Hogy csíphetjük fülön az ételintoleranciát?

Hogy csíphetjük fülön az ételintoleranciát?

Dr. Pászthory Erzsébet Módosítva: 2024.02.12 18:19

Számtalan ételféleség okozhat – önmagában vagy más ételekkel együtt fogyasztva – kellemetlen hasi, illetve egyéb tüneteket, ezért az azonosítás sokszor nem egyszerű feladat. Milyen diagnosztikus lehetőségeink vannak az ételintolerancia kiderítésére? Dr. Pászthory Erzsébet gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos, az Allergiaközpont munkatársa sietett segítségünkre.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Mikor beszélhetünk ételintoleranciáról?

Ételintolerancia akkor alakul ki, ha bizonyos ételeket az emésztőrendszerünk nem szeret. Ilyenkor elsősorban hasi panaszok – puffadás, hasi fájdalmak, hasmenés, hányinger – jelentkeznek, de fejfájást, fáradtságot és szénanáthát is tapasztalhatunk.

Funkcionális kórképről van szó, mert a háttérben nem szervi elváltozás, hanem bélműködési zavar áll. Ezt azért is fontos hangsúlyozni, mert mielőtt ételintoleranciára gyanakodnánk, először ki kell zárni a tünetek hátterében álló esetleges szervi betegséget – tudtuk meg dr. Pászthory Erzsébettől.

Ne keverjük össze az ételallergiával vagy a lisztérzékenységgel!

A lisztérzékenység és az ételallergia az ételintoleranciához hasonló megjelenésű, de szigorú diétát igényló kórképek, amelyek esetében a kiváltó okot, vagyis a gabonafehérjét (glutént), illetve az allergént teljes mértékben ki kell iktatni az étrendből. A gluténmentes étrend ugyanakkor rendkívül megnehezíti a lisztérzékenység diagnózisát. Tartós hasi panaszok esetén, komoly diéta megkezdése előtt tehát forduljunk orvoshoz!  

Milyen okok állnak az ételintolerancia mögött?

1. Az emésztőenzim hiánya

Ez egy átmeneti vagy tartós állapot, amikor a nem megfelelően megemésztett ételt a vastagbél baktériumai bontják le, ami gázosodást, hasmenést okoz. Ezt látjuk például a laktóz- vagy fruktóz-intolerancia esetében.

2. Érzékenységi reakció bizonyos anyagokra

 • Koffein
 • Nátrium-glutamát (paradicsom, sajt, húsfélék, gomba, zöldségfélék összetevője, ízfokozóként is használt adalékanyag)
 • Szalicilátok (zöldségek, gyümölcsök, alkoholos italok tartalmazzák, de gyógyszerek hatóanyaga is)
 • Szulfitok (szárított gyümölcsök, vörösbor) 

Ahogy a felsorolásból láthatjuk, számtalan ételféleség okozhat – önmagában vagy más ételekkel együtt fogyasztva – tüneteket, ezért az azonosítás sokszor nem egyszerű feladat.

Diagnosztikus lehetőségek ételintolerancia gyanúja esetén

 • Ételnapló vezetése

A nyomozás első és legegyszerűbb eszköze, ha megfigyeljük, milyen ételek vagy étel-kombinációk fogyasztása után észlel a páciens panaszokat. Nehézséget okozhat ugyanakkor, hogy a tünetek sokszor nem közvetlenül az étkezés után, esetleg csak bizonyos ételtársítások esetében jelentkeznek.

A vizsgálat során laktóz- vagy fruktóz-tartalmú tesztoldatot kell meginni, majd megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni. Intolerancia esetén a tesztoldat tartalmát nagyrészt a bélbaktériumok bontják fermentálással, ami a kilélegzett levegő hidrogén-koncentrációjának emelkedett szintjét eredményezi.

Az étel-specifikus IgG-szint emelkedés segíthet a panaszt okozó ételek kiszűrésében – de csak ez alapján soha ne tartsunk szigorú diétát!

 • DAO-szint mérés

A hisztamint bontó enzim, a deamino-oxidáz csökkent koncentrációja valószínűsítheti a hisztamin-intolerancia fennállását.

 • Genetikai tesztek

A betegségre való öröklött hajlam kimutatására alkalmas tesztek lisztérzékenység, illetve laktóz-intolerancia esetében alkalmazandók.

 • Eliminációs (próba) étrendek

Ilyenkor egyféle ételt vagy étel-csoportokat átmenetileg kiiktatunk a diétából, majd megfigyeljük, hogyan alakulnak a panaszok. A leggyakoribb okok kiszűrésére alkalmas eliminációs étrend a FODMAP diéta.

Mit kell tudni a FODMAP diétáról?

A FODMAP mozaikszó: bélbaktériumok által bontott szénhidrátok és cukor-alkoholok (Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharids And Polyols) összefoglaló neve.

 

A magas FODMAP-tartalmú élelmiszerek listája igen hosszú, a legfontosabbak talán a következők:

 • Gabonafélék – búza, rozsDietetikus
 • Édesítőszerek – méz, mannitol, sorbitol, xylit
 • Tej – minden állati eredetű tej és tejtermék
 • Gyümölcsök – körte, alma, görögdinnye, sárga- és őszibarack
 • Zöldségek – káposzta, hagyma, karfiol, brokkoli
 • Hüvelyesek – bab, borsó szója

 

Ha ezek nem emésztődnek meg kielégítően a vékonybélben, a vastagbélben bekövetkező bakteriális bontás gázosodást, hasmenést okozhat.

A diéta lényege, hogy a magas FODMAP tartalmú ételeket 6 hétig mellőzzük, majd fokozatosan, 3 naponként egy-egy magas FODMAP-tartalmú ételt visszavezetve az étrendbe, megfigyeljük, okoz-e panaszokat.

A diétát kifejlesztő ausztrál munkacsoport közlése szerint FODMAP-étrenddel az irritábilis bél szindrómában szenvedő betegek több mint felénél sikerült tünetmentességet biztosító étrendet kialakítani. A siker a szakszerű irányításon múlhat, ezért kérjük dietetikus segítségét!

Táplálkozási hiányállapot kialakulásának veszélye miatt szigorúan FODMAP-szegény diétát 6 hétnél hosszabb ideig semmiképpen sem tartsunk!

Jegyezzük meg!

Ha ételintoleranciára utaló tüneteket észlelünk magunkon, ne kezdjünk bele a mostanában divatos étrendek valamelyikébe, hanem először egyeztessünk orvosunkkal; szükség esetén pedig dietetikus segítségével kaphatunk személyre szabott étrendet!

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász,
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Orvos válaszol

Kedves Doktornő!
Fruktóz intolerancia(H2 kilégzéses teszt) vizsgálaton voltam, de a központban ahol végezték a vizsgálatot csak megkaptam az eredményt és azt m ondták keressek fel egy gasztroenterológust a kiértékeléshez. Leghamarabb május végére kaptam időpontot. Kérem tudna valamit mondani az eredményemről?
Az alábbi értékeket mérték:

Fruktóz terhelés reggel 8h10

Terhelés előtti kilégzés 3 PPM
8h40: 6 PPM
9h10: 22 PPM
9h40: 15 PPM
10h10: 5 PPM
10h40: 4 PPM
11h10: 3 PPM

Ön szerint ez pozitív eredmény? Az interneten több helyen azt olvastam ha 20 PPM feletti érték már intoleranciát jelez.

Köszönöm válaszát előre is!
Üdvözlettel, Kulcsárné

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Tisztelt Kulcsárné,
Az anamnézis és a páciens vizsgálata, kikérdezése nélkül egy kiragadott eredményről nyilatkozni nem lehet. Kérem beszélje meg kezelő orvosával, mert egy labor eredmény csak a megfelelő kontextusban értékelhető megfelelően.
Üdvözlettel:

Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kiváló ellátás

Mindenki kedves volt, most különösen a koronavírus járvány miatti bizonytalanság idején ez talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen. A Doktornő szakszerűen kezelte a problémámat és úgy érzem el tudok indulkni a gyógyulás útján! Örülök neki, hogy eljöttem Önökhöz a járvány ellenére.

További vélemények

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK