Az edzés alatti rosszullét is figyelmeztethet búzaallergiára

Az edzés alatti rosszullét is figyelmeztethet búzaallergiára

Dr. habil. Réthy Lajos PhD Módosítva: 2023.11.15

Ha tapasztalt már intenzív testedzés hatására a szokásosnál erősebb zihálást, nehézlégzést, csalánkiütést és vérnyomás esést, akkor érdemes átgondolni, hogy mit evett edzés előtt. Dr. Réthy Lajos allergológus, a Prima Medica Szakmai Napon tartott előadásában több érdekesség közt arra is felhívta a figyelmet, hogy ilyen esetben, ha búza tartalmú étel is szerepelt a menüben, akkor könnyen lehet, hogy az okozta a panaszokat és a búzafüggő, fizikai terhelésre jelentkező anafilaxia tüneteit élte át.

A búzaallergia tünetei

A búzaallergia nem keverendő össze a cöliákiával, lisztérzékenységgel, amely egy autoimmun betegség és a nem-cöliákiás ételérzékenységgel sem. A búzaallergia esetében az immunrendszer annyiban érintett, hogy kialakulásában a búza specifikus IgE antitestek játszanak központi szerepet. A búzaallergia vezető tünetei megfelelnek az azonnali tipusú ételallergia általános tüneteinek: percek-órák alatt kialakuló orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés, esetleg asztma, hasfájás, hasmenés/hányás illetve néha csalánkiütés is társulhat.

Lehetek búzaallergiás, ha nincsenek egyéb tüneteim?

A klasszikus búzaallergia mellett, amelyet az előbb említett tünetek is jeleznek, előfordulhat, hogy a betegnek semmilyen egyéb panasza nincsen, a tünetei kizárólag fizikai terhelés (vagy más, a szervezetet megerőltető szituáció: pl. magas láz, nőknél menstruáció, esetleg bizonyos gyógyszerek vagy alkohol egyidejű fogyasztása) esetén jelentkezhetnek.

„A búzaallergiások egy részénél a fizikai terhelés és a megközelítőleg egyidejű (1-2 óra eltéréssel is) lisztes étel fogyasztás anafilaxiát- azaz életveszélyes allergiás reakciót okozhat. Ezek vezető tünetei az általános allergiatüneteken túl hirtelen kialakuló keringés és légzészavar (ehhez csatlakozhat asztma is), valamint csatlakozó csalánkiütések.”

Dr. Réthy Lajostól, a Budai Allergiaközpont főorvosától azt is megtudtuk, hogy ilyen esetben az illetőnek az össz. búza-specifikus IgE laborértéke nem feltétlenül magas, de a vizsgálatkor a búzaallergén az egyik összetevő, az omega-5 gliadin viszont jelentős emelkedést mutat. A fizikai terhelés indukálta anafilaxiát pedig (néhány más táplálékféleség mellett) ez az összetevő is kiválthatja.

Hogyan győződhetek meg róla, hogy az omega-5 gliadin okozza a tüneteim?

Az egyes ételallergéneket is több összetevő, azaz komponens alkotja. A korábbi allergia vizsgálatokkaAz edzés alatti rosszullét is figyelmeztethet búzaallergiáral csak az allergének egészét tudjuk vizsgálni, ma azonban már elérhető olyan teszt is, amely az egyes komponenseket külön-külön is képes kimutatni. Dr. Réthy Lajos elmondta, hogy mindez azért nagyon lényeges, mert az egyes komponensek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek, vannak köztük erős és gyengébb allergének is. A ritka, omega-5 gliadin búza fehérje frakció okozta allergia azért különleges, mert sokszor csak más megterhelő hatással, pl. fizikai terheléssel együtt -pár órás különbséggel- okoz allergiás reakciót- rendszerint súlyosat. A kivizsgálás során a szokásos allergiatesztek nem adnak választ, kimutatása ezért csak molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálattal úton történhet. A vizsgálat laborban zajlik, elvégzéséhez a betegtől vett vérmintára van szükség.

Mi a teendő pozitív teszt esetén?

Ha vizsgálat alapján felmerül az anafilaxia veszély lehetősége, akkor életmódbeli tanácsok mellett szükség lehet életmenő gyógyszer (adrenalin tartalmú öninjektoralkalmazására, amit szükség esetén fel is ír az allergológus szakember. Ezt az életveszélyes tüneteket okozó anafilaxia első tüneteinek észlelésekor kell beadni. Ha a vizsgálat alapján igazolódik az omega 5 gliadin szerepe az anafilaxia kiváltásában, akkor alapvető természetesen a búza/lisztes ételek fogyasztásának kerülése a nagyobb megterhelésel járó szituációk (pl. fizikai terhelés) alatt és az azt megelőző órákban. Hosszú távú megelőzést itt is az immunterápia jelenthet majd a jövőben.

Téma szakértői

Dr. Tárnok Ildikó

Dr. Tárnok Ildikó

allergológus és klinikai immunológus, tüdőgyógyász
Dr. habil. Réthy Lajos PhD

Dr. habil. Réthy Lajos PhD

felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
Dr. Moric Krisztina

Dr. Moric Krisztina

allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok