Parlagfű allergiások óvatosan fogyasszanak steviát!

Parlagfű allergiások óvatosan fogyasszanak steviát!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2023.11.15

A stevia (sztívia) a jázminpakóca nevű növény leveléből készült, cukorbetegek, diétázók körében közkedvelt édesítőszer. A természetes, kalóriamentes, a nádcukornál akár 200-300-szor édesebb sztívia fogyasztása parlagfű allergiásoknál azonban kellemetlen tüneteket is okozhat.

Keresztallergia

A növényből kivont édesítőszer fogyasztása a keresztallergia miatt jelenthet problémát az arra érzékenyeknél. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Jól ismert keresztallergia a parlagfű-görögdinnye, vagy a nyírfa-alma. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a nyírfa allergiás beteg, ha elfogyaszt egy almát, akkor tüsszögni kezd, a keresztallergiának az orális allergia szindróma megjelenésében van szerepe.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Allergiás tünetek a szájüregben

Az orális allergia kialakulása során – ahogyan a neve is mutatja – az allergiás tünetek először a szájban jelentkeznek. Az elfogyasztott ételre a betegnél viszketés, ajak- és nyelvduzzanat, garatvizenyő és hasi görcs alakul ki, ritkán az allergiás reakció legsúlyosabb formája, az anafilaxia is előfordul.

Nem csak parlagfű-allergia

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológiai Akadémia szakértői oldalán olvashatunk olyan esetleírást, mely feltételezi, hogy a szájüregben jelentkező allergiás tünetek megjelenése a stevia fogyasztásával hozható összefüggésbe. Emellett a Livestrong.com is beszámolt az édesítőszer orális allergiát okozó szerepéről. A New Health Guide pedig a stevia mellékhatásairól szóló írásában hangsúlyozza, hogy a növényből készült édesítőszer fogyasztása a parlagfű allergiások mellett a krizantém, körömvirág és százszorszépre allergiásoknál is tüneteket okozhat.

Kerülendő ételek

Fontos, hogy a keresztallergia nem minden allergiás betegnél jelentkezik, a parlagfű allergiások megközelítőleg 10%-a mutat keresztallergiát, a nyírfa allergiásoknál ennél magasabb az arány. Aki azonban tudja, hogy mire allergiás, annak érdemes ismernie a keresztallergiát okozó élelmiszereket is, és azok fogyasztását mellőznie, amennyiben az orális allergia szindróma tüneteit észlelte magán. Parlagfű allergiások esetében a görögdinnye, a sárgadinnye, paradicsom és uborka is panaszokat okozhat.

Az allergén immunterápia erre is jó!stevia

Dr. Balogh Katalin azt is elmondta, hogy ma már nem csak diétával, a tüneteket okozó étel mellőzésével lehet megelőzni az orális allergia szindróma tüneteit. „Az allergén immunterápia az allergia egyetlen oki terápiája, amely az immunrendszer működésére hat. A kezelés során a szervezetet fokozatosan szoktatjuk hozzá az allergénhez, így idővel megtanulja panaszok nélkül elviselni a jelenlétét, és az allergia tünetei sem jelentkeznek. Az allergén immunterápia amellett, hogy hosszú időre képes jelentősen csökkenteni az allergia tüneteit, az elmúlt évek tapasztalatai alapján, az orális allergia szindróma kezelésében is hatásosnak bizonyult.” A kezelést az allergén növény virágzása előtt, parlagfű allergiások esetében legkésőbb júniusig meg kell kezdeni.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Hatalmas tudás és tapasztalat

Dr. Balogh Katalin egy tüneményes doktornő, hatalmas tudással és tapasztalattal bír! Csak ajánlani tudom mindenkinek!!!! Nagyon köszönöm!!!:)

További vélemények

Kapcsolódó videók

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK