A tápszerekkel kapcsolatos tévhitek miatt egyre gyakoribb a túl korai hozzátáplálás

A tápszerekkel kapcsolatos tévhitek miatt egyre gyakoribb a túl korai hozzátáplálás

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.07
Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára. A természet is úgy alkotta meg, hogy a gyermek igényeihez igazodjon az összetétele, így nyilván az édesanyák sem szeretnék ettől önként megfosztani gyermeküket.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére sem jön össze a szoptatás. Ilyenkor kell jó döntést hoznunk, szakemberhez fordulni, aki megbízható tanácsokat tud adni a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Társadalmi elvárás?

A régen jellemző többgenerációs családokban a frissen szült kismamát a család többi nőtagja segítette, nem volt magára hagyva egy újszülött és a teljes háztartás ellátásával. Persze ma is hallunk szuperanyákról, akiknek a kisujjában van minden tudás, de fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák. Eleve sokat számít, hogy a szülés természetes úton, vagy császárral történt, mennyire viselte meg a szülés az anyát és egy sor egyéb körülmény is befolyásolja, hogy mennyire megy gördülékenyen az otthonlét a babával. Az újdonsült édesanyák életét megnehezítheti a többi családtag, rokonok megjegyzései, elvárásai, sokszor még kéretlen tanácsai is. Ezek egyik sarkalatos pontja a szoptatás kérdése.

Bűntudat és „rossz anya” bélyeg

Egy tavaly készült hazai felmérésből kiderül, hogy minden harmadik édesanya tapasztal valamilyen problémát a szoptatás során – mondja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy kevés a tej. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ilyen esetben az édesanyák csak ritkán kérnek, vagy kapnak megfelelő segítséget. A környezet negatív megítélése miatt nem mernek tápszert sem használni, ezért inkább előbb kezdik meg a hozzátáplálást, mintsem hogy a baba életkorának megfelelően összeállított tápszert válasszák.

Milyen okai lehetnek, ha nem sikerül a szoptatás?

Ha az édesanyának problémája van a szoptatással, akkor már a kórházban, az első próbálkozásoknál érdemes jelezni és szakember segítségét kérni. Ha erre nincs mód, vagy a problémák később, a hazaérkezés után jelentkeztek, akkor az interneten keresztül vagy a védőnő, gyermekorvos segítségével is fel tudjuk venni a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval. A képzett szakember a legtöbb gyakori problémára tud megoldást javasolni.

Melyek ezek?

- túl kevés anyatej
- mellgyulladás
- kisebesedett, vagy befelé forduló mellbimbó
- nehezen beinduló tejtermelés.

Dr. Polgár Marianne szerint a szoptatással kapcsolatban felmerülő bizonyos nehézségeken - mint a helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, vagy a kezdeti aggodalmak – lehet segíteni, vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére meghiúsul a szoptatás. Ilyen lehet akár egy komoly betegség, vagy szülés utáni depresszió, de sajnos az is előfordul, hogy a sikertelen próbálkozások miatti stressz és a környezet felől érkező nyomás miatt nem sikerül a szoptatás.

A korai hozzátáplálás növeli bizonyos betegségek kockázatát

Ha a szoptatás nem sikerül, az elfogyasztott anyatej mennyisége nem elegendő, a gyermek a fejlődésben elmaradhat, ennek első jele a súlygyarapodás stagnálása. Ez esetben semmiképp nem jelenthet megoldást az anyatej tehéntejjel történő helyettesítése, a vizezett tehéntej sem jó választás! A kicsi szervezete nem tudja megfelelően lebontani a tehéntejet, komoly gyomor-és bélrendszeri panaszokat – hasfájás, hasmenés, puffadás - és allergiás tüneteket is okozhat. Szintén nem jó megoldás, ha a súlygyarapodást korábban megkezdett hozzátáplálással akarjuk behozni – figyelmeztet dr. Polgár Marianne. A hozzátáplálást a gyermek fél éves kora körül javasolt elkezdeni. Az utóbbi idők kutatásai hívják fel a figyelmet az első 2-3 évben történő táplálás fontosságára. Ha ebben az időszakban túl korán vezetünk be bizonyos ételeket a baba étrendjébe és nem segítjük a megfelelő bélflóra kiépülését, akkor azzal nagymértékben megnöveljük a későbbi életkorban megjelenő, népbetegségnek számító kórképek kialakulásának esélyét.

Csak tápszerrel pótolhatja az anyatejet!

Az újszülött csecsemő bélrendszerében még nincsenek baktériumok, ezek a táplálkozás során, fokozatosan jelennek meg, így fejlődik és változik a bélflóra. Ez az intenzív változás egészen 3 éves korig tart, addigra a bélflóra összetétele állandóbbá, stabilabbá válik. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet. Ez a legtökéletesebb táplálék a gyermek számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Anyatej hiányában az egészséges bélflórát a gyermek életkorának megfelelő tápszer adásával biztosíthatjuk. Ha bármilyen okból nem sikerül a szoptatás, akkor prebiotikummal dúsított tápszer, probiotikum adása segítheti a gyermek kiegyensúlyozott táplálását és a jótékony baktériumok megtelepedését a bélben.

Téma szakértői

Dr. Holpert Valéria

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter
Dr. Németh Aliz

Dr. Németh Aliz

gasztroenterológus, hepatológus
Dr. Pálffy Márta

Dr. Pálffy Márta

gyermekgyógyászati allergológus, csecsemő- és gyermekgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem/Uram!
22 hónapos kislányomnál tapasztaltam orrfolyást vízpart közelében, eddig két alkalommal (egyszer Bodron parton, egyszer tengerpart közelében kb 2 órás lefolyással). Plitvicei nyaralásnál a hajóúton apró piros pöttyök jelentek meg a szeme körül és beduzzadt, de ekkor nátha nem jelentkezett. Az út előtt mogyorót ehetett minimális mértékben. Ajánlott az allergiavizsgálat? Ha igen, melyik típus? Gyakran van fülgyulladása is. Válaszát előre is köszönöm, Víg Edit

Kedves Édesanya!

22 hónapos gyermeknél légúti és táplálék allergénekre egyaránt végezhető vérszérumból allergia vizsgálat.

Üdvözlet

Dr. Polgár Marianne
gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok