Gondolta volna, hogy az időnként jelentkező hőhullámokat, arcpirulást és kimelegedést hisztamin intolerancia is okozhatja? Sokan fordulnak orvoshoz hisztamin intoleranciás tünetekkel, miközben nem is sejtik, hogy szerteágazó panaszaik hátterében egy, a szervezetben termelődő enzim csökkent termelődése áll. Egyéb tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.
Klimax-szerű panaszaikkal első körben nőgyógyásznál jelennek meg a betegek, ám ha itt mindent rendben találnak, akkor csak az egyéb tünetek megjelenése viszi tovább a kivizsgálás menetét. Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészet vizsgálatok következnek, esetleg légúti allergia irányába folytatódik a nyomozás. Alacsony vérnyomással, szapora szívveréssel kardiológushoz, fájdalmas, erős görcsöket okozó menstruáció miatt nőgyógyászhoz fordulnak; a csalánkiütés, bőrviszketés pedig bőrgyógyászhoz viszi a beteget. A fokozott fáradékonyság, szédülés, alvászavar és fejfájások miatt több irányba is indulhat kivizsgálás.
A „legszerencsésebb” helyzetben talán azok vannak, akiknél a hisztamin intolerancia első körben gyomor-és bélrendszeri panaszokkal jelentkezik.
„A gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés miatt gasztroenterológushoz fordulnak, így a beteg részletes kikérdezése után, ha az egyéb tünetei is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg – az egyéb, hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával. A megfelelő kezeléssel pedig a tünetek rövid időn belül jelentősen javulnak.”
A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző DAO enzim csökkent termelődése, illetve aktivitása okozza. Ez több okból is bekövetkezhet:
- hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása.
Vérvizsgálattal a DAO enzim értéke meghatározható. Amennyiben alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell, a magas hisztamin tartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell. A diéta minden esetben személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Az étrend összeállításában dietetikus tud segíteni.
A hagyományos ünnepi menü több alapanyaga is magas hisztamin tartalmú, ezért fogyasztásuk hatására felerősödhetnek a tünetek. A hisztamin intoleranciások étrendjében ezért kerülendő a savanyú káposzta, a dió, hal, az aszalt gyümölcsök, a bor és pezsgő. Ha mégsem akarunk lemondani egy-egy ünnepi fogásról, alkalmanként DAO enzim tartalmú tablettát az étkezések előtt bevéve, megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását.
Vélemények dr.Sárdi Krisztináról>>>
Rendelés típusa:
További véleményekMindenki kedves volt, most különösen a korona vírus járvány miatti bizonytalanság idején. Ebben a helyzetben talán még fontosabb, hogy magabiztos de kedves fellépés legyen, amit meg is kaptam. Nehéz lehet az Ostrom utcai épületben folyó felújítás által okozott folyamatos hangzavarban dolgozni, még sem tett rá egy dolgozó sem panaszt, minden elismerésem!
Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.