5 tipp, amivel meglepheti allergiás, asztmás kedvesét

5 tipp, amivel meglepheti allergiás, asztmás kedvesét

Dr. Hidvégi Edit PhD Létrehozva: 2016.02.12 Módosítva: 2017.12.08
Valentin-nap alkalmából még az is próbálja a romantikusabb oldalát mutatni, aki egyébként a hétköznapokban hajlamos megfeledkezni a kedvesének szóló apróbb figyelmességekről. A következő tanácsokat érdemes megfogadni, ha valami meglepetéssel készülünk.

allrgia-asztmaAz Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) összegyűjtötte azokat a lényeges szempontokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani, ha allergiás, vagy asztmás párunkat szeretnénk valamilyen ajándékkal meglepni. Bryan Martin allergológus, az ACAAI elnöke szerint ezen a napon az egészség is épp oly fontos, mint a romantika, figyelmetlenségünkkel pedig a legjobb szándék ellenére is nagyon kellemetlen perceket szerezhetünk kedvesünknek.

 

Ne válasszon parfümöt!

A légúti betegségben szenvedők gyakran erős tünetekkel reagálnak az intenzív illatokra. Ezt általában az illékony szerves vegyületek (VOC) okozzák, amik belélegezve fejfájást, orrfolyást, tüsszögést idézhetnek elő. Ha a kedvesünk nem szokott parfümöt használni, ez is lehet az oka, jobb, ha vásárlás előtt rákérdezünk. Amennyiben így van, legyünk annyira figyelmesek, hogy mi sem vastag illatfelhőbe burkolózva indulunk el a randevúra.

Kerülje a füstös helyeket és az illatosítókat!

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa kiegészítésként elmondta, hogy a parfümök mellett a meghitt hangulatot árasztó, így ezen a napon különösen kedvelt illatosítók, gyertyák, füstölők is hasonló tüneteket okozhatnak, jobb ha mellőzzük használatukat. Az erős illatok mellett a dohányfüst, a passzív dohányzás is kerülendő, mert erős köhögést, nehézlégzést okozhat az arra érzékenyeknél. Pollenallergiásoknál sajnos a virágpor is tünetet okozhat, állatszőr allergiás párunkat pedig jobb, ha nem házi kedvenccel, vagy állatkerti randevúval lepjük meg.

Főzzön allergénmentesen!

Ma már nagyon gyakoriak az ételallergiák, vagy ételérzékenység, kevés viszont az olyan étterem, ahol garantáltan allergénmentesen étkezhetünk. Figyelmességként persze az sem utolsó, ha időt szánunk arra, hogy felkutassunk egy ilyen éttermet, vagy cukrászdát, de talán még romantikusabb, ha mi magunk készítjük el a menüt válogatott alapanyagokból.

Takarítson!

Kétség kívül a legkevésbé sem meghitt program, ám annál inkább értékelendő tevékenység, ha valaki egy alaposan kitakarított, allergénmentes otthonban várja kedvesét. Poratka allergia esetén fordítsunk figyelmet a kárpitozott bútorok, szőnyegek HEPA szűrős készülékkel történő átporszívózására. A plüssállatainkat 60fokon átmosva mentesíthetjük az allergénektől. Penészgomba allergia esetén pedig a fürdőszobát érdemes alaposan kitakarítani.

Ajándékozzon nyugalmat!

Kutatások igazolják, hogy a stressz felerősíti az allergiás tüneteket, így érdemes relaxáló programokkal készülni a jeles nap alkalmából. Szervezhet akár masszázzsal, fürdőzéssel egybekötött hosszú hétvégét, de otthon is meglepheti kedvesét, már azzal is, ha például a házimunkát – legalább részben – átvállalja tőle, így több ideje jut pihenésre. Rövidebb programok: színház, mozi, de egy kellemes vacsora melletti beszélgetés is jó eszköz arra, hogy a mindennapi stresszt letegyük, és egy kicsit kikapcsolódjunk.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdekelne, hogy egy antihisztaminhoz hozzá lehet szokni? Már mint úgy értve hogy nem hat? 1 éve szedi a 2 éves kisfiam a Lordestin szirupot. Fül orr gégész írta fel, mert sajnos novembertől áprilisig 4-5 alkalommal van középfül gyulladása. Augusztusban ki lett véve az orrmandulája ez okból, de sajnos a helyzet változatlan. Novembertől jelenleg a második középfül gyulladása zajlik. 3 hete folyik az orra szünet nélkül, és orrdugulása van. Használtunk már Nasivin, Sterimar, Septanazal, Carrevir. Javulás semmi. Köszönöm válaszát.

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Slezsák Gabriella !

Feltehetően nem hozzászokásról van szó, hanem olyan ok áll a háttérben , amelyet nem old meg az antihisztamin. Ismételt fül-orr-gégészeti , emellett allergia vizsgálatot javasolok. A további kezelést a vizsgálatok eredménye alapján lehet megválasztani.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Hasmenés okai gyerekeknél

Hasmenés okai gyerekeknél

A csecsemőknél, kisgyermekeknél jelentkező hasmenés oka lehet fertőzés, de jelentkezhet akár a hozzátáplálás időszakában is, az új ételek bevezetése kapcsán. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, az AllergiaKözpont orvosának segítségével a leggyakoribb kiváltó okokat vesszük sorra.

További részletek
Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Epicutan teszt – így zajlik a vizsgálat

Az alkaros bőrpróba, másnéven prick-teszt és a vérvizsgálat nem minden allergia kimutatására alkalmas. Bizonyos allergiák csak az epicutan teszttel vizsgálhatók. Arról, hogy pontosan melyek ezek, és hogyan zajlik az epicutan teszt, dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, az AllergiaKözpont főorvosa számolt be részletesen.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA