Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.14 11:43

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Gyomorrontás, hasfájás, hasmenés, hányás – a gyomor- és bélrendszeri fertőzések tünetei sokszor a higiéniás szabályok betartásával megelőzhetőek lennének. Mit tegyünk, hogy a nyári melegben az étkezések kellemetlen mellékhatásait elkerüljük?

Nem csak a tojás okozhatja

Az ételmérgezéssel összefüggésben elsőként a tojásra, a tejtermékekre, vagy húsokra gondolunk, pedig a zöldség-, vagy gyümölcsfélék is okoznak panaszokat – figyelmeztet dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az Egyesült Államokban 2011-ben lezajlott lisztériajárványt például fertőzött sárgadinnye fogyasztása idézte elő, de 2009-ből ismerünk olyan eseteket is, ahol fertőzött mogyoró okozott szalmonellás megbetegedéseket. A sokszor kórházi ellátást is igénylő, vagy akár végzetes kimenetelű esetek többsége azonban az ételek helyes tárolásával és elkészítési módjával, illetve alapos tisztítással megelőzhető. A fertőzések többsége a várandósokra, idős, legyengült immunrendszerű egyénekre és kisgyermekekre jelent nagyobb veszélyt, így esetükben mindig nagy körültekintéssel járjunk el az ételek elkészítése során.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Betegségek és tünetek

Az előbbiekben említett, magas lázat, izomfájdalmat, hányingert, hasmenést okozó lisztériabaktérium a gyümölcsök, zöldségek mellett kész hústermékekben, joghurtokban, lágy sajtokban is előfordulhat. A tejtermékek mellett a nyers tojás és húsok, illetve bizonyos zöldségfélék fogyasztása szalmonellafertőzést is okozhat. A tünetek hasonlóak, a 12-72 órán belül jelentkező szalmonellás panaszokkal szemben a lisztéria esetében azonban a fertőzött étel elfogyasztását követő 2 naptól kezdődően akár 2 hónappal később is megjelenhetnek. Az E.coli nevű kórokozó nevét is ismerhetjük már, 2006-ban például fertőzött spenót fogyasztása okozott járványt az Egyesült Államokban. A hasi fájdalmakat, hasmenést, hányást okozó baktérium emellett darált marhahúsban, pasztőrözés nélküli gyümölcslevekben, vagy tejben is előfordulhat. A májbetegséget okozó, fáradtsággal, lázzal, levertséggel és súlyvesztéssel járó Hepatitisz

nyári gyomor ferőzésekA fertőzések egyértelműen a higiéniás szabályok elmulasztását jelzik. A betegség ellen létezik védőoltás is, de megelőzését az ételek készítése, elfogyasztása előtti alapos kézmosással segíthetjük. A gyakran egyszerű gyomorhurutként kezelt, gyomorgörcsöket, heves hasmenést, hányást okozó norovírusok egy-két napig okoznak panaszokat, míg a csirkehúsokban előforduló Campylobacter nevű korokozó akár véres hasmenést is előidézhet. A felsoroltak mellett a tenger gyümölcseivel is bánjunk óvatosan, alapos átsütés nélkül a szervezetbe jutva szintén fertőzések forrásai lehetnek.

Mire figyeljünk?

Alapvető, de sokszor mégsem fordítunk rá kellő időt, figyelmet: mossunk kezet, mielőtt a konyhába lépünk, akár főzés, sütés, vagy étkezés céljából tesszük.

A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől.

A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le.

A főzés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.

A konyhapultot, vágódeszkát mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús, vagy zöldségek feldolgozását követően.

Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe.

Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött, készterméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe.

A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.

A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A gyomorfertőzések többsége ágynyugalom, diéta és bőséges folyadék fogyasztás hatására magától is gyógyul pár napon-egy héten belül. A rizikócsoportba tartozó idősek, kisgyermekek és legyengült immunrendszerű betegek esetében azonban súlyosabb panaszok is jelentkezhetnek, melyek kezelése orvosi segítséget, gyakran kórházi kezelést igényel. Forduljunk orvoshoz, ha elhúzódó, magas láz, véres széklet, csillapíthatatlan hányás, vagy 3 napnál tovább tartó hasmenés jelentkezik. A vizelet csökkenése, a száraz száj, zavartság a kiszáradás jelei lehetnek, gyanú esetén hívjunk orvosi segítséget.

 

 

 

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    Rendelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek. A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?
- semmilyen tejterméket nem ehet,
- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,
- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,
- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,
- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,
- kinőheti-e,
- tartós betegségnek minősül-e,
- aerius szedése indokolt-e,
- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.
Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó

-

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves Anyuka!

Az alábbiakban igyekszem részletesen válaszolni kérdéseire. Azonban, mivel azt írta, hogy eddig semmilyen tünete nem volt kisfiának a tejtől, úgy gondolom, a továbbiakban is nyugodtan fogyaszthatja a tejet és tejtermékeket is.



Tisztelt Doktor(nő)!

Kisfiam 5 éves lesz idén februárban és tavaly december elején egy vírusos felsőlégúti megfázás után több nappal - nem köthetően tejfogyasztáshoz - testszerte 9-10 napig tartó piros foltok jelentkeztek a bőrén. A tünetek utolsó napjaiban vétvétellel tejfehérje, kakaó és csokoládé allergiát diagnosztizáltak, de részeletes információt a továbbiak terén nem közöltek.


IgE-t, vagy IgG-t vizsgáltak a vérből?


A vizsgálatot gyermek allergológus-immunológus végezte. Szigorú diétát írt elő fél évre. Az alábbiakra nem kaptam tőle választ, amiben kérném a segítségét:
- a vérlelet szerint az értékek tejre: 2,83; alfa-1- laktalbuminra: 0,67; béta-laktoglobulinra: negatív. Ez mit jelent?

A tejfehérje több alcsoportból áll, ezek ennek a megnevezései.

- semmilyen tejterméket nem ehet,

Ha valóban allergiás lenne a tejre, akkor nem fogyaszthatna tejterméket sem

- mi van azokkal, amikben nyomokban van tej,

még nyomokban sem

- kialakulhat-e valamivel keresztallergia, azaz jelen esetben vigyázzunk-e mással is,

nem

- kell-e ha igen hogyan pótolni a tej hiányát,

a kalciumot kellene pótolni

- a tejföl, túró helyettesíthető-e valami ízben elfogadható termékkel,

kapható szójatej, szója tejföl, tofu

- kinőheti-e,

a tejérzékenység 0-3 éves kor közötti betegség, utána a gyermekek több, mint 90%-a kinövi (ezért kétlem, hogy minden előzetes tünet nélkül 5 évesen válna valaki tejérzékennyé!)

- tartós betegségnek minősül-e,

ha terheléssel igazolható a valódi tejérzékenység, akkor családi pótlék szempontjából igen, egyébként mint írtam, kinőhető

- aerius szedése indokolt-e,

ha nincs tünete, akkor nem

- indokolt-e gasztroenterológus felkeresése.

Nekem van gasztroenterológiai szakvizsgám és étel-allergiából PhD fokozatom, amennyiben szükségét érzik, személyesen szakrendelésemen keressenek meg és készséggel adok további tanácsot.

Egyébként kevés tejterméket fogyasztott eddig is és soha utána semmilyen tünete eddig nem volt.

Nagy tisztelettel előre is köszönöm a választ: Dr. Mrenkó Ildikó


Kedves Ildikó!
Remélem sikerült minden kérdésére választ adnom!

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit PhD


-
--
Allergiaközpont
1015 Budapest, Ostrom u 16.
www.allergiakozpont.hu
info@allergiakozpont.hu
telefon: +36 30 6319309
a Prima Medica Egészségközpontok tagja

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

széleskörű tudás

"Hidvégi Edit doktornő nemcsak kiváló és nagyon széleskörű tudással rendelkező szakorvos, hanem rendkívül kedves, odafigyelő, segítőkész és lelkiismeretes. Minden kérdésemre választ kapok tőle, érthetően, világosan kommunikál és mindent megtesz a gyógyulásomért. Már többször jártam nála, és maximálisan meg vagyok elégedve vele."

További vélemények

Hírek

Szúnyog-, méh- darázscsípés - mi számít allergiás reakciónak?

Szúnyog-, méh- darázscsípés - mi számít allergiás reakciónak?

A jó idővel egyre gyakrabbá válnak a szabadtéri programok, kicsik, nagyok egyaránt sokat tartózkodnak a szabad levegőn. Ilyenkor számolnunk kell a rovarok jelenlétével is, amelyek csípése mindig kellemetlen, és egyes esetekben veszélyes is lehet. De vajon a viszketés, a duzzanat már allergiát jelez? Lehetünk allergiásak a szúnyogcsípésre és darázs szúrására is? Dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont – Prima Medica allergológusa, gyermektüdőgyógyász válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

További részletek
Gondolta volna, hogy az allergiája miatt is fájhat a gyerek füle?

Gondolta volna, hogy az allergiája miatt is fájhat a gyerek füle?

Fáj a torka, nyitott szájjal alszik, esetleg még a füle is fájdalmas, bedugult? A gyermekkori megfázásos panaszok nagyon gyakoriak, azonban, ha nem múlnak el néhány nap alatt, érdemes lehet az allergia irányában is gondolkodni. Dr. Balogh Ádám MSc PhD, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyásza, allergológus és klinikai immunológus elmagyarázta, hogyan vezethet az allergia fülkürthuruthoz, középfülgyulladáshoz.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK