Hogyan előzhető meg a székrekedés csecsemő- és kisgyermekkorban?

Hogyan előzhető meg a székrekedés csecsemő- és kisgyermekkorban?

Dr. Polgár Marianne PhD Módosítva: 2017.12.06
A székrekedés gyakori probléma gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet.

A székrekedés gyakori probléma gyermekkorban. Kialakulása általában a táplálkozási szokásokkal és a mozgáshiánnyal függ össze, ám bizonyos esetekben súlyos betegséget is jelezhet.

Jó alapanyagok és elegendő folyadék

Székrekedésről beszélünk, ha a gyermeknek heti három alkalomnál kevesebbszer van széklete; a széklet kemény, nehezen távozik, a gyermek erőlködik közben. A kellemetlen és sokszor fájdalommal is járó jelenség oka elsősorban a túl kevés folyadék fogyasztás és a rostszegény táplálkozás – mondta el dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. „Általában olyan gyerekeknél találkozom ezzel a problémával, akikről a szülők elmondása alapján kiderül, hogy sok feldolgozott élelmiszert fogyasztanak, fehér kenyeret, sajtokat és húsokat. Ezzel szemben alig kerül a tányérjukra a bélrendszer működését támogató, teljes kiőrlésű kenyér, gyümölcs vagy zöldség.” A főorvosnő szerint az is probléma, hogy a gyerekek kevés folyadékot fogyasztanak. Erről árulkodik, ha az iskolából hazatérve a gyermek rendszeresen fáradt, gyakran fáj a feje, nehezen koncentrál, de a kellemetlen szájszag is utalhat erre.

székrekedésCsecsemőknél és kisgyermekeknél is jelentkezhet

A táplálkozási szokások megváltozása az egész gyomor- és bélrendszer működésére hatással van. Kisebbeknél átmeneti székrekedés előfordulhat, amikor anyatejes táplálásról tápszerre váltanak, de a hozzátáplálás időszakában, az új ételek bevezetése kapcsán is jelentkezhetnek problémák. A székrekedés oka lehet nagyobbaknál, hogy a gyerekek sokszor úgy elmerülnek a játékban, hogy nem szívesen szakítják félbe, ezért inkább visszatartják és nem mennek el a wc-re. Sajnos emiatt később nehezebb lesz elvégeznie a dolgát, könnyen székrekedés is kialakulhat.

Minden életkorban jelen van: a stressz

Kisebbeknél a szobatisztaságra szoktatás időszakában jelentkezhet székrekedés. Ilyenkor a gyermek gyakran maga tartja vissza a székletét, ha nem elég érett még a feladatra, vagy túl nagy stresszt jelent számára. Ilyen esetben jobb nem siettetni a folyamatot, később tegyünk újra próbát, pár hét kihagyás után térjünk rá vissza. Nagyobbaknál előfordulhat, hogy az óvodában, iskolában nem mer kikéredzkedni, ezért tartja vissza. A családi, vagy iskolai konfliktusok, stresszhelyzetek is okozhatnak kellemetlen hasi panaszokat. Ez egyéntől függően lehet akár székrekedés, de hasmenés is.

Tanácsok a megelőzéshez

A táplálkozás szerepe nagyon fontos, ha a gyermek korábban nem fogyasztotta, akkor fokozatosan vezessük be a rostokat az étrendjébe – tanácsolja dr. Polgár Marianne. A teljes kiőrlésű gabonafélékben, gyümölcsökben és zöldségekben sok rost található. Fogyasztásuk azért előnyös, mert a rostok serkentik a bélmozgást, növelik a béltartalom mennyiségét és megakadályozzák a széklet megkeményedését, ezáltal gátolják a székrekedés kialakulását. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kedvező élettani hatásaik csak bőséges folyadék fogyasztás mellett érvényesülnek.
A bélmozgást serkenti a rendszeres mozgás, ezért is fontos, hogy minden gyermek sportoljon valamit, vagy a délutánból egy órát a szabadban töltsön, biciklizzen, labdázzon.
Fontos, hogy már kisebb korban is kialakítsunk egy rutint, szánjon rá időt, ha szükséges, akkor hagyja abba a játékot és menjen el wc-re, amikor az ingert érzi.
Kisebbeknél, ha a tápszer okozza a gondot, akkor van lehetőség annak cseréjére. Érdemes prebiotikummal dúsított tápszert választani, de nagyobbaknál is hasznos a pre- és probiotikumok szedése, mert kedvezően befolyásolja a bélflóra működését.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a felsorolt változtatások mellett sem javul a helyzet, akkor 2-3 hét után érdemes orvoshoz fordulni. Fontos, hogy orvosi utasítás nélkül ne kezdjünk el semmilyen hashajtó készítményt adni a gyermeknek!

További híreink>>>

Téma szakértői

Dr. Hidvégi Edit PhD

Dr. Hidvégi Edit PhD

gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
Dr. Sárdi Krisztina

Dr. Sárdi Krisztina

belgyógyász, gasztroenterológus
dr. Fülöp Györgyi

dr. Fülöp Györgyi

fül-orr-gégész, audiológus

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Kislányom lassan egy éves, szinte a kezdetektől tápszeres baba. 7-8 hónapos koráig semmilyen emésztési problémája nem volt, nem volt beteg. Akkor náthás lett, ami úgymond máig nem múlik, fül-orr-gégészeten csak orrcseppet javasoltak. Nemrégiben azonban füllgyulladása volt, a vizsgálaton az orvos azt mondta, hogy a hónapok óta tartó orrfolyása, orrdugulása, nehéz légzése, hurutossága hátterében állhat tejallergia. (Már elkezdtük a tejtermékek bevezetését is, emésztési gondot, bőrtüneteket nem okozott). A családban nincs más allergiás, illetve a vérvizsgálat eredménye is negatív lett. Nem tudom, hogy megnyugodhatunk, hogy nem allergiás a tejfehérjére, vagy érdemes lenne-e további vizsgálatokra menni vele. Sajnos teljesen ellentétes információkat kapok. Köszönöm válaszát!

Kedves Édesanya!

A gyermek és étrendjének pontos összetételének ismerete nélkül nehéz kimondani, hogy tejallergiás-e gyermeke. Konzultáljon gyermekorvosával, és ha nem kap megfelelő eligazítást, keressen fel gyermekgasztroenterológust.

Üdvözlettel

Dr. Polgár Marianne

gyermekorvos-gasztroenterológus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok