Így segít a pszichológus az allergia kezelésében

Így segít a pszichológus az allergia kezelésében

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2021.06.24 Módosítva: 2021.11.23

Sokan vannak, akiknél felnőttkorban jelentkezik először allergia. Gyakran valamilyen munkahelyi vagy magánéleti stressz, trauma átélését követően alakulnak ki szénanáthás tünetek. 

Milyen okai lehetnek, ha valakinél felnőttkorban jelentkeznek szénanáthás tünetek?

- Az allergia egy ún. multifaktoriális, azaz több tényező hatására kialakuló betegség. Számos kutatás igazolja, hogy az allergia lefolyásában a genetikai hajlam mellett más kiváltó okok is szerepet játszhatnak, mint például a környezeti hatások, az életmód, szociális-gazdasági, valamint pszichés faktorok. Ezek az ágensek egymással is összefüggésben állhatnak. Mindezt alátámasztja az a tanulmány is, melyben 900 allergiás résztvevő csaknem 20 százaléka számolt be pszichés okról (stressz, alvászavar, feszültség, depresszió) mint kiváltó komponensről, valamint számos allergiás betegség megjelenését megelőzte valamelyen jelentős életesemény (munkahely változás, válás, családi problémák).

Az allergia tehát pszichoszomatikus betegség?

- Igen, ezek alapján következtethetünk arra, hogy az allergiás tünet többé-kevésbé pszichoszomatikus betegség lehet. Ez azt jelenti, hogy a tünetek kialakulásában a betegség testi alapjain túl pszichológiai tényezők is közrejátszanak. Már az 1970-es években az allergiás személyiségtípusra több, gyakran fellelhető jellemzőt is találtak. Ilyen például a túlérzékenység, negatív érzelmek (düh, agresszió) kifejezésének képtelensége.

Az allergia az immunrendszer túlműködése miatt alakul ki. Igaz ez pszichológiai értelemben is?

-Allergia kezelése pszichológusnál. Az allergia tulajdonképpen túlérzékenység, túlvédekezés bizonyos ártatlan anyagok ellen, melynek valóban egyfajta szimbolikus jelentése is van. A beteg úgy védekezik bizonyos problémák ellen, hogy elfojt konfliktusokat a tudattalanban, mivel nem szeretne vagy nem tud szembenézni velük. Azonban az elfojtott dühnek, haragnak, felélemnek valamilyen tárgyra kell találnia, ezért kivetűl egy ártalmatlan allergénre.

Hogyan segíthet a pszichológus az allergia kezelésében?

- Az allergiát, mint pszichoszomatikus betegséget, átfogó módon kezelik. Az allergológus és az immunológus a fizikai tényezők-allergének elleni küzdelemben segít, míg a pszichológus az immunválaszt kiválató lelki problémákkal folglalkozik. Pszichológia kezelése egyfajta tanulási folyamat, mely során a páciens a pszichológus segítségével a háttérben álló negatív érzelmeket feltérképezi, és megtanulja más módon kezelni. Ugyancsak hatásos lehet a betegségen szimbolikusan is dolgozni – elsősorban KIP (katatím imaginatív pszichoterápia) és Hipnózis módszerekkel. Ezek során módosult tudatállapotban a terapeuta társként kíséri végig a klienst a belső világában, ahol a tudatalatti szimbólumok és képek megjelenésével dolgozhatnak.

Téma szakértői

Dr. Augusztinovicz Monika

Dr. Augusztinovicz Monika

allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus, fül-orr-gégész

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!