Hisztamin intoleranciát is jelezhetnek a hőhullámok

Hisztamin intoleranciát is jelezhetnek a hőhullámok

Dr. Sárdi Krisztina Módosítva: 2023.11.13 15:41

Gondolta volna, hogy az időnként jelentkező hőhullámokat, arcpirulást és kimelegedést hisztamin intolerancia is okozhatja? Sokan fordulnak orvoshoz hisztamin intoleranciás tünetekkel, miközben nem is sejtik, hogy szerteágazó panaszaik hátterében egy, a szervezetben termelődő enzim csökkent termelődése áll. Egyéb tüneteiről és kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

A hisztamin intolerancia ezer arca

Hisztamin intoleranciát is jelezhetnek a hőhullámokKlimax-szerű panaszaikkal első körben nőgyógyásznál jelennek meg a betegek, ám ha itt mindent rendben találnak, akkor csak az egyéb tünetek megjelenése viszi tovább a kivizsgálás menetét. Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészet vizsgálatok következnek, esetleg légúti allergia irányába folytatódik a nyomozás. Alacsony vérnyomással, szapora szívveréssel kardiológushoz, fájdalmas, erős görcsöket okozó menstruáció miatt nőgyógyászhoz fordulnak; a csalánkiütés, bőrviszketés pedig bőrgyógyászhoz viszi a beteget. A fokozott fáradékonyság, szédülés, alvászavar és fejfájások miatt több irányba is indulhat kivizsgálás.

A „legszerencsésebb” helyzetben talán azok vannak, akiknél a hisztamin intolerancia első körben gyomor-és bélrendszeri panaszokkal jelentkezik.

„A gyomorégés, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hasmenés vagy székrekedés miatt gasztroenterológushoz fordulnak, így a beteg részletes kikérdezése után, ha az egyéb tünetei is megerősítik a gyanút, a kivizsgálás célzottan hisztamin intolerancia irányába kezdődhet meg – az egyéb, hasonló tüneteket okozó betegségek kizárásával. A megfelelő kezeléssel pedig a tünetek rövid időn belül jelentősen javulnak.”

 

A csökkent enzimtermelődés okai

A hisztamin intolerancia tüneteit a szervezetben termelődő, hisztamin lebontását végző DAO enzim csökkent termelődése, illetve aktivitása okozza. Ez több okból is bekövetkezhet:

Online Bejelentkezés

Dr. Sárdi Krisztina

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

- előidézhetik egyéb meglévő betegségek: allergiák, gluténérzékenység vagy kontaminált vékonybél szindróma

- hisztamin felszabadulását segítő, vagy a DAO enzim működését gátló gyógyszerek (pl. antibiotikumok, fájdalomcsillapítók) szedése, vagy ételek és italok fogyasztása.

Diétával kezelhető

Vérvizsgálattal a DAO enzim értéke meghatározható. Amennyiben alacsony, a panaszok megszűnéséhez diétázni kell, a magas hisztamin tartalmú vagy a szervezetben a hisztamin felszabadulását fokozó élelmiszereket kerülni kell. A diéta minden esetben személyre szabott, az egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Az étrend összeállításában dietetikus tud segíteni.

Karácsonykor fokozódhatnak a hisztamin intolerancia tünetei?

A hagyományos ünnepi menü több alapanyaga is magas hisztamin tartalmú, ezért fogyasztásuk hatására felerősödhetnek a tünetek. A hisztamin intoleranciások étrendjében ezért kerülendő a savanyú káposzta, a dió, hal, az aszalt gyümölcsök, a bor és pezsgő. Ha mégsem akarunk lemondani egy-egy ünnepi fogásról, alkalmanként DAO enzim tartalmú tablettát az étkezések előtt bevéve, megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Normális hangnem

Elégedett voltam a normális hangnemmel, hogy mindenki segítőkész és türelmes. Meg hogy a négy hónapja tartó kálváriám a bőrkiütésekkel végre véget ért, s meglett a megfejtés :)

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK