Parlagfű allergia

Parlagfű allergia

Módosítva: 2024.01.10 14:46

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) egy gyomnövény, amely a nyári és őszi hónapokban, főként augusztustól szeptemberig, termeli pollenjét.

Mi az a parlagfű allergia

A parlagfű elterjedése hazánkban

Parlagfű allergia szezonja

Parlagfű allergia tünetei

Parlagfű allergia diagnózisa

Parlagfű allergia kezelése

Parlagfű allergia felismerése

Ki lehet-e végleg gyógyulni a parlagfű allergiából?

A parlagfű allergiát befolyásolja a légszennyezés?

Mi az a parlagfű allergia?

A parlagfű allergia egy olyan immunreakció, amely azoknál fordul elő, akik érzékenyek a parlagfű pollenjére. Az allergiás reakció a parlagfű pollenjének belélegzése vagy érintése során lép fel, kiváltva a szervezet védekező mechanizmusait. Az allergiás tünetek közé tartozhatnak az orrfolyás, tüsszögés, viszkető szemek, és akár légzési nehézségek is felléphetnek. A parlagfű allergia különösen problémás lehet azok számára, akik olyan területeken élnek, ahol a parlagfű elterjedt.

Online Bejelentkezés

Dr. Moric Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A parlagfű elterjedése hazánkban

Magyarországon a parlagfű igen elterjedt és jelentős allergénné vált. A parlagfű egyébként egy invazív gyomnövény, és a pollenje kelti az allergiát az érzékenyek számára. A magas parlagfű pollenkoncentráció a levegőben a virágzási időszakban, általában augusztustól szeptemberig, különösen súlyos problémát jelenthet a parlagfű allergiásoknak.

Magyarországon az elmúlt években a parlagfű nagyszámú megjelenése és a parlagfű allergia terjedése miatt egyre inkább a figyelem középpontjába került. A parlagfűpollen-koncentráció mérése és az allergiás betegek számának növekedése azt mutatja, hogy a parlagfű allergia komoly problémává vált.

A betegeknek érdemes figyelniük a parlagfű virágzási időszakát és megtenniük a megfelelő lépéseket a tünetek enyhítése érdekében. Az allergiásoknak tanácsos szakorvoshoz fordulniuk a diagnózis és a kezelés érdekében, és szem előtt tartaniuk azokat az intézkedéseket, amelyek csökkenthetik az allergiás reakciók kockázatát.

Kapcsolódó cikkünk

Allergia vagy delta variáns?

Az elmúlt napokban újra emelkedni kezdett a koronavírus fertőzöttek száma hazánkban. A megbetegedéseket döntően a delta variáns okozza, ezzel kapcsolatban pedig sokszor hallhatjuk, hogy az allergiához hasonló tüneteket okoz. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát arra kértük, foglalja össze a két betegség közötti hasonlóságokat és különbségeket.

Parlagfű allergia szezonja

A parlagfű allergia szezonja általában nyár végétől ősz elejéig, főként augusztustól szeptemberig tart. Ez az időszak a parlagfű virágzásának csúcsa, amikor a növény pollenje nagy mennyiségben szabadul fel a levegőbe. Azok, akik érzékenyek a parlagfűre, ebben az időszakban tapasztalhatják meg a legintenzívebb allergiás tüneteket.

Az allergiás reakciók az orrnyálkahártya, a szemek, a torok és a légutak irritációjához vezethetnek. A leggyakoribb tünetek közé tartozik az orrfolyás, tüsszögés, viszkető és könnyező szemek, valamint az allergiás asztma esetén a légzési nehézségek.

Akik érzékenyek a parlagfűre, érdemes figyelniük az időjárási és pollenkoncentrációs előrejelzéseket, valamint megfelelő intézkedéseket tenniük a tünetek enyhítése érdekében.

Parlagfű allergia tünetei

A parlagfű allergia tünetei változatosak lehetnek, és az egyének reakciója eltérő lehet. Az allergiás reakciók általában akkor jelentkeznek, amikor a parlagfű pollenjevel való expozíció megtörténik. A tünetek közé tartozhatnak:

 • Orrfolyás és orrdugulás: Az orrnyálkahártya irritációja következtében kialakuló orrfolyás és orrdugulás gyakori tünete a parlagfű allergiának.
 • Tüsszögés: A parlagfű pollenje tüsszögést is kiválthat.
 • Viszkető és könnyező szemek: A szemek kipirosodása, viszketése és könnyezése is gyakori tünete a parlagfű allergiának.
 • Torokirritáció: A torokban érzett viszketés vagy irritáció szintén előfordulhat.
 • Fáradtság: Néhányan tapasztalhatnak általános fáradtságot és kimerültséget az allergiás reakciók miatt.
 • Légzési nehézségek: Súlyosabb esetekben, különösen azoknál, akik asztmában szenvednek, a parlagfű allergia légzési nehézségeket is okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy az érintettek tünetei változhatnak az allergiás érzékenység mértékétől és az expozíció időtartamától függően. Azok, akik súlyosabb tüneteket tapasztalnak, vagy gyanítják, hogy parlagfű allergiájuk van, érdemes allergológushoz fordulniük a diagnózis és a kezelés érdekében.

Parlagfű allergia diagnózisa

A parlagfű allergia diagnózisát többféle módszerrel lehet elvégezni, és az allergológus általában az érintett tüneteit és kórtörténetét is figyelembe veszi. A leggyakoribb tesztek közé tartozik:

 • Bőrpróba (prick teszt): Ez a leggyakoribb módszer az allergia diagnosztizálására. Az allergén, például a parlagfű pollenje, csepp formájában kerül a bőr felszínére, majd egy kis tűvel enyhe karcolást ejtenek a bőrön. Parlagfű allergia esetén a bőr a vizsgált területen vörösödik és duzzad.
 • Vérvizsgálat (specifikus IgE teszt): Ez a módszer vérvétellel méri az immunrendszer által termelt specifikus antitesteket (IgE) a parlagfű allergénjeivel szemben. A magas IgE szint a parlagfű allergia jelenlétére utal.
 • Epicutan teszt: Ritkábban alkalmazott módszer, amely során a bőrre az allergén anyagot tartalmazó tapaszt helyezik fel, és megfigyelik, hogyan reagál a bőr.

Az allergológus az egyes esetekben eldönti, hogy melyik teszt a legalkalmasabb, és általában több tényezőt is figyelembe vesz, például az egészségi állapotot, a tünetek súlyosságát, és a tesztek elérhetőségét.

Az eredmények alapján meghatározza a megfelelő kezelési stratégiát, beleértve az allergiaellenes gyógyszereket, az immunterápiát (allergiás deszenzibilizációs injekciókat) vagy más kezelési lehetőségeket.

Parlagfű allergia kezelése

A parlagfű allergia kezelése számos módon történhet, és a tünetek súlyosságától függően változhat. A következőkben néhány olyan általános kezelési mód található, amelyek segíthetnekParlagfű allergia enyhíteni a parlagfű allergia tüneteit:

 • Antihisztaminok: Ezek a gyógyszerek hatékonyak az allergiás tünetek, mint például az orrdugulás, tüsszögés és viszketés enyhítésében. Több antihisztamin is kapható vény nélkül.
 • Intranasalis szteroidok: Ezek a gyógyszerek az orrnyálkahártya gyulladását csökkentik, és hatékonyak az orrdugulás, orrfolyás és egyéb orrüregi tünetek kezelésében.
 • Levegőtisztítók: Otthoni levegőtisztítók használata segíthet csökkenteni a levegőben lévő pollenek mennyiségét, ami enyhítheti a parlagfű allergia tüneteit.
 • Szemcsepp és szemkenőcsök: Ezek segíthetnek enyhíteni a viszkető, vörös és könnyező szemeket.
 • Immunterápia: Az immunterápia, vagy allergiás deszenzibilizációs injekciók, olyan kezelési forma, amely hosszú távú enyhülést nyújthat a parlagfű allergia tüneteiben. Ez a kezelés fokozatosan szoktatja hozzá az immunrendszert az allergénhez.

Parlagfű allergia felismerése

A parlagfű allergia megkülönböztetése más szezonális allergiáktól vagy légúti problémáktól néhány jellegzetes tünet alapján lehetséges. Az alábbiakban néhány kritérium, amelyek segíthetnek ebben a megkülönböztetésben:

 • Szezonális jelleg: A parlagfű allergia szezonális, és általában augusztustól szeptemberig tart, amikor a parlagfű virágzik. Más szezonális allergiák lehetnek például a tavaszi allergiák, amelyeket a fák pollenjeinek szóródása okoz, vagy a nyári allergiák, amelyek a fűpollenekkel kapcsolatosak.
 • Konkrét tünetek: A parlagfű allergiával járó tünetek közé tartozhat az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, viszkető és könnyező szemek, valamint a torok irritációja. Fontos megjegyezni ezeket a tüneteket, hogy megkülönböztessük más légúti problémáktól.
 • Pollenkoncentráció: Ha az illető tünetei szezonálisak, és azok fokozódnak a parlagfű virágzási időszakában, az arra utalhat, hogy parlagfű allergia áll fenn. A pollenérzékenyek számára a pollenkoncentráció figyelése segíthet azonosítani a tünetek lehetséges okát.
 • Az allergiás tünetek súlyossága: Az allergiás reakciók súlyosságának megfigyelése is fontos. A parlagfű allergia tünetei a parlagfű virágzási időszakában intenzívebbek, mint más időszakokban.

Ki lehet-e végleg gyógyulni a parlagfű allergiából?

Sajnálatos módon, a parlagfű allergia esetében jelenleg nincs olyan kezelési mód, amely véglegesen meggyógyítaná ezt a krónikus állapotot. A parlagfű allergia egy olyan immunreakció, amelyet a parlagfű pollenjére való túlérzékenység okoz. Az allergia tünetei szezonálisan jelentkeznek, főként a parlagfű virágzási időszakában.

A jelenlegi orvosi álláspont szerint a parlagfű allergia kezelése inkább a tünetek enyhítésére és kontrollálására irányul, nem pedig a végleges gyógyulás elérésére. Az antihisztaminok, intranasalis szteroidok és egyéb allergiaellenes gyógyszerek hatékonyak lehetnek a tünetek enyhítésében. Az immunterápia (allergiás deszenzibilizációs injekciók) hosszú távú kezelési opció, amely az immunválaszt próbálja csökkenteni.

A parlagfű allergiát befolyásolja a légszennyezés?

A légszennyezés, különféle szennyező anyagok, például por, szálló részecskék, és káros vegyületek jelenléte a levegőben, kihathat az allergiás reakciókra és a légúti egészségre általában.

A következőkbenolvasható, hogy a légszennyezés hogyan hat a parlagfű allergiára::

 • Pollenek kötődése részecskékhez: A légszennyezés részecskéi hordozhatják a parlagfű pollenjeit, és ezáltal növelhetik a pollenek környezeti terjedését. Ez azt eredményezi, hogy a pollenek könnyebben eljutnak a légutakba és a légzőszervekbe, kiváltva az allergiás reakciókat.
 • Immunrendszerre gyakorolt hatás: A légszennyezés által kiváltott gyulladásos reakciók a légutakban az immunrendszer túlzott érzékenységét okozhatják, ezáltal fokozva az allergiás reakciók kialakulásának esélyét.
 • Allergiás tünetek súlyosbodása: A légszennyezés jelenléte hozzájárulhat a parlagfű allergia tüneteinek súlyosbodásához, például az orrdugulás, tüsszögés és egyéb légúti panaszokhoz.

Azok, akik parlagfű allergiában szenvednek, különösen érzékenyek lehetnek a légszennyezésre, és a magasabb légszennyezettségű területeken élők nagyobb valószínűséggel tapasztalhatnak súlyosabb tüneteket a parlagfű allergia szezonjában.

Téma szakértője

 • Dr. Moric Krisztina

 • Szakterületek:
  • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
 • Specialitások:
  • immunterápia
  • felső légúti allergiák
  • szénanátha
  • fémallergia
  • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
  • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

  Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

   

  Rendelés típusa: 

   

  * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK