A három hónapig tartó csecsemőkori hasfájás

A három hónapig tartó csecsemőkori hasfájás

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.08
Az első gyermek megszületése után sok szülő tanácstalanul áll a síró csecsemő kiságya mellett, vagy dajkálja naphosszat, hogy a nyűgös kicsit megnyugtassa. A sokat síró, hasfájós csecsemőknél felmerül a kólika gyanúja, ám a kezdő szülők gyakran nem tudják, hogy ez pontosan mit is takar, és hogyan lehet kezelni.

A bűvös hármas

A csecsemők sírással kommunikálnak a környezetükkel, így adják tudtunkra, ha éhesek, ha melegük van, fáznak, betegek, vagy fáradtak. A szülők számára először nehéz felismerni, hogy melyik sírás mit jelent, az pedig különösen elbizonytalanító, ha a kicsi hosszú időn át, látszólag minden ok nélkül sír. „A kólika kifejezést olyan csecsemő esetében használjuk, aki jól táplált, egészséges, ennek ellenére gyakran sírós, nyűgös” - magyarázza dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A gyakoriság a kólika definíciója szerint a több mint 3 hete fennálló, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át tartó sírást jelenti.

A kólika tünetei

- Az egyébként egészséges csecsemő vigasztalhatatlanul sír, ami evésre, ivásra, dajkálásra, pelenka cserére sem múlik el.
- Rendszerint esténként, vagy a nap közel azonos időpontjában kezdődik és hosszabb ideig – több mint 3 hétig, hetente 3 napon át, naponta legalább 3 órán át – is tart.
- A sírás a normál sírásnál hangosabb, magasabb, inkább sikításhoz hasonló.
- A kicsi az erőlködéstől vörös arccal, jellegzetesen ökölbe szorított kézzel sír, karját és lábait a hasához húzza.
- A hasa tapintásra kemény, puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.

Allergia, reflux, vagy más betegség?

kólika-hasfájás-csecsemőMivel a csecsemők nem tudják elmondani, hogy hol fáj, milyen tüneteik vannak, miért sírnak, ezért minden tünetet vegyünk komolyan és beszéljünk meg a gyermek orvosával – tanácsolja dr. Polgár Marianne. Reflux miatt is lehet hasfájós a kicsi, erre a gyakori bukások is felhívhatják a figyelmet, de fertőzés, vagy valamilyen sérülés, fel nem ismert egyéb betegség miatt is sírhat, ezért is fontos a mielőbbi orvosi kivizsgálás. Ezt semmiképp sem szabad halogatni, ha a sokat síró gyermek elutasítja a táplálékot, túl éber, nyugtalan, vagy aluszékony, hasmenés, véres széklet, vagy hányás jelentkezik, nehezen veszi a levegőt, magas láza van. Ha mindezeket az okokat a gyermek orvosa kizárta, és a gyermeket egészségesnek találta, akkor beszélünk kólikáról.

Hogyan készüljünk az orvosi vizsgálatra?

A diagnózis megállapításában sokat segíthet, ha a vizsgálat során a következő kérdésekre tudjuk a pontos választ. Melyik napszakban, mennyi ideig sír? Milyen a sírása? Olyan, mint máskor, vagy hangosabb, élesebb? Mi nyugtatja meg? Mit eszik, milyen gyakran és milyen a széklete?

Diéta és probiotikum

A hasfájás jelentkezhet tápszeres babáknál, de anyatejjel táplált csecsemőknél is. Ilyenkor vagy a tápszer cseréjével, hipoallergén készítmény adásával, vagy a szoptató anya tej, tojás, olajosmag mentes diétájával tudjuk megszüntetni a panaszokat. Életkornak megfelelő probiotikum adásával is segíthetjük az egészséges bélflóra kialakulását ezzel csökkentve a fokozott gázképződést, az emésztés megkönnyítését pedig a tejcukor bontását elősegítő laktáz enzim alkalmazásától várhatjuk. A legtöbb hasfájós csecsemő esetében szerencsére bebizonyosodik, hogy a sírások hátterében nincs szervi elváltozás, vagy egyéb betegség, ilyenkor az idő múlása segít, hiszen az életkor előrehaladásával, rendszerint 3 hónapos kor után a kólika magától elmúlik.

A zene, masszírozás és a séta segíthet

A tapasztalatok alapján már az is nagyon megnyugtató, hogy a szülők tudják, mi okozza a kicsi sírását, így már látják a megterhelő időszak végét – javasolja dr. Polgár Marianne. A síró csecsemő megnyugtatására több praktika is létezik, érdemes mindegyiket kipróbálni, majd váltogatni őket, mert lehet, hogy ami az egyik héten nem működött, az a következő alkalommal fog. A hasfájás, puffadás enyhíthető, ha az óramutató járásával megegyezően gyengéden simogatjuk a hasát. Sok csecsemőt az édesanya közelsége nyugtat meg, ilyenkor érdemes például hordozókendőt beszerezni. Egy jól eltalált pozícióval is lecsendesíthetjük: üljünk le, fektessük a karunkra, vagy a lábunkra a hátára, vagy hasra. Vannak babák, akiket a babakocsiban tett séta, a szabad levegő nyugtat meg, vagy az autóban ülve, a hordozóban csendesednek el. A zene is segít oldani a helyzetet, érdemes váltogatni a műfajokat: a lágy dallamoktól kezdve, a porszívó, vagy hajszárító hangán át sok féle zaj képes megnyugtatni a síró kicsit.

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Brezán Edina

Dr. Brezán Edina

Bőrgyógyász és kozmetológus szakorvos
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Nő/Úr!

Szakvéleményét szeretném kérni, hogy mi a teendő.
6.5 Éves kisfiúnk folyamatosan beteg. Nemcsak futó nátha, vagy megfázással, mindig szövődményes lesz a betegsége. Mellhártyagyulladás, tüdőgyulladás, csípőizületi gyulladás...stb. Emellett nagyon sok mindenre allergiásan reagál. A pollenekre, a gluténra, a tejcukorra, tejfehérjére, a fruktózra. Nagyon szűk kereteken belül mozog az, amit meg tud enni gond nélkül..Csak azt tudja megenni, amit itthon készítek, az oviba is vittük az ételt, mert ennyi étel allergiára nem tud senki főzni. Vitamint egyáltalán nem tudunk adni neki, mert akkor még betegebb lesz. Jártunk immunológián, végeztek laborvizsgálatot.
Megjegyzésben ez áll:
Jelentősen csökkent MBL-lektin összkomplement aktiválhatóság, aminek hátterében MBL deficiencuája állhat.
A diagnózis immunhiány főként antitast defektosokkal.
Nagyon aggódom. A szakorvos szerint nem lehet mit kezdeni ezzel. De nem tud közösségbe járni, alig találkozhat gyerekekkel, mert egyből beteg lesz. Iskolába sem mehetett, pedig nagyon okos, értelmes. Hogyan segíthetünk a kisfiúnkon, hogy rendes kisgyerekhez illő élete legyen??
Köszönettel: Selmeciné Mária

Tisztelt Kérdező,

A Pécsi Gyermekklinikán végzett vizsgálatok nagyon részletesek és alkalmasak a gyermek ritka immunológiai rendellenességének kimutatására. A Klinika kontrollra a gyermeket visszahívta, szerintem ennek követése a megfelelő út.
Ajánlom a szülőknek Google-ban keressenek rá "Dr. Diag-Mannóz kötő lektin" név alatt a kórkép leírására.

Üdvözlettel:
Dr. Polgár Marianna
gyermekorvos

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Ágota

A Doktornő megértő, kedves és segítőkész. Egyszerre gyógyítja a testet és a lelket, mindenkinek csak ajánlani tudom!

További vélemények

Brigitta

Kedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK