A tápszerekkel kapcsolatos tévhitek miatt egyre gyakoribb a túl korai hozzátáplálás

A tápszerekkel kapcsolatos tévhitek miatt egyre gyakoribb a túl korai hozzátáplálás

Dr. Polgár Marianne PhD Létrehozva: 2016.06.16 Módosítva: 2017.12.07
Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára. A természet is úgy alkotta meg, hogy a gyermek igényeihez igazodjon az összetétele, így nyilván az édesanyák sem szeretnék ettől önként megfosztani gyermeküket.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére sem jön össze a szoptatás. Ilyenkor kell jó döntést hoznunk, szakemberhez fordulni, aki megbízható tanácsokat tud adni a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Társadalmi elvárás?

A régen jellemző többgenerációs családokban a frissen szült kismamát a család többi nőtagja segítette, nem volt magára hagyva egy újszülött és a teljes háztartás ellátásával. Persze ma is hallunk szuperanyákról, akiknek a kisujjában van minden tudás, de fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák. Eleve sokat számít, hogy a szülés természetes úton, vagy császárral történt, mennyire viselte meg a szülés az anyát és egy sor egyéb körülmény is befolyásolja, hogy mennyire megy gördülékenyen az otthonlét a babával. Az újdonsült édesanyák életét megnehezítheti a többi családtag, rokonok megjegyzései, elvárásai, sokszor még kéretlen tanácsai is. Ezek egyik sarkalatos pontja a szoptatás kérdése.

Bűntudat és „rossz anya” bélyeg

Egy tavaly készült hazai felmérésből kiderül, hogy minden harmadik édesanya tapasztal valamilyen problémát a szoptatás során – mondja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A legtöbben arra panaszkodnak, hogy kevés a tej. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ilyen esetben az édesanyák csak ritkán kérnek, vagy kapnak megfelelő segítséget. A környezet negatív megítélése miatt nem mernek tápszert sem használni, ezért inkább előbb kezdik meg a hozzátáplálást, mintsem hogy a baba életkorának megfelelően összeállított tápszert válasszák.

Milyen okai lehetnek, ha nem sikerül a szoptatás?

Ha az édesanyának problémája van a szoptatással, akkor már a kórházban, az első próbálkozásoknál érdemes jelezni és szakember segítségét kérni. Ha erre nincs mód, vagy a problémák később, a hazaérkezés után jelentkeztek, akkor az interneten keresztül vagy a védőnő, gyermekorvos segítségével is fel tudjuk venni a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval. A képzett szakember a legtöbb gyakori problémára tud megoldást javasolni.

Melyek ezek?

- túl kevés anyatej
- mellgyulladás
- kisebesedett, vagy befelé forduló mellbimbó
- nehezen beinduló tejtermelés.

Dr. Polgár Marianne szerint a szoptatással kapcsolatban felmerülő bizonyos nehézségeken - mint a helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, vagy a kezdeti aggodalmak – lehet segíteni, vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére meghiúsul a szoptatás. Ilyen lehet akár egy komoly betegség, vagy szülés utáni depresszió, de sajnos az is előfordul, hogy a sikertelen próbálkozások miatti stressz és a környezet felől érkező nyomás miatt nem sikerül a szoptatás.

A korai hozzátáplálás növeli bizonyos betegségek kockázatát

Ha a szoptatás nem sikerül, az elfogyasztott anyatej mennyisége nem elegendő, a gyermek a fejlődésben elmaradhat, ennek első jele a súlygyarapodás stagnálása. Ez esetben semmiképp nem jelenthet megoldást az anyatej tehéntejjel történő helyettesítése, a vizezett tehéntej sem jó választás! A kicsi szervezete nem tudja megfelelően lebontani a tehéntejet, komoly gyomor-és bélrendszeri panaszokat – hasfájás, hasmenés, puffadás - és allergiás tüneteket is okozhat. Szintén nem jó megoldás, ha a súlygyarapodást korábban megkezdett hozzátáplálással akarjuk behozni – figyelmeztet dr. Polgár Marianne. A hozzátáplálást a gyermek fél éves kora körül javasolt elkezdeni. Az utóbbi idők kutatásai hívják fel a figyelmet az első 2-3 évben történő táplálás fontosságára. Ha ebben az időszakban túl korán vezetünk be bizonyos ételeket a baba étrendjébe és nem segítjük a megfelelő bélflóra kiépülését, akkor azzal nagymértékben megnöveljük a későbbi életkorban megjelenő, népbetegségnek számító kórképek kialakulásának esélyét.

Csak tápszerrel pótolhatja az anyatejet!

Az újszülött csecsemő bélrendszerében még nincsenek baktériumok, ezek a táplálkozás során, fokozatosan jelennek meg, így fejlődik és változik a bélflóra. Ez az intenzív változás egészen 3 éves korig tart, addigra a bélflóra összetétele állandóbbá, stabilabbá válik. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet. Ez a legtökéletesebb táplálék a gyermek számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését. Anyatej hiányában az egészséges bélflórát a gyermek életkorának megfelelő tápszer adásával biztosíthatjuk. Ha bármilyen okból nem sikerül a szoptatás, akkor prebiotikummal dúsított tápszer, probiotikum adása segítheti a gyermek kiegyensúlyozott táplálását és a jótékony baktériumok megtelepedését a bélben.

Téma szakértői

Dr. Potecz Györgyi

Dr. Potecz Györgyi

tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Kádár János

Dr. Kádár János

klinikai immunológus, belgyógyász

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor úr/Doktornő! 3,5 éves ikergyermekeim tavaly télen fogyasztott mogyoró után allergiás reakciót mutattak (egyiknél hányás, ekcéma, másiknál ekcéma, kisebb nehézlégzés). Azóta mogyorómentes diétán vannak. Most kezdték az óvodát, ahol olajosmag mentes diétás menüben részesülnek, viszont az a problémánk, hogy ehetetlen az étel (ízesítése miatt), a gyerekek éhesek maradnak, és nem is alszanak. A kérdésem arra vonatkozna, hogy mennyire lehet számukra veszélyes, ha ugyanazt az ételt fogyasztják, mint a többi gyermek (kivéve természetesen a mogyoró tartalmú ételeket), pl. diós tészta, teljes kiörlésű kenyér stb.Áttérhetünk e diétamentes étkezésre vagy ez nem javasolt?

Kedves Édesanya!

A gyermekeknél allergia vizsgálattal ki kell zárni, hogy az egyéb említett élelmiszerekre van-e allergiájuk, csak ezután lehet a követendő étrendről döntést hozni.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne
gyermeorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Utazók hasmenése – engem is érinthet?

Ha külföldi utazásra készül, érdemes erre is gondolnia. Az utazók hasmenése bárkinél előfordulhat, de vannak rizikócsoportok, akiknél magasabb a kialakulásának kockázata. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy kiknek kell fokozottan figyelniük.

További részletek
Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Így vizsgálható a szénanátha gyerekeknél

Szénanáthás tünetek már bölcsődés és óvodáskorú gyerekeknél is jelentkezhetnek. Dr. Somogyi Éva gyermektüdőgyógyász, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen tüneteknél forduljunk orvoshoz és hogyan zajlik a kivizsgálás.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!