Az ételallergia változatos tüneteket okozhat: a hasfájás, hasmenés, véres széklet mellett van, akinél bőrszárazság, ekcéma vagy légúti panaszok – például orrfolyás, tüsszögés – jelzi kisgyermekkorban a betegséget. A diagnózist követően a szülők egyre inkább beletanulnak, hogy milyen mentes ételeket tudnak vásárolni és otthon készíteni, emellett a gyermeknek a bölcsődében, óvodában is a diéta szerint étkezést kell, hogy biztosítsanak. A diéta mellett a gyerekek többségénél nagyjából 3 éves korukra megszűnnek az allergiás tünetek. Ilyenkor vissza lehet vezetni a korábban problémát okozó összetevőt a gyermek étrendjébe.
A visszavezetés kapcsán azt szoktuk javasolni, hogy először inkább ételekhez adjuk a tejterméket, tojást, például tejföllel habart ételből egyen a gyermek egy kis kanállal, és ha nincs tünet, akkor a következő napon is nagyjából 1 kanálnyi mennyiséggel próbálkozzunk – tanácsolja Sasvári-Szekeres Anita. Ha továbbra sincs tünete, akkor növelhetjük a mennyiséget. A mértékletesség és a fokozatosság azonban fontos, hogy ne terheljük meg hirtelen nagyobb mennyiségű allergénnel a szervezetét.
Ha a kicsinél a korábbi allergiás tünetekhez hasonló panaszok jelentkeznének: hasfájás, hasmenés, puffadás, bőrtünetek, légúti panaszok, akkor ne próbálkozzunk tovább, hagyjunk időt a szervezetének, amíg ténylegesen „kinövi” az allergiát. A helyzetet nehezíti, hogy az allergiás tünet van, hogy napokkal később jelentkezik – főleg ekcéma esetében. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor inkább egyeztessünk a gyermek kezelőorvosával a további teendőkről.
További véleményekKedves és segítőkész a Doktornő! Végre egy orvos, aki figyelt rám és minden kérdésemre választ adott.
Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.