A lisztérzékenység egy nem megszüntethető autoimmun betegség. A kellemetlen tünetek megszüntetése egyedül gluténmentes étrend, lisztérzékeny diéta megvalósításával érhető el. A diétán kívül más kezelés a lisztérzékenység miatt nem szükséges.
Fontos: A lisztérzékeny étrend, azaz a glutén elhagyása a táplálékból kizárólag a megerősített lisztérzékenység diagnózis esetén javasolt. A diagnózishoz szükséges a vegyes étrend, mert a glutén elhagyása esetén a diagnózis lehetelenné válik, a bélbolyhok regenerálódsa miatt.
Lisztérzékeny étrend során a következő összetevők fogyasztása kizárt:
Búza és búza eredetű termékek, tönköly (tönkölybúza) és őrleményei is, árpa és árpa tartalmú ételek, rozs és rozs tartalmú termékek, zab és zabot tartalmazó termékek. A felsorolt gabonafélék feldolgozott, puffasztott, pelyhesített, örölt, vagy kevert változatzai ugyanúgy kerülendőek.
A „búza és búza eredetű termékek” a következők:
Búzaliszt, búzakorpa, búzadara, búzacsíra, búzacsíra olaj, búzakeményítő, módosított búzakeményítő, hidrolizált búzafehérje, búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer.
Glutént tartalmaznak:
A rozs, árpa, zab, tönköly, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel megyező termékek, valamint a maláta.
Cikkek, melyeket mindenképpen olvasson el! |
Lisztérzékeny étrendben fogyasztható keményítők
Gluténmentes növényekből készülő termékek: Kukorica, burgonya, rizs, tápioka.
A búzakeményítő is lehet gluténmentes, a vonatkozó Codex előírás és EU-direktíva szerint: Az általános élelmiszerek gyártására felhasználható búzakeményítő két minőségi osztályba sorolható a fehérjetartalom, illetve közvetlenül a glutén tartalom szerint:
- első osztályú (A-keményítőként is ismerjük) fehérjetartalom: 0,3 - 0,5% között
- másodosztályú (B-keményítő) fehérjetartalom: max. 5%
Gluténmentes termékek előállításához kizárólag a 0,3%-ot nem meghaladó fehérjetartalmú búzakeményítő használható fel.
A gluténmentes termékek fogyasztása javasolt a lisztérzékenyek számára. Szerencsére ma már nagyobb választékban hozzá lehet jutni a gluténmentes élelmiszerekhez. A gluténmentes termékek "GM" megjelöléssel, vagy egyéb módon "gluténmentes" jelzővel vannak ellátva. A nem kifejezetten lisztes élelmiszerek összetevőit is gondosan át kell nézni bevásárláskor, hogy biztosan nem tartalmaz-e glutént.
A változatos és életkornak megfelelő lisztérzékeny étrend kialakítása nem is olyan egyszerű feladat. Összeállításában és bármilyen táplálkozási kérdésben gasztroenterológus segítségét is érdemes kikérni.
Kapcsolódó cikkek, melyek érdekelhetik Önt |
Bejelentkezés gluténérzékenység kivizsgálásra: |
Budai AllergiaKözpont |
Téma szakértői
Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.
A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.