ételallergia, ételintolerancia
hisztamin-intolerancia
cöliákia
FODMAP diéta
vegetáriánus és vegán étrend
Rendelés típusa:
Rendelés helyszíne: Mammut 2, 1024 Budapest, Lövőház utca 1-5. 5. emelet
Fontos számomra, hogy hiteles, tudományos bizonyítékokra alapozott információt közöljek, emellett igyekszem holisztikusan gondolkodni és edukálni, hiszen a táplálkozás több, mint egy alapvető szükséglet kielégítése. Szeretek a hozzám fordulókkal együtt, közösen dolgozni, és az egyéni lehetőségeket, kívánságokat figyelembe véve hosszú távon is fenntartható, szélsőségektől mentes, egészséget támogató életmódot kialakítani. Komplex probléma esetén fontos a különféle étrendi ajánlások összehangolása, azok összhangban tartása.
Nem hiszek a gyors változ(tat)ásokban, de hiszek a következetes, egyénre szabott táplálkozásterápiában, és a lelki egyensúly, általános jól-lét kiemelt szerepében az életmódterápia során. Örömmel segítek az életmódváltóknak, az emésztési, hormonális, anyagcsere-problémákkal küzdőknek, a gyermekvállalás előtt állóknak, továbbá akik teljesítményüket, testkompozíciójukat javítanák hobbisportolóként.
Napjainkban egyre többen követnek speciális étrendet. Ételallergia vagy ételintolerancia is lehet az oka, ha például a tej, tojás vagy gluténtartalmú ételek fogyasztását mellőzni kell. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy a megváltozott étrend miatt a főzés során használt alapanyagokat újakkal kell helyettesíteni, új konyhai praktikákat kell elsajátítani. Az átállást megkönnyíti, ha szakember segítségét kérjük.
További vélemények"Dorottya nagyon szimpatikus, kedves, figyelmes és szakmailag teljesen felkészült volt, minden kérdésemre válaszolt, látszik, hogy nagyon otthon van a szakterületén. Teljesen személyre szabta az étrendemet, mindent érthetően elmagyarázott, hasznos tanácsokkal látott el. Biztos, hogy hozzá fogok visszamenni, ha szükséges lesz. Csillagos ötös."
Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.