Korszerű kezelési módszerek az allergiában

Korszerű kezelési módszerek az allergiában

Budaházi Kata Módosítva: 2022.02.11

Február első hétvégéjén az allergiával kapcsolatos előadásokat hallgathattak azok az érdeklődők, akik részt vettek a Prima Medica Egészséghálózat tagja, a Budai Allergiaközpont által szervezett szakmai napon. A járványhelyzetre tekintettel a szakmai nap ezúttal az online térbe költözött, az előadásokat az interneten keresztül követhették az érdeklődők. Összefoglalónkban röviden bemutatjuk, hogy milyen témákról esett szó.

Új szempontok az asztma bronchiale kezelésében – avagy az asztmás beteg menedzselése

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus előadásában röviden felvázolta az asztma kezelésének alapelveit, és néhány „különlegesebb” vonatkozását – úgy, mint a várandós asztmások kezelése vagy az asztma-COVID kezelés problematikája –, ill. röviden ismertette az általános kezelési protokoll újdonságait is. A járvány pozitív következményeként említette a telemedicina terén bekövetkezett fejlődést, negatív hatásaként kiemelte, hogy az elmúlt időszak tovább növelte a nem diagnosztizált betegek számát. Ezt jól mutatják a 2020-as évi adatok, ebben az évben ugyanis jelentősen kevesebb új beteg került észlelésre.

Újdonságok az asztma kezelésben – Ki az, akit lásson tüdőgyógyász?

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus az új asztma kezelési irányelvekre hívta fel a Háziorvos és a társszakmákban dolgozó Kollégák figyelmét, bemutatva néhány típusos kezelési problémát, a betegséggel és terápiával kapcsolatos gyakori tévhitet és a szóba jövő megoldási lehetőségeket. Előadásában kitért arra is, hogy milyen veszélyei lehetnek az asztma gyógyszerek túl- és alulhasználatának, illetve a terápia kapcsán hangsúlyozta a társbetegségek együttes kezelésének jelentőségét.

Indoor allergének szerepe a légúti allergiákban

Dr. Magyar Donát aerobiológus előadásban a belső téri allergiák kiváltásában szerepet játszó lakáshasználati szokásokat ismertette. Konkrét esettanulmányokon keresztül szemléltette az épületek tervezése és kivitelezése során tapasztalt gyakori hibákat, és a fellelt okok elhárításának, kezelésének lehetőségeit – szakszerűen kivitelezett spóramentesítéssel. Beszélt a penészgomba allergia diagnosztizálásának nehézségeiről és a beltéri allergiák jellemzőiről is.

Táplálékallergia – Hogyan jutunk el a diagnózisig?

Dr. Hidvégi Edit gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus előadásából megtudtuk, hogyan lehet diagnosztizálni a napjainkban egyre gyakoribb ételallergiákat. Beszélt az ételallergia és az intolerancia közötti különbségekről, megtudtuk, hogy milyen jellegzetes tünetekre kell figyelni az anamnézis felvétele során. Elmondta, hogy milyen vizsgálatok segítik a diagnózist, és a kezelési lehetőségeket is ismertette.

Anafilaxia akut ellátása és azt követő kivizsgálás folyamata

Dr. Balogh Ádám csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus az anafilaxia definíciójának ismertetését követően beszélt az előfordulásának gyakoriságáról és rizikótényezőiről. Részletesen bemutatta az anafilaxia kezelésének menetét, hangsúlyozta az adrenalin szerepét, az adrenalin önbelövő tollak típusait és használatának pontos módját. Végezetül az anafilaxiát követő kivizsgálás lépéseit és diagnosztikus vizsgálatok típusait is megismerhettük.

Sublingualis immunterápia (SLIT) mellékhatásai

Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus elmondta, hogy az immunterápia, mint terápiás lehetőség régóta ismert kezelési módszer, melynek segítségével megfelelő indikációk esetében nagy fokú javulás/ gyógyulás érhető el az allergiás betegségben. Jelenleg két formában alkalmazzák világszerte: sublingualis (SLIT) és subcutan (SCIT) immunterápiaként. Mindkét esetben lehetnek mellékhatások, de eltérő súlyosságúak. Több tanulmány is alátámasztotta, hogy a SLIT esetében kevesebb és kevésbé szignifikáns advers reakciók jellemzőek.

Immunterápiás regiszter a hatékony pácienskövetésért

Szilágyi Balázs betegkövetési szakértő előadásából megtudtuk, hogy az allergén immunterápiával kezelt páciensek nyomon követését szolgálja a Budai Allergiaközpont, KKV Start pályázat keretén belül továbbfejlesztett immunterápiás regisztere. Az online kitölthető kérdőívet az érintett páciensekhez az adott allergiás szezon tetőzésekor küld ki a rendszer. Az adatbázisba érkezett válaszok többek közt az allergiás tünetek változását rögzítik szezonról szezonra, így azon túl, hogy információt mutatnak a kezelőorvosnak, értékes kutatási adatként is felhasználhatók az immunterápiák alkalmazásáról, azok hatékonyságáról.

Az előadások mostantól megtekinthetőek és visszanézhetőek, az alábbi linken: https://www.primamedica.hu/szakmai-napok-2022

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK