Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Tanácsok légúti allergiások nyaralásához
Dr. Balogh Katalin Dr. Balogh Katalin

Allergiások számára lényeges, hogy olyan úti célt válasszanak, vagy olyan időpontban utazzanak, hogy a lehető legkevesebb allergénnel találkoznak a nyaralás során. Számukra ideális helyszín lehet a tengerpart, ahol a sós levegő kedvező hatását is élvezhetik.

Ha belföldi nyaralást tervezünk, akkor is érdemes olyan úti célt választani, ahol a számunkra problémás növény pollenje alacsony koncentrációban fordul elő.

allergia-nyaralásParlagfű allergiások most menjenek a Balatonhoz

A hazai nyaralások döntően a Balaton köré szerveződnek, ám sajnálatos módon ez a térség a parlagfűvel erősen fertőzött területek közé tartozik, ami hazánkban a leggyakoribb allergén. Amennyiben mégis a magyar tenger mellé szervezzük a nyaralásunkat, akkor lehetőleg azt a nyár első felére időzítsük – javasolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű virágzása július közepétől-végétől kezdődik, a legmagasabb koncentráció általában augusztus közepe körül mérhető.

Augusztusban irány az Északi-középhegység?

A Balaton térségén kívül, a növény virágzásának csúcsidőszakában a Csongrád és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén élő allergiás betegek is tüneteik rosszabbodását tapasztalhatják. A legkedvezőbb helyzetben az Északi-középhegység területén élők vannak, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg.

Poratka allergia: allergének az ágyneműben

A poratka allergiások számára ideális lehet a hegyekben eltöltött vakáció, az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. Igaz, hogy a hazai hegységeink nem érik el ezt, de a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken. Bátran indulhatunk túrázni, kirándulni. Fontos, hogy a szálláshely kiválasztásánál olyan helyet keressünk, ahol allergénmentes környezet biztosított. Ma már egyre több helyen elérhető az allergénmentes ágynemű, és az ilyen szállásokon már biztosan nem találunk az atkák által kedvelt padlószőnyeget sem.

Penészgomba allergia: ne kérjen kilátást a medencére

A penészgomba allergiások számára inkább a száraz, tengerparti levegő javasolt, az erdős környezetben a penészgombák magasabb koncentrációban fordulnak elő. A szállás kiválasztásánál arra érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne medence felőli szobát kérjünk, itt ugyanis nedvesebb a levegő, ami szintén felerősítheti a panaszokat.

Állatszőr allergia: háziállatot nem fogadunk

Sok szálláshely biztosít arra lehetőséget a kutya, vagy macska tulajdonosoknak, hogy kedvenceikkel közösen töltsék a nyaralást. Az ilyen szállásokon azonban a legalaposabb takarítás mellett is maradnak olyan allergének, amely az arra érzékenyeknél tüneteket okozhatnak. A szálláshely lefoglalása előtt ezért mindig érdeklődjünk arról, hogy háziállatot fogadnak-e és amennyiben igen, akkor keressünk más szálláshelyet.

Mire figyeljünk még?

- A dohányfüst szintén felerősítheti az allergiás tüneteket, ezért válasszunk nemdohányzó szálláshelyet és útközben, az autóban se dohányozzunk!
- Ha autóval megyünk, akkor indulás előtt - ha korábban nem tettük – cseréltessük ki a pollenszűrőt és végeztessük el a klíma szakszerű tisztítását is. Nedves környezetben a penészgombák könnyen elszaporodnak, ezért csak így tudjuk megelőzni, hogy ne kelljen egész úton allergéneket belélegeznünk.
- Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket se! Akkor is vigyük magunkkal, ha otthon tünetmentesek vagyunk! Az új környezetben adódhat olyan körülmény, ami esetleg előhozza a tüneteket.
- Legyen nálunk elegendő gyógyszer! Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a teljes nyaralás idejére és a hazaérkezésünk utáni pár napra is elég gyógyszerünk legyen, ha szükséges, inkább indulás előtt írassuk fel kezelőorvosunkkal!
- Akinek gyanús tünetei vannak – tüsszögés, szem- és orrviszketés, köhögés, orrdugulás – annak szintén javasolt még indulás előtt kivizsgáltatnia magát, és a kezelésről tanácsot kérni a szakembertől annak érdekében, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon!

Orvos válaszol

allergia

5 éves fiú unokám van, aki ovódába járna ugyan, de három nap után már megbetegszik. Az orra váladékol, hurutos köhögése van, de ami aggasztó, hogy a váladék rendre a füle irányába megy, melynek következtében középfültő gyulladás lép fel. A fül orr gégészeten kéthetente jelennek meg, ahol megállapítják, hogy nincs nyomás a fülében. A szülei betartják az orvosi utasításokat, /fülmelegítés, orrporszívózás) a felírt gyógyszereket előírás szerint adják neki. Két hét gyógyulási idő után 3 napig jár óvodába és újra kezdődik minden előről. Korábban kivették az orrmanduláját, remélve, hogy a váladék könnyebben tud távozni.
A szakorvos is azt tanácsolta, hogy vizsgáltassák meg a gyereket más szakorvossal (gasztroenterológus)
mert lehet hogy ételallergiával van ez a folyamatos betegség összefüggésben.
Az unokám tejfehérje érzékeny és most a szülők arra gyanakodnak, hogy gluténérzékenység is fennállhat nála.
Elolvastam az ezzel kapcsolatos információkat, hasmenés, vagy a leírt jellemző tüneteket nem tapasztalom a gyereknél. Szeretném megtudni, hogy lehet e arra következtetni a leírtakból, hogy valóban ételallergiája illetve gluténérzékenysége lehet. Javasolnak e egy ilyen típusú vizsgálatot?
Válaszát köszönöm.
Kedves Nagymama!Kis unokájának problémáit orvosi konzultáció kapcsán lehet megítélni, a vizsgálatok kiválasztása is mindig a gyermek ismeretében történik.

Természetesen rendelésünkön minden szükséges vizsgálatot el tudunk végezni


Üdvözlettel


Dr. Polgár Marianne

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.


Visszalépés az előző oldalra...