A csecsemőkori reflux súlyosabb betegséget is jelezhet

A csecsemőkori reflux súlyosabb betegséget is jelezhet

Dr. Vass Noémi Módosítva: 2017.12.06
A gastro-oesophagealis reflux gyakori probléma csecsemőknél, mely rendszerint többszöri, kis adagokban történő etetéssel, az ágy fejvégének megemelésével, a tápszer cseréjével, hordozással jól kezelhető, a gyerekek többségénél nagyjából 8-10 hónapos korukra el is múlnak a tünetek. A gyakori hányások hátterében azonban komolyabb, csak műtéttel kezelhető probléma is állhat, erre hívja fel a figyelmet dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

A gastro-oesophagealis reflux gyakori probléma csecsemőknél, mely rendszerint többszöri, kis adagokban történő etetéssel, az ágy fejvégének megemelésével, a tápszer cseréjével, hordozással jól kezelhető, a gyerekek többségénél nagyjából 8-10 hónapos korukra el is múlnak a tünetek. A gyakori hányás hátterében azonban komolyabb, csak műtéttel kezelhető probléma is állhat, erre hívja fel a figyelmet dr. Vass Noémi gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

refluxA kezeletlen reflux veszélyei

Reflux esetén a gyomorsavval és emésztőnedvvel elkeveredett gyomor- és nyombéltartalom visszaáramlik a nyelőcsőbe. Ez a jelenség egészséges csecsemőknél is bekövetkezik egy kiadós étkezést követően, ilyenkor a „feleslegtől” bukás formájában szabadulnak meg. A kicsik gyakran csuklanak, nyeldekelnek, tüsszögnek, köhécselnek, böfögnek és erős szájszag is kialakulhat náluk.

Kóros állapotként onnantól kezeljük, ha ezek az esetek gyakran előfordulnak, inkább hányás formájában jelentkeznek a tünetek, megtorpan a csecsemő súlyfejlődése, ill. kifejezett fájdalmat jelez a gyermek.

A reflux oka a nyelőcső záróizmának nem megfelelő működése. Nem zár tökéletesen, ezért tud a savas gyomortartalom a nyelőcsőbe visszajutni. Ha ez a folyamat gyakran ismétlődik, a gyomorsav irritálja a nyelőcsövet, kimarhatja, fekély, nyelőcsőszűkület is kialakulhat. Szövődményként gyakori orrmelléküreg-gyulladás és tüdőgyulladás is jelentkezhet.

Mi állhat még a gyakori bukás, hányás hátterében?

refluxA gyakori bukásokat azért sem szabad fél vállról venni, mert a háttérben csecsemőkori gyomorkimenet-szűkület (az u.n.pylorus stenosis) is állhat. A fiúknál jellemzően gyakoribb elváltozás tünetei 3-6 hetes kor környékén jelentkeznek először, és nagyon hasonlóak a reflux által okozott panaszokhoz. Dr. Vass Noémi szerint forduljunk mielőbb orvoshoz, ha a gyermeknél étkezések után rendszeressé válik a hányás. A csecsemő ugyanis így éhezik, nyugtalanná, síróssá válik. Idővel a súlya stagnál, fogyhat is, megjelennek a kiszáradás jelei: száraz bőr, karikás szemek, beesett kutacs. Vizeleteinek és a székletek száma csökken, erre a száraz pelenkák hívják fel a figyelmet. Nagyon fontos, hogy ne várjuk meg, amíg ezek a tünetek megjelennek, gyakori hányás esetén forduljunk mielőbb orvoshoz!

Csak műtéttel kezelhető

Az orvos fizikális vizsgálattal és hasi ultrahangos vizsgálattal tudja beazonosítani, ha a gyakori bukás, hányás hátterében gyomorkimenet-szűkület áll. Ilyen esetben a gyomorkimenet körüli izomgyűrű görcse figyelhető meg. A görcs következtében az izomzat megvastagodik, az étel így nem tud tovább haladni a gyomorból. Kezelése csak műtéti úton lehetséges, a hasfalon keresztül a szűkületet okozó izmokat átvágják. A csecsemő a műtét után először infúziót kap, majd a továbbiakban fokozatosan, szájon át is egyre növekvő adagokat fogyaszthat.

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr, Doktornő! 13 hónapos kisfiam gyakori éjjeli ébredésére keressük a megoldást. Rosszabb napokon óránként, jobb napokon 2-3 óránként ébred. Fül - orr végénél, gasztroenterológusnál jártunk. Kérdésem, hogy allergia tünete lehet - e a gyakori ébredés és az orr, ritkán szem dörzsölése úgy, hogy más tünet nincs, sem ekcéma, sem tüsszögés, orrfolyás, ilyesmi. Az orrát is csak lefekvéskor dörzsöli, meg ébredéskor, viszont szerintem több az álmosság jelenel, tehát viszket. Van - e valami készítmény, amit biztonságosan kipróbálhatunk vele hogy javul e az alvása, vagy van valamilyen vizsgálat, ami ebben a korban célravezető? Köszönöm válaszát!
Kovácsné Enikő

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Kovácsné Enikő !

Az allergiavizsgálat 2 éves kor előtt nem mindig ad megbízható eredményt, de ha nem igazolódik egyéb kiváltó ok, érdemes vérből végzett légúti és táplálékallergia tesztet végezni a leggyakoribb allergénekre. Kiváltó okként felmerül a poratka, penészgomba,lakáson belüli állat szőre, de pl. tehéntej fogyasztás is állhat a háttérben.
Emellett savas reflux is okozhatja az éjszakai tüneteket.

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK