Hogyan vizsgálható a laktóz intolerancia?

Hogyan vizsgálható a laktóz intolerancia?

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.14

Napjainkban egyre több embernek okoznak gondot a tejtermékek fogyasztását követően fellépő kellemetlen tünetek. Ha a tejtartalmú ételek után rendszeresen puffadást, hasmenést, hasi görcsöket tapasztal, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert elképzelhető, hogy panaszait laktóz intolerancia okozza.

Napjainkban egyre több embernek okoznak gondot a tejtermékek fogyasztását követően fellépő kellemetlen tünetek. Ha a tejtartalmú ételek után rendszeresen puffadást, hasmenést, hasi görcsöket tapasztal, akkor érdemes kivizsgáltatnia magát, mert elképzelhető, hogy panaszait laktóz intolerancia okozza.

Mi okozza a tüneteket?

A laktóz, vagy tejcukor lebontását a vékonybélben a laktáz enzim végzi. A lebontott cukrok a véráramba kerülnek és a szervekben felhasználásra kerülnek. Ha valamilyen okból a szervezetben az enzim mennyisége lecsökken, akkor a tejcukor lebontása nem tud tökéletesen végbemenni, ilyenkor jelentkeznek az említett hasi panaszok.A laktóz intolerancia hidrogén kilégzési teszttel vizsgálható, mely csecsemők, kisgyermekek és felnőttek esetében is elvégezhető.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hidrogén kilégzési teszt során 25kg-os testsúly alatt a súlytól függő mennyiségű, 25kg felett pedig 50g laktózt kell vízben oldva meginni. Ezt követően, megadott időközönként több alkalommal egy készülékbe kell levegőt fújni, a kilélegzett levegő hidrogén tartalma alapján lehet megállapítani a diagnózist.

Mit mér a teszt?

Laktóz intolerancia esetén a vastagbélbe jutó bontatlan cukorból a vastagbélben lévő erjesztő baktériumok hatására CO2 és H2 gáz szabadul fel, ami diffúzióval eljut a keringésen keresztül a tüdőbe, és a kilélegzett levegőben mérhető a mennyisége. Ha a vizsgálathoz használt, kimért mennyiségű tejcukor elfogyasztása után 1-2 órával a kilélegzett levegő hidrogén tartalma kórosan megemelkedik, a cukor felszívódásának zavara igazolódott.laktóz intolerancia

Hogyan készüljünk fel a vizsgálatra?

A teszt elvégzése előtti napon kerüljük a puffasztó ételek fogyasztását. Hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, szénsavas italok, felnőtt esetén alkohol sem fogyasztható. A vizsgálatra éhgyomorral kell érkezni. Előtte nem szabad fogat mosni, dohányozni, rágózni és szájvizet használni. A teljes vizsgálat nagyjából két órát vesz igénybe, így gyerekeknek ajánlott enni, innivalót, játékot készíteni ez időre.

Okozhat-e kellemetlen mellékhatásokat?

Fontos még megemlíteni, hogy laktóz intolerancia esetében betegenként eltérő lehet a szervezetben lévő laktáz enzim mennyisége, ezért fordulhat elő, hogy az érintettek panaszai sem egyformán súlyosak. A vizsgálat elvégzéséhez elfogyasztott tejcukorra is eltérő reakciók jelentkezhetnek. Míg az egyik betegnél alig, vagy szinte semmilyen panaszt nem okoz, addig meglehet, hogy valakinél hasmenés jelentkezik.

Mikor nem végezhető el?

Hasmenéssel, hányással, lázzal járó betegség, vagy felső légúti hurut esetén későbbi időpontra kell halasztani a vizsgálatot. Antibiotikum szedését követően tíz nap várakozási időnek kell eltelnie. Ez azért fontos, mert az antibiotikum megváltoztatja a normál bélflórát, így akár álnegatív eredmény is születhet.

További híreink >>>

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy!

Tavaly szeptemberben IgG élelmiszer allergia tesztet végeztettem, ahol tej, tojás pozitív búza, élesztő, mogyoró enyhén pozitív eredményem lett. Mivel már tele voltam kiütésekkel, erős gyomorsavam és ízületi fájdalmaim is voltak,megkezdtem a tej, tojás, élesztő és búza diétát, amit már lassan egy éve tartok. Jobb is lett a helyzet, de utána újra jelentkeztek a tünetek, így végeztettem egy helicobaktérium vizsgálatot, mely pozitív lett. Az antibiotikumos kezelést követően‎ az orvosom azt javasolta,hogy csináltassak egy IgE tesztet, mert az mutatja ki a tényleges allergiát. Kérdésem az lenne, hogy egyet ért-e a javaslattal, illetve, hogy ‎a vizsgálat előtt mennyit kell enni az általam eddig nem fogyasztott termékekből, hogy kimutatható legyen az esetleges allergia. Tehát a vizsgálat előtt kb. ha 1 hetet normálisan étkezem az megfelelő-e?

Válaszát előre is köszönöm!
Eszter

Dr. Sárdi Krisztina
Dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus
Kedves Eszter!

Mielőtt az allergia vizsgálat megtörténik, néhány hétig ismételten fogyasztani kell az eddig kihagyott ételeket.
A vizsgálatot a kezelő orvosa javasolta, aki ismeri Önt és az egész korábbi, valamint jelenlegi kórtörténetét, melynek viszont én nem vagyok birtokába, így nem hozhatok szakmailag korrekt döntést abban, hogy szüksége van-e erre a vizsgálatra vagy nem.

Üdvözlettel:
Dr. Sárdi Krisztina

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, türelmes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok