Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?

Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?

Drégely Anikó Létrehozva: 2022.06.09 Módosítva: 2022.06.22

Gluténmentes diéta mellett arra is figyelni kell, hogy milyen alkoholt fogyasztunk. Egyes alkoholok, koktélok ugyanis glutént tartalmaznak. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mi az, amit kerülni kell, és mivel koccinthatunk gluténérzékenyként.

Gluténmentes sör

Az alkoholok között közismert, hogy a sör gabonaalapú, hiszen a „folyékony kenyér” legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa vagy búza, zab, vagy akár rozs, kukorica vagy ezek keveréke is. Fontos tudni, hogy habár a felsoroltak közül a zab és a kukorica önmagában gluténmentes, ám a tárolás és a feldolgozás során szennyeződhet, ezért gluténérzékenyeknek kizárólag jelölten gluténmentes sört szabad fogyasztaniuk – hangsúlyozza Drégely Anikó.

 

A növekvő igényeket kiszolgálva az utóbbi években több gluténmentes sör is megjelent az áruházak mentes részlegének polcain, ezek közül válasszunk gluténérzékenyként.

Glutént tartalmazó alkoholok

Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként?Gluténmentesnek akkor nevezhetünk egy élelmiszert, ha a gluténtartalma legfeljebb 20mg/kg. A gabonapárlatok a desztilláció során elérik ezt az értéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé” válnak annak ellenére, hogy gabonából készülnek – magyarázza Drégely Anikó. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az egyéni érzékenység kérdését, vagyis azt, hogy egyéntől függően a szervezet rosszul reagálhat erre a minimális gluténtartalomra is, különösen, ha egy este alatt esetleg több is fogy belőle.

 

Fentiek miatt gluténérzékenyek számára tiltólistásak a vodka, whiskey és gin, illetve a felhasználásukkal készült koktélok. Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ám ezeket csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó garantálja a gluténmentességet, vagyis jelölten GM termékek. Bizonyos alkoholos italok pontos összetevőit pedig nem ismerjük a titkos receptúrák miatt – például gyógynövényes alkoholos italok – ezeket ezért inkább ne fogyasszuk.

Alkoholok, amiket gluténérzékenyként fogyaszthatunk

Szerencsére bőven akad azért választék a gluténmentes oldalon is, így GM diéta mellett is koccinthatunk, ha az alábbi alkoholos italokból választunk: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké és tequila. A felsorolt alapanyagok felhasználásával készült koktélok – például Margarita vagy Mojito - fogyaszthatók gluténmentes diétában is, ám a koktélok kapcsán mindig érdemes az itallapról és pincértől érdeklődni a pontos összetevőkről.

Természetesen a gluténmentesség mellett, alkoholfogyasztás során a mértéket is tartsuk szem előtt!

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc
Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Ressely-Szarvas Veronika

Ressely-Szarvas Veronika

dietetikus

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Komoly betegséget is jelezhet a nyelési probléma!

Komoly betegséget is jelezhet a nyelési probléma!

Az első tünete gyakran a nyelési nehézség, vagy fájdalom. Az esetek többségében reflux okozza, de a nyelőcső gyulladását több tényező is kiválthatja, kezelni ezért minden esetben az alapbetegséget kell. A kivizsgálással kapcsolatban dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek
Székrekedés, hasmenés, puffadás? Az IBS korunk betegsége

Székrekedés, hasmenés, puffadás? Az IBS korunk betegsége

Az IBS, vagyis az irritábilis bél szindróma egy emésztőrendszeri tünetegyüttes, amelynek kivizsgálása orvosi feladat, kezelése viszont a páciens aktív közreműködését igényli. Dr. Pászthory Erzsébet, a Budai Allergiaközpont belgyógyásza, gasztroenterológus, háziorvos hívta fel a figyelmet az ezzel kapcsolatos tudnivalókra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a hatályban lévő jogszabályok szerint rendelőinkben továbbra is kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!