A parlagfű mellett több mindenre allergiás vagyok. Elkezdhetem az allergén immunterápiát?

A parlagfű mellett több mindenre allergiás vagyok. Elkezdhetem az allergén immunterápiát?
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin

Ha a tavaszi felmelegedés kezdetén, február-március környékén tüsszög, majd július vége, augusztus közepe körül újra jelentkeznek az allergiás tünetei, akkor önnél feltehetőleg mogyoró és parlagfű allergia is fennáll. Emellett persze más variációk is léteznek, a légúti allergiások közt ugyanis egyáltalán nem ritka, hogy nemcsak egy allergénre, hanem többre is allergiások. Az allergén immunterápia ilyen esetben is elvégezhető, ennek módjáról dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa nyilatkozott.

Nem csak a teszt eredménye határozza meg a kezelést

parlagfű allergiára immunterápiaAz allergén immunterápiás kezelést minden esetben a beteg tüneteivel, panaszaival összhangban határozzuk meg, soha nem csak az allergia vizsgálat eredményére hagyatkozva. A kezelés előtt elvégezzük az allergiatesztet, ám ne felejtsük el, hogy nem a leletet kezeljük, hanem a beteget – hangsúlyozza a főorvosnő. Allergén immunterápiát akkor javasoljuk, ha azzal lényeges életminőség javulást tudunk elérni. Így ha a beteg arra panaszkodik, hogy: - az orrdugulás miatt képtelen nyugodtan aludni, nem tudja magát kipihenni allergiaszezonban, - ha a szokásos tüneti szereket már nem érzi elégségesnek, - rendszeresen sportol, munkájából adódóan sokat tartózkodik a szabadban, vagy olyan környezetben, ahol az allergén nagy koncentrációban van jelen, - ha elege van az évről-évre jelentkező tünetekből, akkor mindenképp érdemes megfontolni és tartós megoldást választani.

Az első szezonban egy allergénre érdemes kezdeni

Az allergén immunterápiás készítmények között léteznek mono típusúak, melyekkel egy allergént lehet kezelni, de olyan összetételűek is, melyek több allergén kivonatát is tartalmazzák, így egy időben több típusú allergia kezelésére is alkalmasak. Dr. Balogh Katalin tapasztalatai szerint az első évben csak egy, a legerősebb és a leghosszabb ideig tüneteket okozó allergént javasolt figyelembe venni a kezelés megválasztásánál. A következő évben másik mono készítménnyel is lehet kezelni – az előző évben megkezdett terápia folytatása mellett. „Ha tehát valakinél a parlagfű okozza a legintenzívebb panaszokat, akkor ebben az évben arra kezdjük meg a terápiát. Ha emellett más pollenre is allergiás, azt a jövő évtől kezdjük el kezelni.”

Mi történik a kezelés során?

A terápia során a beteg annak az allergénnek a nagy fokban tisztított kivonatát szedi, ami a panaszait kiváltja. A készítményt a beteg tabletta, vagy cseppek alakjában a nyelve alá helyezi. Ha parlagfű allergiára történik a kezelés, akkor legkésőbb a növény virágzását két hónappal megelőzően el kell kezdeni, a kezelés így egy évben május végétől egészen október közepéig tart. A teljes terápia időtartama legalább 3, maximum 5 év, ennyi idő, míg az allergén immunterápia az immunrendszer működését áthangolja. Ez idő alatt a beteg fokozatos szokja meg azt az anyagot, amely a tüneteit okozza, így végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt, és ez a hatás a kezelés befejezését követő 8-10 éven át megmarad. A teljes terápia időtartama valóban 3-5 év, de a főorvosnő tapasztalatai szerint a betegek már az első évben is jelentős javulásról számolnak be, elsősorban az orrdugulás és szemviszketés terén. Életminőségük is jelentősen javul: a nyugodt éjszakai pihenés mellett, a betegeket nappali tevékenységeik közben is egyre kevésbé zavarja betegségük.

Orvos válaszol

Immunterápia és a terhesség

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 


Visszalépés az előző oldalra...