A parlagfűnek még a klímaváltozás és a növekvő légszennyezettség is kedvez

A parlagfűnek még a klímaváltozás és a növekvő légszennyezettség is kedvez

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2018.04.09 Módosítva: 2021.08.14

A klímaváltozás miatt az elmúlt években jelentősen megnőtt a pollenszezon hossza, amelynek következtében az egyes növények pollenszórása gyakrabban összemosódik, és így még erősebb tüneteket okoz az allergiásoknak. A legrosszabb helyzetben talán azok vannak, akik a fűfélékre és a parlagfűre is allergiások, a megfigyelések szerint ugyanis ezen növények pollenkibocsátása egyenes arányban emelkedik a légszennyezettség növekedésével.

Egyre rosszabb az allergiások helyzete

A klímaváltozásnak köszönhető időjárási ingadozások sajnos egyértelműen nem kedveznek az allergiások számára. Az elmúlt években nem egyszer fordult elő, hogy szinte minden átmenet nélkül, napok alatt kezdett el egyszerre virágozni több allergén növény is a hirtelen beköszöntött tavaszi felmelegedések miatt. Ez az erőteljes változás pedig még azok szervezetét is megviseli, akiknél egyébként kora tavasszal általában nem jelentkeznének erősebb allergiás tünetek.

 

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa további hátrányként jellemezte az allergiaszezon idejének kitolódását, a növények hosszabb virágzási ideje is megkeseríti az allergiások mindennapjait.

Drasztikus változások az elmúlt húsz évben

A jelenség világszerte megfigyelhető, az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal adatai szerint 1995 és 2015 között a kontinens egyes részein 6-24 nappal is megnőtt az allergiaszezon ideje. Szembetűnő, hogy a legjelentősebb növekedés a klímaváltozás terén leginkább érintett Alaszka területein növelte meg az allergiaszezon hosszát, majd dél felé haladva egyre csökken az emelkedést mutató napok száma.

 

A szénanátha előfordulása, az allergia kezelési költsége és a szövődményként jelentkező sürgősségi ellátást igénylő asztmás rohamok száma is mind folyamatos emelkedést mutat az időjárás változásával összefüggésben.

A parlagfűnek és a fűféléknek még a légszennyezettség is kedvez

A parlagfűnek még a klímaváltozás és a növekvő légszennyezettség is kedvezAz egyik legnagyobb problémát az Egyesült Államokban is a parlagfű allergia jelenti. A parlagfűről eddig is tudtuk, hogy rendkívül igénytelen növény, szinte bárhol, bármilyen körülmények közt megél, emellett pedig rendkívül gyorsan terjed, virágpora a levegőben több száz méterre is eljuthat a széllel.

 

Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány közlése szerint a parlagfű pollenkibocsátása jelentősen emelkedett az elmúlt években, – 1996-ban növényenként 10,2g, 2010-ben növényenként 11,7g pollen került a levegőbe - a szén-dioxid koncentráció emelkedésével egyenes arányban. Ennek oka lehet, hogy mivel a szén-dioxid fontos tápanyag a növények számára, ezért ha nagyobb mennyiségben van jelen a levegőben, az ösztönzi a növényeket arra, hogy több pollent termeljenek. A parlagfűnél lejátszódó folyamat a fűféléknél is megfigyelhető.

Rossz kilátások a jövőre nézve

Kutatók szerint, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának további emelkedésével az egyes növényfajok pollenszáma tovább nő, 2040-re pedig megduplázódik. Ez a kedvezőtlen folyamat nemcsak az allergiásokat érinti.

 

Alaszkában az elmúlt években a nyírfapollen koncentráció úgy az egekbe szökött, hogy még a nem allergiások szervezetét is megviseli. Ennek oka lehet az is, hogy a pollenek felszínén a levegőben lévő szennyezőanyagok könnyen megtapadnak, így a szervezetbe jutva együttesen még erősebb tüneteket képesek okozni.

Tartós kezelésre van szükség

A légúti allergiások száma hazánkban is folyamatos emelkedik. Az elmúlt évek alatt megfigyelhető, hogy szénanáthás tünetek egyre fiatalabb korban, óvodásoknál is jelentkeznek. Dr. Balogh Katalin szerint azonban sokan még mindig nem fordítanak kellő figyelmet betegségük kezelésére, az elhanyagolt allergia talaján pedig gyakran fejlődik ki asztmás szövődmény. Ennek megelőzésére és a tünetek tartós kezelésére már gyermekkortól alkalmazható az allergén immunterápia.

 

A kezelés segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot a kedvezőtlen környezeti változásokkal szemben, hatására ugyanis a szervezetünk fokozatosan megtanulja elviselni az allergént, így az a három éves kezelés végére – a tünetek jellemzően már a kezelés évében jelentősen csökkennek! - nem fog allergiás tüneteket okozni. A tartós tünetmentességen túl az allergén immunterápia ma az egyetlen olyan kezelési mód, amely képes megfékezni az allergia szövődményeként jelentkező asztma kialakulását is.

 

Kapcsolódó tartalmak, melyek érdekelhetik Önt

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

A doktornő szakmailag felkészült. Kedves és a betegek érdekeit tartja szem előtt.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!