Mikrobiom

Mikrobiom

Szerző: Allergiaközpont | Létrehozva: 2022.12.23 16:40 | Módosítva: 2023.11.08 15:01

Az emberi bélrendszerben baktériumok és más mikroorganizmusok trilliói élnek, amelyek számos krónikus emberi betegséget befolyásolhatnak, beleértve az elhízást, a 2-es típusú cukorbetegséget, az érelmeszesedést, a rákot, az autoimmun vagy gyulladásos bélbetegséget és az allergiás betegségeket.

A betegség megjelenésének, progressziójának és a kezelésre adott válasznak a változékonysága az orvostudomány egyik fő kihívása. Bár a gazdaszervezeti tényezők és a genetika variabilitása fontos, nyilvánvalóvá vált, hogy a mikrobiomot, annak hatalmas genetikai és metabolikus változatosságával figyelembe kell venni az egyénre szabott kezelés felé való elmozdulás során. Az utóbbi években komoly áttörést értek el a mikrobiom kutatásban, a mikrobiom valószínűleg a következő évtizedben a klinikai ellátás szerves részévé válik.

A mikrobiom, amelynek genetikai diverzitása lényegesen nagyobb, mint a gazdaszervezeté, fontos tényező a betegség kialakulásának, progressziójának és a kezelésre adott válasznak a változatosságában.

Kapcsolódó cikkünk

Mikrobiom jelentése – a diéta és a betegségek kapcsolata

A mikrobiom kifejezéssel egyre gyakrabban találkozhatunk az egészséggel, életmóddal, diétával foglalkozó cikkekben. Jelentőségére az elmúlt években megjelent, és napjainkban is zajló kutatási eredmények hívják fel a figyelmet. A mikrobiom jelentéséről és az egészségünk megőrzésében betöltött szerepéről dr. Sárdi Krisztina belgyógyász, gasztroenterológus, az Allergiaközpont orvosa nyilatkozott.

Terápiák

Az első bekezdésben felsorolt betegségek egy része a bélmikrobiom egyensúlyhiányával vagy diszfunkciójával hozható összefüggésbe. Még azokban a betegségekben is, amelyek nem érintik a mikrobiomot, a bél mikroflóra fontos hozzáférési pontot biztosít, amely lehetővé teszi számos élettani rendszer módosítását. A mikrobiom fontos összetevője a személyre szabott orvoslásnak; a legtöbb előrelépés az anyagcsere- és szív- és érrendszeri rendellenességek, valamint a rákterápiák terén történt. A mikrobiomot számos tényező befolyásolja, beleértve az életkort, az étrendet és a gazdaszervezet genetikáját.

Az ilyen állapotok orvoslása, esetleg gyógyítása érdekében történő kutatások jelentős érdeklődést váltottak ki, ami az élő baktériumterápiák kifejlesztéséhez vezetett. Az terápiák egyik alapgondolata az, hogy olyan baktériumgazdákat (ún. alvázakat) fejlesszünk, amelyek képesek az egészséges mikrobiális funkciók és diverzitás helyreállítására vagy helyreállítására alkalmas terápiás szerek előállítására.

Az étkezés kulcsfontosságú

A bélbaktériumok táplálkoznak, anyagcseréjük olyan anyagok képződésével jár, melyek közül mindegyiknek megvan a maga funkciója. Ezek hasznos, a szervezetünk egészséges működéséhez fontos anyagok. Egyetlen példát kiemelve, a vajsav többek között a vastagbél-nyálkahártya sejtjei számára biztosít energiát és megelőzi az áteresztő- bél („leaky gut” néven is ismert) kialakulását.

Gyakorlatilag a megfelelő mikrobiom diéta tartása azért fontos, hogy a belek falát bélelő sejteket jól tápláljuk, máskülönben nem tudják megvédeni a szervezetünket a külvilágból érkező káros anyagokkal szemben sem. A helyileg kialakuló gyulladás hasmenést, székrekedést, fájdalmat, fokozott gázképződést eredményez. Idővel a bélfal károsodik, áteresztővé válik, így olyan anyagok is átjutnak rajta és a keringésbe kerülnek, amelyek különböző betegségeket okozhatnak.

Nehézségek

A meglévő erőfeszítések elsősorban a Bacteroides vagy Lactobacillus családokba tartozó probiotikus baktériumtörzsek, illetve a laboratóriumban évtizedek óta használt Escherichia coli felhasználására összpontosítottak. Ezek az erőfeszítések azonban nagyrészt kudarcot vallottak, mivel a bélbe juttatott mesterséges baktériumok általában nem élik túl az alapvetően ellenséges környezetet.

Továbbá ugyanaz az organizmus különböző betegségfolyamatokra is eltérő hatással lehet, ami megnehezíti az egyetemes "egészséges" mikrobiom meghatározását pusztán az összetétel alapján.

Mivel a bélben nem képesek beágyazódni vagy akár csak túlélni, e baktériumtörzsek gyakori ismételt beadását igénylik, és gyakran nem következetes vagy egyáltalán nincs hatásuk. A jelenség talán a legnyilvánvalóbb a probiotikumokat szedő egyéneknél, ahol ezek a jótékony baktériumok nem képesek versenyezni az egyén natív mikroorganizmusaival, és nagyrészt gyorsan eltűnnek.

Téma szakértője

 • Dr. Pászthory Erzsébet

 • Szakterületek:
  • gasztroenterológus, belgyógyász, háziorvos szakorvos
 • Specialitások:
  • irritábilis bél szindróma (IBS)
  • SIBO
  • bél minkrobiom problémáinak kezelése
  • funkcionális bélbetegségek
  • emésztőszervi panaszok komplex vizsgálata 
  • funkcionális gasztroenterológia – holisztikus gyógyítás, testi és lelki okok feltárása, a pácienssel közösen a gyógyulás útjának megtervezése

  Rendelés típusa:

  • Személyes (rendelői) vizit
  • Felnőtt ellátás (18 év feletti páciensek)
  • magyar és angol nyelvű ellátás / consultation in English available

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!