával - nem az immunrendszer gyors válasza az élelmiszerre. Ételintolerancia esetében egyéb mechanizmusok állnak a tünetek hátterében. A tünetek hasonlóak lehetnek az ételallergia tüneteivel, de általában később jelentkeznek és nem olyan súlyosak a panaszok. Ugyanakkor sokszor nehéz különbséget tenni az ételallergia és ételintolerancia között, ezért minden esetben érdmes szakorvoshoz fordulni a kivizsgálás érdekében. A leggyakoribb étel intoleranciák közé tartozik a laktóz-intolerancia, hisztamin érzékenység, fruktóz érzékenység.
Ételintolerancia gyermekkorban
Ostrom utcai rendelő - 1015 Budapest, Ostrom utca 16. fsz.1-es rendelő
Ételintoleranciáknak elég sokrétű tünetei vannak, melyek elsősorban (de nem kizárólagosan!) emésztőrendszeri panaszokat okoznak. Jellemzőek közöttük:
Az étel-intolerancia tüneteinek megjelenésése jellemzően dózis-függõ. Vagyis az ebben szenvedők tünetei akkor jelennek meg, amikor a problémát okozó alapanyaggal találkoznak. Jellemző, hogy a panaszok csak bizonyos ételek elfogyasztása után jelentkezik, vagy egy megadott mennyiséget túllépve lépnek fel.
Például a laktóz intolerancia esetében a betegek általában minden további nélkül megehetnek egy pár szelet sajtot, vagy el tudnak fogyasztani egy palacsintát, aminek a tésztájából volt tehéntej. Tüneteik jellemzően akkor jelentkeznek, ha 1-2 pohár tejet isznak egyszerre, vagy gyakran egymás után nagyobb mennyiségű tejterméket fogyasztottak el.
Természetesen a tünetek fellépte nagyon egyénfüggő. Van aki a legkisebb mennyiségre is már tünetekkel reagál, míg másiknál csak nagyobb mennyiség elfogyasztása után jelentkeznek panaszok.
Az étel-intolerancia hátterében igen sok tényezõ szerepelhet. Számos intoleranciánál - pl. a laktóz-érzékenységnél - az adott ételt (laktózt) lebontó enzim hiányzik az illetõ szervezetébõl. Ekkor a lebontatlan anyagot legtöbbször a vastagbélben élõ normális bélflóra baktériumai bontják le. Ez pedig gáztermelődéshez, elégtelen felszíváshoz, következményes hasmenéshez, felfúvódáshoz vezet.
Igen gyakori, hogy ételekhez pluszban hozzáadott adalékanyagokat, tartósítószereket nem tolerálja megfelelően a bélrendszer. Ezek lehetnek akár glutamátok, színezékanyagok, tartósítószerek, édesítőszerek stb.A szulfitok szintén sok embernél okoznak intoleranciát. Szulfitok találhatóak természetes formában a vörösborban, de felhasználják õket mesterségesen is, pl. gombanövekedést megelõzõ szerként. Másik nagy csoport a szalicilátok, mely természetes formában megtalálhatóak sok gyümölcsben, zöldségben, mogyoróban, kévában, gyümölcslevekben, sörben, borban. Az aszpirin szintén a szalicilátok egyik képviselõje. Az arra érzékeny betegekben a szalicilátok fogyasztása tüneteket eredményezhet.
Sok esetben az ételérézkenységek nem önálló kórképként jelentkeznek, hanem egy másik betegség, vagy áteresztő bél szindróma tüneteként jelenik meg. Jellemző például gluténérzékenység esetén az első években laktóz érzékenység kialakulása is, ami sok esetben az alap betegségét felismerését és kezelését követően elmúlik.
A reflux népbetegség, sokan küzdenek a gyomorégés, gyomorfájás tüneteivel. A betegségnek létezik azonban egy másik formája is. Csendes reflux esetében nem jelentkeznek a jellegzetes panaszok, gombócérzés, gyakori fertőzések és kialvatlanság figyelmeztethet rá.Kapcsolódó cikkünk
Nem csak a gyomorégés jelezhet refluxot
Ételintolerancia vizsgálata több lépcsőből tevődik össze. Az első és legfontosabb lépés a pontos anamnézis felvétel, ahol a tünetek, a kórelőzmények az aktuális panaszok és a páciens személyes tapasztalatait méri fel a szakorvos. Ezt követőn kerülhet sor különböző vizsgálatokra, amit mindig az orvos és páciens közös döntése alapján lehet elindítani:
H2 kilégzéses vizsgálatokkal lehet kivizsgálni a legegyszerűbben a laktózintoleranciát és a fruktóz intoleranciát. Továbbá az emésztőrendszer állapotáról is képet tud adni a laktulóz kilégzéses vizsgálat, ami a SIBO diagnosztizálásában lehet segítségünkre.
Egyre többféle genetikai vizsgálat érhető már széles körben. Amennyiben a kilégzéses vizsgálat nem megoldható, akkor a laktóz érzékenység genetikai vizsgálata is elérhető.
Hisztamin érzékenység esetén jellemző vizsgálati módszer a DAO érték meghatározása vérből, ami a tudomány jelenlegi állása szerint a leginformatívabb a szervezet hisztamin lebontó képességét illetően.
Az étel-intolerancia kezelésének az első lépése, hogy kiderítsük pontosan milyen alapanyagok állnak a panaszok hátterében. Amennyiben erre már fény derült, akkor nagyon fontos a személyre szabott étrend összeállítása. Ennek az egyik lépése hogy a panaszt okozó alapanyagokat el kell kerülni, az első hetekben sokszor szigorúbban, majd a szervezet által tolerálható mértékben érdemes visszavezetni későbbiekben a lehető legtöbb alapanyagot. Amennyiben többféle alapanyagot hosszabb ideig ki kell zárni az étkezésből, akkor nagyon fontos a kizáró étrend miatti be nem kerülő ásványi anyagok, vitaminok, rostok pótlására odafigyelés valamilyen formában a szervezetbe.
Személyre szabott étrend összeállítása miatt forduljon bizalommal dietetikus szakembetreinkhez!
Gyermekeknél az ételintolerancia kivizsgálása, kezelése nagy gyakorlattal bíró szakorvost igényel. Hiszen a gyerekeknél még kifejezettebben igaz az, hogy a fejlődésükhöz minél változatosabb étkezésre van szükségük. Így bármelyik étel elhagyása csak nagyon körültekintő kivizsgálást követően javasolt. Leggyakoribb ételintolerancia a laktóz-intolerancia. Az újszülöttek még rendelkeznek laktáz enzimmel, mely működése a szoptatási időszak végén egyes embereknél megszűnik.
Allergiaközpontban széleskörű kivizsgálási palettával várjuk a pácienseket, akik emésztőrendszeri panaszokkal, puffadással vagy éppen bőrtünetekkel rendelkeznek. Forduljon hozzánk bizalommal hisztamin érzékenység, laktóz érzékenység gyanújával.
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>> Rendelés típusa: Téma szakértője
Dr. Sárdi Krisztina
Október elején rendkívül informatív és magas színvonalú szakmai napon vehettek részt mindazok, akik ellátogattak a Prima Medica Egészséghálózat és az Allergiaközpont – Prima Medica eseményére, amelyen a szakma jelentős képviselői osztották meg tudásukat, tapasztalataikat fontos, aktuális témákban.
Új ismeretek az allergiás megbetegedések diagnosztikájában és terápiájában címmel rendezi meg októberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont - Prima Medica.