Kivi allergia gyermekeknél

Kivi allergia gyermekeknél

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.15

Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi. Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?

Tízóraira, uzsonnára is gyakran adunk gyümölcsöket a gyerekeknek, hiszen egészséges, vitaminokban, rostban gazdag alkotóelemei táplálkozásunknak. Azonban nem árt tudni, hogy a gyümölcsök allergiás reakciót is okozhatnak, az egyik legerősebb allergén pedig a kivi.

Mire figyeljünk, milyen tüneteket okozhat?

Allergia bármilyen életkorban kialakulhat A hozzátáplálás megkezdésekor a szülők a gyakoriKivi allergia gyermekeknél ételallergének – tej, tojás, gabonafélék - bevezetésével kapcsolatban szoktak inkább kérdéseket feltenni, ritkán találkozom csak a gyümölcsök miatti kételyekkel .A gyümölcsökről inkább az egészséges étkezés jut eszünkbe és ez így is van jól, ám azt is tudnunk kell, hogy a gyümölcsök is kiválthatnak allergiás reakciókat. Fontos még megjegyezni, annak ellenére, hogy gyermekeknél gyakrabban találkozhatunk vele, kivi allergia bármilyen életkorban kialakulhat, ezért nagyobbaknál is figyelni kell a gyümölcs fogyasztása után fellépő szokatlan tünetekre.

A kivi allergia tünetei

Gyermekeknél az allergia tünetei változatos formában jelentkezhetnek. Gyakoriak a különböző bőrkiütések, piros foltok, csalánkiütés. Előfordulhat nehézlégzés. A kicsi nyűgösebb, sírósabb, ingerlékenyebb lehet, ennek hátterében a gyomor- és bélrendszert érintő tünetek is állhatnak: hasfájás, puffadás, hányinger és hasmenés is jelentkezhet a kivi fogyasztását követően.

Keresztallergia jele is lehet

Különös figyelmet érdemel, ha a kivi fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás, égő, bizsergető érzés jelentkezik a szájban, ez ugyanis az orális allergia szindróma jele is lehet. Ezt az anyagok szerkezeti hasonlósága okozza, vagyis ha két anyag fehérjéi csak nagyon kis mértékben térnek el, akkor a szervezet nehezen tudja megkülönböztetni őket és gyakran mindkettő tüneteket okoz. Keresztallergia pollen-étel és étel-étel között is létrejöhet. A kivi fogyasztása például gyakran okoz szájüregi tüneteket latex és nyírfa allergiásoknál, de a kivi mellett a banán, burgonya, paradicsom, alma és őszibarack is gyakran vált ki hasonló tüneteket.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A megoldás: kivizsgálás és diéta

Ha úgy gondoljuk, hogy gyermekünk panaszai az étkezéssel is összefügghetnek, vagy visszatérő panasz nála a hasfájás, hasmenés, kiütések, ekcéma, akkor javasolt szakembert felkeresni és allergia vizsgálatot végeztetni. Ennek segítségével pontosan meg lehet határozni, hogy mi okozza a gyermek tüneteit és az adott étel, vagy ételek elhagyásával a panaszai is megszűnnek.

Mindig vegye komolyan a tüneteket!

Az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, először enyhébb, majd - ahogyan a szervezetet folyamatosan terheljük a rendszeresen fogyasztott allergénnel -, úgy idővel egyre erősebb tüneteket is okozhat. Az allergiás reakció legsúlyosabb formája az anafilaxia, mely súlyos légzési nehézséggel, vérnyomás eséssel, sápadtsággal, verejtékezéssel és ájulással járhat. Ez az állapot sürgősségi ellátást igényel, ilyen esetben ne habozzunk mentőt hívni.

Téma szakértője

  • Dr. Moric Krisztina

  • Szakterületek:
    • allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • immunterápia
    • felső légúti allergiák
    • szénanátha
    • fémallergia
    • fül-orr-gégeszeti tünetekkel járó anafilaxia utáni kivizsgálás
    • felnőtt- és gyermekellátás (5 éves kortól) 

    Vélemények Dr. Moric Krisztináról >>>

     

    Rendelés típusa: 

     

    * Első vizit esetén - amennyiben fizikális vizsgálat is szükséges - javasolt személyes, rendelői viziten megjelenni!

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Doktor úr !

Érdeklődnék, hogy Önöknél melyik szolgáltatást kellene választanom az alábbi esetben. Kisfiam kazein allergiás, mely évek óta tartó diétával jelenleg tünetmentes (diétahiba esetén rövid időn belül tünetel ) az iskolába kérnek friss igazolást a tejmentes étkezés biztosításához , mert a jelenlegi szakorvosi igazolása lejárt, de állami intézményben jelenleg 3-4 hónapos várólisták vannak, de így szeptembertől nem kaphatna diétás étkezést ami esetében erős gyomorfájdalom , bőrkiütés ( darabos, "homokos" érzetű bőr ) , kiborulás és kontrollálhatatlan hisztikkel , folyamatos felsőlégúti panaszokkal, hasmenéssel járna, melyeket a teljes tejkizárás óta csak hiba esetén tapasztaltunk. Mely vizsgálatra vagy konzultációra tudnánk Önökhöz bejelentkezni, hogy friss szakorvosi ajánlást kapjunk kisfiúnk diétás étkeztetéséhez ? Előre is köszönöm válaszukat.

Tisztelt Érdeklődő,

Központunkban Dr Hidvégi Edit foglakozik étel allergiás gyermekek gondozásával. Ő tud diétás javaslatot kiadni a gondozott gyermekek részére.
Időpontot foglalni az online rendszerünkben tud, illetve a weboldalunkon megadott telefonszámos is el tud érni bennünket.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Közvetlen, barátságos

Sikerült egy olyan orvossal konzultálni aki figyelt, értette, megértette panaszom. Számomra, mint laikusnak is érthető, pontos, érthető, elfogadható tájékoztatást adott. A doktornő tökéletesen kommunikált, pont annyira volt közvetlen és barátságos, illetve távolságtartó amennyire kellett.

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok