Bőrviszketés okai: betegségeket is jelezhet!

Bőrviszketés okai: betegségeket is jelezhet!

Dr. Brezán Edina Módosítva: 2020.11.09

Télen mindig szárazabb a bőrünk, amihez kellemetlen viszketés is társulhat. A bőrviszketés okai azonban igen szerteágazóak, akár betegség tünete is lehet. Dr. Brezán Edina bőrgyógyász, az AllergiaKözpont orvosa elmondta, melyek lehetnek a bőrviszketés okai, és milyen esetben nem elég az otthoni hidratálás a kezeléshez.

A bőrviszketés tünetei

A száraz bőr viszket, vörös, érdes, időnként úgy berepedhet, hogy vérzéssel is jár. Dudorok vagy hólyagok is megjelenhetnek, a bőr pikkelyesen hámló is lehet. A tünetek megjelenhetnek kisebb bőrfelületen, foltokban, de nagyobb kiterjedésű is lehet, akár az egész kar vagy láb is érintett lehet.

 

A tünetek időnként fellángolhatnak, a viszketés hosszú ideig tarthat és intenzív lehet. Dörzsölés, vakarás hatására átmenetileg enyhül, aztán rendszerint rosszabbá válik, így elhúzódó panaszokat okoz.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Bőrviszketést kozmetikumok is okozhatnak.Idősebb korban a bőr szárazabbá válik, így az ehhez társuló bőrviszketés az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik. A bőrviszketés, másnéven pruritus azonban nemcsak az idősebb felnőttek problémája, a kellemetlen tünetek miatt fiatalabbak is sokan fordulnak orvoshoz.

 

Az érintettek többsége több testápoló készítménnyel kísérletezett már, tusfürdőt, esetleg mosószert, öblítőt is váltanak, ám a panaszaik nem szűnnek. Ha a rendszeres hidratálás, a bőrt szárító forró vizes fürdés helyett a rövidebb ideig tartó, langyos vizes zuhanyzás sem segít, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni.

 

A szakember felkeresését az alábbi esetekben sem érdemes halogatni:

- az eddig kipróbált praktikákkal nem enyhültek a tünetek

- két hétnél hosszabb ideje fennálló panaszok

- a napi rutint, az éjszakai pihenést zavaró erősségű tünetek

- egyéb tünetek is jelentkeznek, például fáradtság, súlycsökkenés vagy láz.

A bőrviszketés okai lehetnek

  • Gyógyszerallergia is okozhat bőrviszketést.Bőrbetegségek: például ekcéma, pikkelysömör vagy csalánkiütés.
  • Egyéb kezelést igénylő állapotok: például májbetegségek, vérszegénység, pajzsmirigy problémák, cukorbetegség, pszichiátriai betegségek vagy limfóma.
  • Terhesség esetén gyakoriak a bőrváltozások, bőrszárazság, viszketés is jelentkezhet.
  • Irritáció és allergia: bizonyos anyagok – például kozmetikumok, vegyszerek, tusfürdők összetevői - a bőrrel érintkezve allergiás reakciót okozhatnak, de a bőrviszketés lehet gyógyszer mellékhatás is. Ilyen esetben ki kell vizsgálni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat és a továbbiakban azt az adott összetevőt kerülni kell. Gyógyszerallergia esetén a gyógyszer cseréje jelenthet megoldást.

Az életminőséget is befolyásolja

Dr. Brezán Edina elmondta, hogy a bőrviszketés az egyik leggyakoribb panasz, amivel a páciensek hozzá fordulnak. Azt javasolja, hogy ha az otthoni praktikák nem válnak be, a rendszeres hidratálás nem hoz látványos javulást, további kísérletezés helyett forduljunk szakemberhez. Az elhúzódó panaszok, a hat hétnél tovább tartó viszkető bőr (krónikus viszketés) jelentősen befolyásolhatja az életminőséget. Az éjszakai bőrviszketés, az alvásproblémák miatt szorongás és depresszió is jelentkezhet. A gyakori vakarással pedig felsérthetjük a bőrt, ami fertőzéshez és hegesedéshez vezethet.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Budai Allergiaközpont!
17 éve allergiás vagyok, viszketek, tetőtől talpig bárhol, és minden nap gyógyszert, Cetirizin-rathipharmot szedek rá. A kérdésem az lenne, hogy terhesség alatt szedhetem-e a Cetirizint? 1-2 napot még csak- csak kibírok gyógyszer nélkül, de többet már nagyon kínszenvedéssel. A szemeim és a nyelvem is elkezdenek 2 nap után viszketni.
Válaszukat köszönöm!
Csilla

Dr. Garaczi Edina PhD
Dr. Garaczi Edina PhD allergológus-bőrgyógyász
Tisztelt Csilla,

A terhesség 12 hete után biztonsággal szedhető cetirizine.

Üdvözlettel:
Dr. Garaczi Edina
bőrgyógyász, allergológus

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Mindenkinek ajánlom

Nagyon tetszett a részletes orvosi tájékoztatás. Külön köszönöm Dr. Brezán Edina Doktornőnek a minden részletre kiterjedő vizitet. Régóta fennálló problémámra sikerült megoldást találnia és úgy érzem most elindultam a gyógyulás útján! Nagyon hálás vagyok mindenkinek szívből ajénlom!

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK