Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2017.12.07 16:59
Allergiások számára lényeges, hogy olyan úti célt válasszanak, vagy olyan időpontban utazzanak, hogy a lehető legkevesebb allergénnel találkoznak a nyaralás során. Számukra ideális helyszín lehet a tengerpart, ahol a sós levegő kedvező hatását is élvezhetik.

Ha belföldi nyaralást tervezünk, akkor is érdemes olyan úti célt választani, ahol a számunkra problémás növény pollenje alacsony koncentrációban fordul elő.

allergia-nyaralásParlagfű allergiások most menjenek a Balatonhoz

A hazai nyaralások döntően a Balaton köré szerveződnek, ám sajnálatos módon ez a térség a parlagfűvel erősen fertőzött területek közé tartozik, ami hazánkban a leggyakoribb allergén. Amennyiben mégis a magyar tenger mellé szervezzük a nyaralásunkat, akkor lehetőleg azt a nyár első felére időzítsük – javasolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű virágzása július közepétől-végétől kezdődik, a legmagasabb koncentráció általában augusztus közepe körül mérhető.

Augusztusban irány az Északi-középhegység?

A Balaton térségén kívül, a növény virágzásának csúcsidőszakában a Csongrád és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén élő allergiás betegek is tüneteik rosszabbodását tapasztalhatják. A legkedvezőbb helyzetben az Északi-középhegység területén élők vannak, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg.

Poratka allergia: allergének az ágyneműben

A poratka allergiások számára ideális lehet a hegyekben eltöltött vakáció, az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. Igaz, hogy a hazai hegységeink nem érik el ezt, de a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken. Bátran indulhatunk túrázni, kirándulni. Fontos, hogy a szálláshely kiválasztásánál olyan helyet keressünk, ahol allergénmentes környezet biztosított. Ma már egyre több helyen elérhető az allergénmentes ágynemű, és az ilyen szállásokon már biztosan nem találunk az atkák által kedvelt padlószőnyeget sem.

Penészgomba allergia: ne kérjen kilátást a medencére

A penészgomba allergiások számára inkább a száraz, tengerparti levegő javasolt, az erdős környezetben a penészgombák magasabb koncentrációban fordulnak elő. A szállás kiválasztásánál arra érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne medence felőli szobát kérjünk, itt ugyanis nedvesebb a levegő, ami szintén felerősítheti a panaszokat.

Állatszőr allergia: háziállatot nem fogadunk

Sok szálláshely biztosít arra lehetőséget a kutya, vagy macska tulajdonosoknak, hogy kedvenceikkel közösen töltsék a nyaralást. Az ilyen szállásokon azonban a legalaposabb takarítás mellett is maradnak olyan allergének, amely az arra érzékenyeknél tüneteket okozhatnak. A szálláshely lefoglalása előtt ezért mindig érdeklődjünk arról, hogy háziállatot fogadnak-e és amennyiben igen, akkor keressünk más szálláshelyet.

Mire figyeljünk még?

- A dohányfüst szintén felerősítheti az allergiás tüneteket, ezért válasszunk nemdohányzó szálláshelyet és útközben, az autóban se dohányozzunk!
- Ha autóval megyünk, akkor indulás előtt - ha korábban nem tettük – cseréltessük ki a pollenszűrőt és végeztessük el a klíma szakszerű tisztítását is. Nedves környezetben a penészgombák könnyen elszaporodnak, ezért csak így tudjuk megelőzni, hogy ne kelljen egész úton allergéneket belélegeznünk.
- Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket se! Akkor is vigyük magunkkal, ha otthon tünetmentesek vagyunk! Az új környezetben adódhat olyan körülmény, ami esetleg előhozza a tüneteket.
- Legyen nálunk elegendő gyógyszer! Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a teljes nyaralás idejére és a hazaérkezésünk utáni pár napra is elég gyógyszerünk legyen, ha szükséges, inkább indulás előtt írassuk fel kezelőorvosunkkal!
- Akinek gyanús tünetei vannak – tüsszögés, szem- és orrviszketés, köhögés, orrdugulás – annak szintén javasolt még indulás előtt kivizsgáltatnia magát, és a kezelésről tanácsot kérni a szakembertől annak érdekében, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK