• Dr. habil. Réthy Lajos PhD

    • felnőtt- és gyermek-allergológus, immunológus, gyermekgyógyász
  • Specialitások:
    • légúti allergiák (szénanátha, asztma) 

    • táplálék allergiák, kereszt-allergiák

    • atopiás dermatitis, csalánkiütés 

    • nehezen diagnosztizálható allergiák

    • Molekuláris (komponens alapú / CRD ) allergia-vizsgálatok

    • Faber - 244-es nanotechnológiás allergia teszt

    • immunterápia

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények Dr. habil Réthy Lajos PhD-ról>>>

     

    Rendelés típusa:

  • Év Kiváló Orvosa:
    • 2018
    • 2019
    • 2020

Online bejelentkezés az OrvostKeresek rendszerével történik, ami regisztrációhoz kötött!

 

Gyakori kezelt betegségek

  • allergiás nátha

  • allergiás asztma

  • allergiás ekcéma / atopiás dermatitis

  • ételallergiák

  • rovarméreg allergiák

  • csalánkiütés

  • keresztallergiák (pl. pollen- étel)

Gyakori kezelt panaszok

Minden életkorban az  allergiásnak vélt panaszok. Ilyenek lehetnek a légúti panaszok, bőrtünetek, tápcsatorna/étkezési panaszok illetve ezek kombinációja, és a megszokottnál gyakoribb légúti infekciók.

Gyermekeknél ide sorolandók az ismétlődő téli megfázások és a  középfülgyulladás is.

Csecsemőkorban az allergiásnak vélt szoptatási, hozzátáplálási panaszok.

Specializációi

A Doktor Úr széleskörűen alkalmazza az elérhető diagnosztikai eljárásokat. Az allergia megelezőse, diagnosztikája és kezeése egyaránt kiemelt területei. A diagnosztikus allergia és légzésfunkciós teszteken  felül kiemelt alkalmazója a molekuláris (komponens alapú, CRD) allergia vizsgálatnak és az eredmények kiemelzésének.

Szakmai pályafutása

  • 1985-1995: SOTE II. Gyermekklinika (klinikai orvos, tanársegéd)

  • 1996-2001: MRE Bethesda Gyermekkórház (adjunktus, főorvos)

  • 2001-2005: Békésy György Posztdoktori ösztöndíjas, Pécsi Tudományegyetem

  • 2003-2013: Bécsi Egyetem Egészségtud. Kar, vezető előadó  (Immuno-allergológia, genetika).

  • 2006-2008: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, főorvos

  • 2007-2010: EU-FP VI „ComplexDis” Projekt, magyarországi témavezető (SzTE Bőr-és Allergológiai klinika, Szeged)

  • 2008-2015: ANTSz- Országos Gyermekegészségügyi Intézet, főorvos, osztályvezető

  • 2015-től: Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Gyermekegészségügyi Igazgatóság osztályvezető főorvos

Tanulmányai

  • 1979-1985. SEMMELWEIS Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar. Általános orvosi diploma: 1985. Semmelweis OTE Budapest.

Szakvizsgái

  • Csecsemő- és gyermekgyógyászat: 1989,   Haynal Imre Orvostovábbképző Egyetem

  • Humángenetika, szakképesítés:      1995,  HIETE

  • Klinikai immunológia-allergológia:    1998,  HIETE

Tanulmányútjai 

  • Ausztria,

  • Egyesült Királyság, 

  • Finnország,

  • Németország,

  • Svédország,

  • USA - Egyetemi szakmai centrumok, vezető kórházak

Tudományos minősítések, szakmai elismerések:

  • PhD: 2001, Pécsi Tudományegyetem

  • habilitáció: 2013, Pécsi Tudományegyetem

Társasági tagságai:

  • A Magyar Allergológiai Társaság vezetőségi tagja, a molekuláris (CRD) allergia szekció alapító-elnöke

  • Magyar Gyermekgyógyász Társaság vezetőségi tagja

  • European Academy of Allergology and Clinical Immunology:   tag, ET Committee hivatalos magyar képviselő

Kapcsolódó cikkeink

Ha önnek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét! A hagyományos allergia tesztek azonban ilyen esetekben nem mindig kellően informatívak. Egy merőben új, korszerű allergiavizsgálat azonban segíthet meghatározni, hogy mi okozza a tüneteket.

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
19 éves lányomról korábban is tudtuk, hogy erős ételallergiája van nyers gyümölcsök/zöldségek fogyasztásakor. Parlagfű allergiáján az Allegra segített, az érintett ételeket pedig igyekeztünk kerülni.
Idén az Allegra már kevésnek bizonyult, Desloratanenal vészelte át a nyár végét.
Az elmúlt hónapban azonban olyan erős ételallergia lépett fel nála, hogy már olyan ételekre is reagál a szervezete (viszketés - arc, torok, szája feldagad), amikre korábban sosem. A krumpli, a citromos tea, a tejtermékek, ketchup, pizzaszósz mind tiltólistára kellett kerüljön.
A kivizsgáláshoz már időpontot egyeztettünk, de addig is jó lenne valami megnyugtatót hallani, ezért az alábbi kérdésekben szeretném a segítségét kérni:
1) Lehet-e összefüggés a Desloratadine és az ételallergia felerősödése között?
2) Van-e rá remény, hogy a pollenszezon elmúltával az ételallergiás tünetek is enyhülnek?
3) A 244-es nanotechnológiás teszt eredménye mennyire tekinthető állandónak? Vagyis, ha most megcsináltatjuk a tesztet és mondjuk egy év múlva újra, akkor ugyanazokat az ételeket fogja kerülendőnek minősíteni vagy ez azért soktényezős és változhat? Megnyugtató lenne tudni, hogy mely ételek és milyen mértékben érintettek, de nem szeretném, ha emiatt évekig kerülné a tejtermékeket, miközben lehetséges, hogy egy év múlva már nem lenne rá szükség.
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Asszonyom!

Amit Önök leírnak, azt sajnos sok minden okozhatja, pl. pollen étel keresztallergiák vagy hisztamin intolerancia de akár allergiától teljesen függetlenül más ok is előidézheti - de látatlanban nem szeretnék találgatásokba bocsátkozni. Sok egyéb információra lesz nekem is szükségem Önöktől ahhoz hogy segíteni tudjak Önöknek a továbblépésben illetve kérdéseik megválaszolásában. Minderre a személyes konzultáció alkalmával lesz lehetőség.

Egy biztos: az étel allergiák általában egységesek abban, hogy az allergiát okozó ételféleség fogyasztása mindig okoz tünetet( legkésőbb 2-3 órán belül a fogyasztást követően, de akár percek múlva is) viszont az allergiát kiváltó étel elhagyása után 24 órával a tünetek teljesen meg kell szűnjenek !

Túl sokféle, egymással nem rokon ételféleség fogyasztása közben tapasztalt tünetek csökkentik az ételallergia fennállásának lehetőségét mert az allergia mindig követ egy meglehetősen szabályos mintázatot- (Kizárni persze innen nem lehet az allergiát látatlanban, és az is előfordulhat hogy több egymástól független oka is lehet a tüneteknek-allergiás és nem allergiás akár együtt is.

Addig is azt tanácsolom, egyrészt alapvető hogy kerüljék a konzultációig is mindazon ételek fogyasztását ami panaszt okozott a fent leírt módon. Hasznos lenne ha készítenének egy viszonylag pontos listát arról, mely ételféleségek és milyen panaszt okoztak, ezek fogyasztása után mennyi idővel és milyen tünetek jelentkeztek és kb. mennyi ideig tartottak. Gondolják át addigra azt is, van-e esetleg egyéb kísérő betegség vagy gyógyszerszedés mert ezek is mind fontosak.


A FABER 244 allergiateszt nagyon sok mindenre adhat választ de vakon nem, csak meghatározott esetekben érdemes alkalmazni. Ennek alkalmazhatóságára az Önök esetében is ezért a konzultáció során , az ott elhangzottak alapján tudok választ adni. Egyébként az allergizálódás soha nem egy nem lezárt folyamat, az allergiák bizonyos mértékben alakulhatnak. De bizonyos szabályszerűségeket követhet az allergia kialakulása és változása is- vakon össze vissza nem változik. Ezzel is összefüggésben, hosszú távra diétás tanácsot hosszú távra is csak a személyes konzultáció és az ott javasolt vizsgálatok eredménye alapján lehet adni.
Ha van remény arra hogy a FABER teszt az Önök esetében segíthet akkor javasolni fogjuk, de az is lehet hogy más irányban lesz érdemes elindulni.


Ha a desloratadine mellett nemigen változtak a tünetek, pl.viszketés, dagadás, akkor meg lehet próbálni váltani más antihisztaminra: az eddig Önök által nem alkalmazott levocetirizin tartalmúakra: pl. Novocetrin vagy Histisynt néven vannak ilyenek a gyógyszertárakban. Ha van vizeletűrités, dolgozik a vese akkor ebből a gyógyszerből fel lehet menni akár a napi átlag 1 tabletta duplájára sőt négyszeresére is naponta azaz 2x1 vagy 2x2 tabletta/nap is akár. Recept nélkül is kapható és nem álmosít. Ha a tüneteket hagyományos allergia okozza akkor ez biztosan csökkenti a tüneteket.
De a legfontosabb , hogy ha volt a fenti leírt időtartamon belül valaminek a fogyasztását követően reakció akkor azt az ételt hagyják el a vizsgálatig is. Diéta nem zavar bele a vizsgálatba.

Nem javaslom vakon a FABER-t! Előtte javasolt mindenképpen az allergológiai konzultáció, a szakrendelésen, ahol tisztázhatók a kérdések és eldőlhet, érdemes- e FABERt csináltatni.

Ha további kérdés felmerül, a rendelésemen meg tudjuk beszélni azokat is.


Várom Önöket szeretettel a rendelésen.

Tisztelettel:

Dr. Réthy Lajos



--

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Barátságos környezet

Letisztult, egyszerű mégis barátságos környezet. A recepciós hölgyek készségesek, egyszerűen elmondják amit tudnunk kell, kedvesek. Szeretném kiemelni, hogy amikor odatelefonáltam, de nem vették fel még aznap visszahívtak, hogy válaszoljanak a kérdéseimre. A Doktor Úrtól azt kaptuk amiért odamentünk.

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

Betegségek, melyek növelik a kontaminált vékonybél szindróma rizikóját

A bélrendszerben élő baktériumoknak fontos szerepük van egészségünk megőrzésében. Ha a bélbaktériumok túlszaporodnak a vékonybélben, kialakul a kontaminált vékonybél szindróma (SIBO). Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy milyen betegségek növelik meg a SIBO rizikóját.

További részletek
Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Allergiás asztma esetén is választhatja az allergén immunterápiát!

Az allergén immunterápia nemcsak a szénanáthás tünetek tartós kezelésére alkalmas. Allergiás asztma esetén is választhatjuk ezt a terápiás módot. Ennek előnyeiről és feltételeiről dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat