Nikkel allergiások ne egyenek csokitojást?

Nikkel allergiások ne egyenek csokitojást?

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15 13:19

Kevésbé ismert, hogy a nikkel allergia nem csak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

A nikkel allergia szindróma

Nikkel allergiások tapasztalják, hogy ahol a nikkel tartalmú öv-, vagy melltartó csat, fülbevaló, nyaklánc a bőrükhöz ér, ott rövid időn belül égő, viszkető érzés alakul ki, kiütések jelennek meg. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik a nikkel allergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó ún. nikkel allergia szindróma is. Erre a tünetcsoportra jellemző lehet a hirtelen megjelenő kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, mely sajátságosan bőrérintkezés nélkül alakul ki.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Katalin

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Nikkel az élelmiszerekben

A nikkel természetes formában előfordul bizonyos ételekben, mint például néhány zöldségben, teljes kiőrlésű lisztekben, zabban, szójában, halban, kagylóban, burgonyában és a kakaóban, csokoládéban is. A legtöbb nikkel - magasabb mint 1000µg/kg - a mogyoróban, zabban, kakaóban (csokoládé), paradicsom koncentrátumban, lencséban, mandulában és dióban található. Nikkel allergiások körében a nikkel tartalmú ételek fogyasztása is tüneteket okozhat: fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladás, hasmenés, székrekedés is jelentkezhet.

Panaszok kivizsgálása és kezelése

A nikkel által okozott tünetek súlyossága mindig függ az egyéni érzékenységtől és a bevitt nikkelCsokitojás és nikkel allergia mennyiségétől is. Az ünnepek alatt hajlamosabbak vagyunk elengedni magunkat, édességekből is többet fogyasztunk, ez már önmagában is kellemetlen hasi panaszokat okozhat. Ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos ételek hatására égő, viszkető érzés, csalánkiütés jelenik meg testszerte a bőrön, vagy kellemetlen hasi panaszaink vannak, azt mindenképp érdemes kivizsgáltatni. A magas nikkel tartalmú ételeken kívül több élelmiszer és betegség is okozhatja a tüneteinket, ezeket jobb tisztázni, hogy a későbbi tüneteket megelőzzük – javasolja dr. Balogh Katalin. Hasonló panaszokat a tej, glutén, vagy tojás fogyasztása is okozhat, de hisztamin intolerancia, vagy adalékanyagokkal szembeni érzékenység is állhat a tünetek hátterében.

Ha a tüneteket valóban a nikkel okozza, létezik rá kezelés. „A nikkel deszenzitizáció lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatjuk hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkel allergia szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg.”

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Hírek

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Tejfehérje-allergiás, mégis minden nap fogyaszthat tejet?

Korábban a tejfehérje-allergia diagnózisa egyet jelentett a szigorú tejmentes étrenddel. Ma már azonban könnyen elképzelhető, hogy bizonyos vizsgálatok elvégzése után, szakorvosi javaslatra – például hőkezelt formában – az allergiás beteg is bátran beillesztheti étrendjébe a tejet tartalmazó fogásokat. Hogy ez miként lehetséges, és milyen vizsgálat visz közelebb a tejfehérje-allergiánk pontosabb megértéséhez, arról Dr. Hidvégi Editet, az Allergiaközpont gasztroenterológusát kérdeztük, aki közel 30 éve foglalkozik ételallergiás gyermekekkel és felnőttekkel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK