Allergia kezelés, személyiségtípus szerint?

Allergia kezelés, személyiségtípus szerint?

Galambos Attila Módosítva: 2021.07.30

Pszichológiai szempontból az embereket különböző személyiségtípusokba sorolhatjuk. Az, hogy melyik típusba tartozunk, befolyásolhatja a stressztűrő képességünket, a stresszre adott reakciónkat, ezáltal fogékonnyá tehet bizonyos betegségekre, de kihat a kezelésre is. Galambos Attilával, a Budai Allergiaközpont pszichológusával, az A-típusú személyiség és az allergia kapcsolatáról beszélgettünk.

Személyiségtípusok jellemzői

Az életmód, a mozgás és a táplálkozás köztudottan képes megnövelni vagy csökkenteni egyes betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vérnyomás kialakulásának kockázatát. A különböző A, B, C, és D típusú személyiségtípusokkal kapcsolatban zajló egészségpszichológiai kutatások pedig rávilágítanak arra, hogy az étrendünk vagy a fizikai aktivitásunk mellett bizony egyes személyiségvonásaink és viselkedésünk is befolyásolja, hogy milyen betegségekre leszünk hajlamosabbak, és hogyan reagálunk a gyógykezelésre.

Az A-típusú személyiség

Dr. Ray Rosenman és dr. Meyer Friedman kardiológusok írták le először, hogy az e csoportba tartozó egyének körében magasabb a szívbetegségek előfordulása. Ezt pedig egyértelműen összefüggésbe hozták az A-típusra jellemző állandó versengésre való hajlammal, teljesítményorientáltsággal és úgy vélték, hogy a betegségek megjelenésében döntő szerepet játszik a csoport tagjaira jellemző agresszivitás, düh és türelmetlenség is.

 

A túl sok munka, stressz mellett erősebbek az allergiás tünetek.Galambos Attila elmondta, hogy az A-típusú személyiségek aktívabb életet élnek, sok tevékenységet végeznek, sokat dolgoznak, kevés idejük marad kikapcsolódni, egy kicsit pihenni, regenerálódni, nagyon sok a stressz az életükben. A stresszről pedig tudjuk, hogy hatással van az allergiás tünetekre is. Stresszes időszakban jellemzően fokozódnak az allergiás panaszok, erősebb tünetek jelentkeznek.

Ritkán kérnek segítséget

Egy korábbi kutatásban, ahol a stressz és az allergia kapcsolatát vizsgálták, megfigyelték, hogy abban a csoportban, ahol az allergiás tünetek erősödtek, magasabb volt a résztvevők stressz pontszáma is. Megállapították, hogy a tartós érzelmi stresszben szenvedő személyeknél gyakoribb az allergia fellángolása. Az allergiás tünetek fokozódása, ezáltal az életminőség romlása, a kialvatlanság további stresszt jelent, azonban az A-típusú személyiségre jellemző, hogy ritkán kérnek segítséget, így pedig egy nagyon kedvezőtlen körforgásba kerülhetnek.

Stresszkezelés, önismeret

Az e típusba tartozó személyek rendszerint akkor kérnek segítséget, ha a problémájuk már akkora megterhelést jelent számukra, mely a mindennapi tevékenységeikre is kihat: nem tudnak a munkában koncentrálni, vagy a sportban, tanulással kapcsolatban akadnak gondjaik, tehát a számukra fontos versengés, teljesítmény terén gátolja őket a stressz.

 

Ahhoz, hogy változást tudjunk elérni, az önismeret fejlesztésére van szükség – hangsúlyozza Galambos Attila. Be kell gyakorolni, meg kell tanulni, miként szánjon magára időt, hogy felismerje a teste jelzéseit, hogy tudja, mi az, amit a szervezete elbír. Ebben relaxációs technikák, autogén tréning és meditációs technikák segíthetnek. A siker érdekében nagyon fontos az együttműködés és a folyamatos önreflexió. Ez egy hosszú tanulási folyamat, amiben az önismeret fejlesztésével tudja akár a korábbi viselkedésmintákat is megváltoztatni. Ezzel párhuzamosan a stresszkezelő technikák elsajátítása és gyakorlása az általános egészségi állapotra, így az allergia kezelésére is kihathat.

Téma szakértői

Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus, szexuálpszichológus

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK