Így segít a pszichológus az allergia kezelésében

Így segít a pszichológus az allergia kezelésében

allergiakozpont.hu Módosítva: 2021.11.23 09:02

Sokan vannak, akiknél felnőttkorban jelentkezik először allergia. Gyakran valamilyen munkahelyi vagy magánéleti stressz, trauma átélését követően alakulnak ki szénanáthás tünetek. 

Milyen okai lehetnek, ha valakinél felnőttkorban jelentkeznek szénanáthás tünetek?

- Az allergia egy ún. multifaktoriális, azaz több tényező hatására kialakuló betegség. Számos kutatás igazolja, hogy az allergia lefolyásában a genetikai hajlam mellett más kiváltó okok is szerepet játszhatnak, mint például a környezeti hatások, az életmód, szociális-gazdasági, valamint pszichés faktorok. Ezek az ágensek egymással is összefüggésben állhatnak. Mindezt alátámasztja az a tanulmány is, melyben 900 allergiás résztvevő csaknem 20 százaléka számolt be pszichés okról (stressz, alvászavar, feszültség, depresszió) mint kiváltó komponensről, valamint számos allergiás betegség megjelenését megelőzte valamelyen jelentős életesemény (munkahely változás, válás, családi problémák).

Az allergia tehát pszichoszomatikus betegség?

- Igen, ezek alapján következtethetünk arra, hogy az allergiás tünet többé-kevésbé pszichoszomatikus betegség lehet. Ez azt jelenti, hogy a tünetek kialakulásában a betegség testi alapjain túl pszichológiai tényezők is közrejátszanak. Már az 1970-es években az allergiás személyiségtípusra több, gyakran fellelhető jellemzőt is találtak. Ilyen például a túlérzékenység, negatív érzelmek (düh, agresszió) kifejezésének képtelensége.

Az allergia az immunrendszer túlműködése miatt alakul ki. Igaz ez pszichológiai értelemben is?

-Allergia kezelése pszichológusnál. Az allergia tulajdonképpen túlérzékenység, túlvédekezés bizonyos ártatlan anyagok ellen, melynek valóban egyfajta szimbolikus jelentése is van. A beteg úgy védekezik bizonyos problémák ellen, hogy elfojt konfliktusokat a tudattalanban, mivel nem szeretne vagy nem tud szembenézni velük. Azonban az elfojtott dühnek, haragnak, felélemnek valamilyen tárgyra kell találnia, ezért kivetűl egy ártalmatlan allergénre.

Hogyan segíthet a pszichológus az allergia kezelésében?

- Az allergiát, mint pszichoszomatikus betegséget, átfogó módon kezelik. Az allergológus és az immunológus a fizikai tényezők-allergének elleni küzdelemben segít, míg a pszichológus az immunválaszt kiválató lelki problémákkal folglalkozik. Pszichológia kezelése egyfajta tanulási folyamat, mely során a páciens a pszichológus segítségével a háttérben álló negatív érzelmeket feltérképezi, és megtanulja más módon kezelni. Ugyancsak hatásos lehet a betegségen szimbolikusan is dolgozni – elsősorban KIP (katatím imaginatív pszichoterápia) és Hipnózis módszerekkel. Ezek során módosult tudatállapotban a terapeuta társként kíséri végig a klienst a belső világában, ahol a tudatalatti szimbólumok és képek megjelenésével dolgozhatnak.

Téma szakértői

Kispál Mónika

Kispál Mónika

pszichológus, szexuálpszichológus
Dr. Balogh Katalin

Dr. Balogh Katalin

allergológus, fül-orr-gégész
Dr. Szántó Hajnalka

Dr. Szántó Hajnalka

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő,

Macska szőr allergiám van, de egyes macskáknál nem mutatkozott azon 2-3 óra alatt amíg azonos légtérben voltam. Így lett itthon macskánk, az első 2 napban nem is volt gond, ám utána kezdődtek a tünetek. Tüsszögés, köhögés, szem viszketés, és a legrosszabb az esti fulladás. Interneten utána olvastunk, hogy 2-3 hónap alatt adott esetben elmúlhat. Gyógyszert semmiképpen sem akarok szedni, viszont a feleségem talált egy Allergicum urto nevű állítólag gyógynövényes szert amit napjában kétszer vízzel keverve teljes mértékben megszüntette a tüneteket. Viszont most hogy a 3. hónap lejár elkezdtem csak napi egyre csökkenteni a gyógynövényes szer napi adagját. 3 nap után már köhögök, fulladok.
Az lenne a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Lát arra esélyt, hogy nekem valaha is elmúlik az allergiám? Illetve nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha sok éven keresztül bárki is rendszeresen szedne ilyen gyógynövényes szert, hogy akkor az az évek után is hatna. Milyen megoldást tudna ajánlani? Én nem szeretném semmiféle szert szedni (sem gyógyszert, sem gyógynövényt). Az jutott eszembe, hogy attól, hogy én azt a gyógynövényes szert szedem, attól még a szervezetemet irritálja a macska szőr, csak a tünet nem mutatkozik, azaz nem a probléma gyökerét szüntetem meg vele. Ez mennyire lehet valós? Amúgy tudna bármiféle "kárt", szövődményt okozni egy ilyen allergia az embernél? Ha igen akkor miket?

Köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel: András


Dr. Potecz Györgyi
Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Kedves Simon András!

Ha Önnek ismerten macskaszőr allergiája van, csak ettől vannak tünetei és tartósan kezelést sem szeretne alkalmazni, akkor a legjobb megoldás, ha nem tart macskát.
Másik oki megoldási lehetőség a specifikus immunterápia, ami macskaszőr standardizált allergen kivonattal történő minimum 3 éves, folyamatos kezelést jelent. Ezzel nagy valószínűséggel tartósan megszüntethető vagy csökkenthető a macskaszőr allergia.
Másik kérdésére válaszolva: igen, az allergia tud tartós kárt okozni, főleg, ha asztmát is okoz. Ez a légutak nyálkahártyájának folyamatos gyulladását, légzésfunkciós beszűkülését, hosszabb távon kezelés nélkül a nyálkahártya átépülését okozza.

Üdvözlettel:

Dr. Potecz Györgyi
Tüdőgyógyász, allergologus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Nem minden megfázás, ami annak tűnik. Bár az orrfolyás és orrdugulás a kórokozók kiváltotta légúti fertőzések klasszikus tünetei, amennyiben tartósan panaszt okoznak és megnehezítik életünket, ne elégedjünk meg ezzel a magyarázattal! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere, aki szerint sokszor egy alapos allergológiai kivizsgálás lehet a megoldás felé vezető első lépés.

További részletek
Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Állandó orrfolyás, orrdugulás és köhögés nehezíti a gyermek alvását? Folyton kialvatlanul és egyre fáradtabban kel fel reggelente? Dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa szerint könnyen elképzelhető, hogy a tollat tartalmazó ágynemű váltja ki a szokatlan tüneteket.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK