Prima Medica Szakmai Nap - Mindent a mikrobiomról, hatása testi és lelki működéseinkre

Prima Medica Szakmai Nap - Mindent a mikrobiomról, hatása testi és lelki működéseinkre

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.09.29 14:59

Mindent a mikrobiomról, hatása testi és lelki működéseinkre – címmel rendezi meg októberi szakmai napját a Prima Medica EgészségHálózat és az Allergiaközpont

 

PRIMA MEDICA SZAKMAI NAP

Mindent a mikrobiomról, hatása testi és lelki működéseinkre

 

 

Időpont: 2023.10.07

Helyszín: BKIK, Budapest, I. kerület, Krisztina krt. 93-99. 301-es terem

Az összes előadás ÉLŐben követhető facebooken, illetve visszanézhetőek lesznek a Príma Medica weboldalán.

A mikrobiom egy összetett biológiai rendszer, mely megtalálható az emberi testben és más élőlényekben is. Ez a rendszer magában foglalja az összes mikroszkopikus élőlényt, mint például gombák, baktériumok, vírusok és egysejtűek, amelyek együtt alkotják az élő organizmusok mikrobiális közösségét. Az emberi test mikrobiomját általában a bélrendszer, a bőr, a száj és más testfelszínek mikroszkopikus lakosai alkotják. A mikrobiom kutatása és megértése egyre fontosabbá válik az orvostudományban és a biológiai kutatásokban, mivel segíthet a betegségek megelőzésében és kezelésében, valamint az egészséges életmódhoz való tanácsok kidolgozásában.

A Szakmai Nap résztvevői most betekintést nyerhetnek abba, hogy milyen hatása van a testi és lelki működésünkre, és mélyebben megismerhetik ennek összetett hatásait és összefüggéseit.

Dr. Hidvégi Edit PhD, az Allergiaközpont főorvosa nyitóelőadásaként átfogó képet ad mikrobiom alapvető ismeretéről, annak jelentőségéről az emberi egészségre.

Az allergiás betegségek megelőzése és kezelése egyre fontosabb téma az egészségügyi kutatásban és gyakorlatban. Dr. Hidvégi Edit PhD szintén a délelőtt folyamán előadásában fejti ki, szerepet játszik-e a mikrobiom az allergiás betegségek kialakulásának és kivédésének folyamatában.

Ezt követően Dr. Sárdi Krisztina főorvosnő, az Allergiaközpont belgyógyásza és gasztroenterológusa ismerteti a mikrobiom szerepét a bélbetegségek kialakulásában.

A délelőtt utolsó előadásában pedig Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember részletezi, hogy miként támogathatjuk az egészséges mikrobiom meglétét szervezetünkben.

Dr. Németh Alíz, az Allergiaközpont belgyógyásza, gasztoenterológusa és hepatológusa a délután folyamán azt fejti ki, milyen kapcsolatban állhat az obesitás vagyis az elhízás és a mikrobiom.

A májbetegségek komplex és súlyos egészségügyi problémák, amelyek gyakran progresszív jellegűek. Németh Alíz doktornő második prezentációjában azt vizsgálja, hogyan játszik szerepet a mikrobiom a májbetegségek kialakulásában és azok progressziójában.

 

 

PROGRAM:

9:00-9:45 Alapvető ismeretek a mikrobiomról

Dr. Hidvégi Edit PhD | gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gyermek gasztroenterológus

 

9:00-9:45 Van-e szerepe a mikrobiomnak az allergiás betegségek kivédésében?

Dr. Hidvégi Edit PhD | gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gyermek gasztroenterológus

 

9:50-10:35 Kávészünet

 

10:50-11:35 A mikrobiom szerepe a bélbetegségekben

Dr. Sárdi Krisztina | belgyógyász, gasztroenterológus

 

11:40-12:25 Mikrobiom egészségét támogató étrend

Varga Dóra | dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember MsC

 

12:25-12:55 Ebédszünet

 

12:55-13:40 Obesitás és a mikrobiom

Dr. Németh Aliz | belgyógyász, gasztoenterológus, hepatológus

 

13:45-14:30 A mikrobiom szerepe a krónikus májbetegségekben és progressziójukban

Dr. Németh Aliz | belgyógyász, gasztoenterológus, hepatológus

 

14:35-15:20 A mikrobiom hatása a lelki működésre

Dr. Prinz Géza | neurológus, pszichiáter, infektológus

Téma szakértői

Dr. Pászthory Erzsébet

Dr. Pászthory Erzsébet

gasztroenterológus, belgyógyász,

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek
Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK