ételallergia, ételintolerancia
hisztamin-intolerancia
cöliákia
FODMAP diéta
vegetáriánus és vegán étrend
Rendelés típusa:
Rendelés helyszíne: Mammut 2, 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5. emelet
Fontos számomra, hogy hiteles, tudományos bizonyítékokra alapozott információt közöljek, emellett igyekszem holisztikusan gondolkodni és edukálni, hiszen a táplálkozás több, mint egy alapvető szükséglet kielégítése. Szeretek a hozzám fordulókkal együtt, közösen dolgozni, és az egyéni lehetőségeket, kívánságokat figyelembe véve hosszú távon is fenntartható, szélsőségektől mentes, egészséget támogató életmódot kialakítani. Komplex probléma esetén fontos a különféle étrendi ajánlások összehangolása, azok összhangban tartása.
Nem hiszek a gyors változ(tat)ásokban, de hiszek a következetes, egyénre szabott táplálkozásterápiában, és a lelki egyensúly, általános jól-lét kiemelt szerepében az életmódterápia során. Örömmel segítek az életmódváltóknak, az emésztési, hormonális, anyagcsere-problémákkal küzdőknek, a gyermekvállalás előtt állóknak, továbbá akik teljesítményüket, testkompozíciójukat javítanák hobbisportolóként.
A napokban jelent meg a Diabetologia folyóiratban közölt kutatás, mely leegyszerűsítve azt állítja, hogy a gluténmentes étrend növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Szarka Dorottyát, a Budai Allergiaközpont dietetikusát arról kérdeztük, aggódjunk-e, ha valamilyen okból mi magunk is gluténmentesen étkezünk.
További vélemények"Elégedett voltam a szolgáltatással. A dietetikus szakember - Szarka Dorottya - időben fogadott, sőt, még előbb is behívott. Nagy szakértelemmel tette fel a kérdéseket, s igyekezett egy olyan étrendi javaslatot előállítani, mely elképzeléseimhez is igazodott. Mindvégig figyelt arra, amiket elmondtam, kérdéseimre választ kaptam, kedvessége, odafigyelése, hozzáértése számomra nagyon kedvező benyomást keltett."
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.
Rengetegen szenvednek a beltéri allergének (háziporatka, penész, állatszőr) kiváltotta panaszoktól, amelyek állandó irritatív hatásuk miatt jelentős szerepet kapnak az allergia súlyosbodásában és asztmává alakulásában is. A penészgombák általában nem jelentenek egészségügyi kockázatot, ám meglévő asztma esetén súlyosbíthatják panaszainkat – hívja fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosa.