Penicillin allergia: ezért fontos a kivizsgálás

Penicillin allergia: ezért fontos a kivizsgálás

dr. Brezán Edina Létrehozva: 2021.02.08 Módosítva: 2021.02.15

A leggyakoribb gyógyszerallergia, de kutatások szerint egyben a legtöbbször félrediagnosztizált is. Dr. Brezán Edina bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát a penicillin allergia kivizsgálásáról kérdeztük.

Penicillin allergia: sok az öndiagnózis

A Journal of Allergy and Clinical Immunology már 2014-ben beszámolt arról, hogy a penicillin allergia sok esetben téves diagnózison alapul. A kutatók szerint az Egyesült Államokban önmagukat penicillin allergiásnak vélő, mintegy 25 millió betegnél ténylegesen csak 2%-ban lenne igazolható penicillin allergia. Az esetek többségében ugyanis, ha penicillin allergiára utaló tünetek jelentkeztek, a kivizsgálás nem történt meg, tehát valójában öndiagnózis alapján kerülik a betegek a továbbiakban a penicillin tartalmú gyógyszereket.

Téves diagnózis és antibiotikum-rezisztencia

Penicillin allergia tünetei a gyógyszer bevétele után rövid idővel jelentkeznek.A béta-laktám antibiotikumok a legbiztonságosabb és leghatékonyabb antibiotikumok közé tartoznak. A béta-laktám antibiotikumok közé tartozik a penicillin is, azonban sokan úgy vélik, hogy szedése kapcsán allergiás reakciót tapasztaltak. Emiatt számukra az orvos szükség esetén, helyettesítő készítményként széles spektrumú antibiotikumot ír fel. A nem körültekintő antibiotikum választás azonban növeli a rezisztenciát, támogatja az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok gyarapodását.

 

A penicillin allergia kivizsgálása tehát fontos egyrészt a beteg szempontjából, hogy pontosan ismerje, mi okozza az allergiás tüneteit, de egyben közegészségügyi kérdés is, hiszen évente megközelítőleg 700 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében.

Húszból csak egy valódi allergiás

A Journal of the American Medical Association (JAMA) kutatásában mindössze ennyi esetben tudtak valódi penicillin allergiát kimutatni azok körében, akik korábban allergiásnak vélték magukat. Az European Journal of Allergy and Clinical Immunology tanulmányából pedig kiderül, hogy az önmagukat penicillin allergiásnak gondoló személyek 95%-ánál az allergiát nem igazolták az elvégzett allergiatesztek.

 

Az Amerikai Asztma, Allergia és Immunológia Akadémia (ACAAI) szerint a megkérdezettek 10%-a állítja magáról, hogy penicillin allergiás, miközben a kutatások azt mutatják, hogy az önmagukat penicillin allergiásnak vélők 90%-a valójában nem allergiás. 10-ből 9 személy tehát valódi ok nélkül kerüli a penicillin tartalmú gyógyszerek szedését. Az ACAAI szerint ennek csak egyik oka az öndiagnózis, a másik fontos tényező, amit sokan nem vesznek figyelembe az az, hogy a korábban diagnosztizált penicillin allergiások esetében is egy évtizeddel később csak 20%-nál igazolódik a penicillin allergia.

Miért gondolják sokan, hogy allergiások a penicillinre?

Penicillin allergia jele lehet a bőrviszketés, kiütések.A JAMA szakértői szerint a legtöbb penicillin allergia „diagnózis” gyermekkorban születik. Ilyen esetben, ha a gyermeknél valamilyen bőrtünet, kiütés jelentkezik, azt a szülők gyakran a gyógyszer mellékhatásaként értelmezik, pedig valójában lehetett a fertőzés tünete is. Ekkor a penicillin allergia bekerül a gyermek egészségügyi adatai közé, és akár évekre elkönyvelik, miközben a penicillin allergia kivizsgálása nem történt meg.

 

A bőrtünetet azonban okozhatja valóban a penicillin is, ám ettől még korántsem biztos, hogy valódi allergiáról van szó. Ez lehet ugyanis gyógyszer mellékhatás is vagy intolerancia, ezek azonban nem zárják ki, hogy a beteg a jövőben szedje azt az adott gyógyszert, hiszen még akár a valódi penicillin allergia is elmúlhat idővel. Dr. Kimberly Blumenthal allergológus, a JAMA cikkének társszerzője szerint ugyanis megvan rá az esély, hogy évekkel később az a beteg is szedhet penicillint, akinél korábban valódi allergiát - csalánkiütést, vagy ödémát okozott.

Így zajlik a penicillin allergia kivizsgálása

Ha penicillin tartalmú gyógyszer bevételét követően kiütések, az arcon duzzanat, ödéma, köhögés és nehézlégzés, esetleg anafilaxia jelentkezett, mindenképpen indokolt kivizsgáltatni, hogy pontosan mi okozta a panaszokat – javasolja dr. Brezán Edina. A kivizsgálás első lépése a beszélgetés, a beteget kikérdezik a tüneteiről, ismert betegségeiről, a szedett gyógyszerekről. Ez azért különösen fontos, mert a tüneteket lehet, hogy nem egy adott gyógyszer okozta, hanem gyógyszer kölcsönhatás következtében jelentkeztek.

 

Ha felmerül a gyanú, a penicillin allergia kivizsgálása limfocita-transzformációs teszt segítségével történik. A laboreredményt a kezelőorvos a klinikai képpel összhangban értékeli és amennyiben szükséges, meghatározza a további vizsgálatokat is. Így születik meg az eredmény, amelyből megállapítható, hogy az illető az adott gyógyszerre allergiás-e, panaszait valóban az adott készítmény okozza-e.

 

Fontos, hogy a vizsgálat akkor is elvégezhető, ha a panaszok évekkel korábban, vagy gyermekkorban jelentkeztek, mivel az immunrendszer élethosszig képes emlékezni allergiás reakcióra!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Hölgyem / Uram,
Információt szeretnék kérni, hogy csinálnak-e gyógyszerallergia vizsgálatot
Ultracain DS Forte és
Ubistesin forte
gyógyszerekre.
Sajnos több gyógyszerre vérből nem volt kimutatható allergia, de kórházi körülmények között szájon át történő bevételkor igen (Cataflan, Norofen, Algopyrin, Rubophen) - ödémás kiütéses reakciók.

A fenti két gyógyszert fogászati kezeléshez kell majd kapjam, ezért szeretném előzetsen leteszteltetni.

Kérem tájékoztassanak, mikor milyen feltételek mellet tudnám elvégeztetni a vizsgálatot.

Köszönettel,
Kardos Anna

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt S. Csilla,

A leírás alapján akut csalánkiütése kezdődött a fogászati beavatkozás után. A csalánkiütést a fogászati beavatkozás kapcsán kapott bármelyik gyógyszer vagy injekció elindíthatta. A csalánkiütés miatt minél hamarabb konzultáljon a fogorvosával és csak a szükséges gyógyszereket szedje tovább.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenkinek ajánlom

Nagyon tetszett a részletes orvosi tájékoztatás. Külön köszönöm Dr. Brezán Edina Doktornőnek a minden részletre kiterjedő vizitet. Régóta fennálló problémámra sikerült megoldást találnia és úgy érzem most elindultam a gyógyulás útján! Nagyon hálás vagyok mindenkinek szívből ajénlom!

További vélemények

Hírek

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Tejfehérje intolerancia: a felnőttek 20-30%-át érinti

Sokat hallunk a tejfehérje allergiáról és laktóz intoleranciáról, vagyis tejcukor érzékenységről, keveset viszont a tejfehérje intoleranciáról, pedig sok felnőtt szenved a tüneteitől. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta, mit kell tudnunk róla és hogyan vizsgálható.

További részletek
Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Nem csak csecsemőket érint – a reflux tünetei nagyobb gyerekeknél

Csecsemőkorban a gyakori bukások kapcsán hamar orvoshoz fordulunk, így időben felismerésre kerül, ha reflux áll a háttérben. Nagyobb gyerekek esetében azonban gyakran hiányoznak a jellegzetes tünetek, így sokáig lappanghat a betegség. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, milyen panaszokat okozhat a reflux bölcsődések, óvodások és iskolások körében.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat