Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2017.12.07 16:59
Allergiások számára lényeges, hogy olyan úti célt válasszanak, vagy olyan időpontban utazzanak, hogy a lehető legkevesebb allergénnel találkoznak a nyaralás során. Számukra ideális helyszín lehet a tengerpart, ahol a sós levegő kedvező hatását is élvezhetik.

Ha belföldi nyaralást tervezünk, akkor is érdemes olyan úti célt választani, ahol a számunkra problémás növény pollenje alacsony koncentrációban fordul elő.

allergia-nyaralásParlagfű allergiások most menjenek a Balatonhoz

A hazai nyaralások döntően a Balaton köré szerveződnek, ám sajnálatos módon ez a térség a parlagfűvel erősen fertőzött területek közé tartozik, ami hazánkban a leggyakoribb allergén. Amennyiben mégis a magyar tenger mellé szervezzük a nyaralásunkat, akkor lehetőleg azt a nyár első felére időzítsük – javasolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű virágzása július közepétől-végétől kezdődik, a legmagasabb koncentráció általában augusztus közepe körül mérhető.

Augusztusban irány az Északi-középhegység?

A Balaton térségén kívül, a növény virágzásának csúcsidőszakában a Csongrád és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén élő allergiás betegek is tüneteik rosszabbodását tapasztalhatják. A legkedvezőbb helyzetben az Északi-középhegység területén élők vannak, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg.

Poratka allergia: allergének az ágyneműben

A poratka allergiások számára ideális lehet a hegyekben eltöltött vakáció, az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. Igaz, hogy a hazai hegységeink nem érik el ezt, de a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken. Bátran indulhatunk túrázni, kirándulni. Fontos, hogy a szálláshely kiválasztásánál olyan helyet keressünk, ahol allergénmentes környezet biztosított. Ma már egyre több helyen elérhető az allergénmentes ágynemű, és az ilyen szállásokon már biztosan nem találunk az atkák által kedvelt padlószőnyeget sem.

Penészgomba allergia: ne kérjen kilátást a medencére

A penészgomba allergiások számára inkább a száraz, tengerparti levegő javasolt, az erdős környezetben a penészgombák magasabb koncentrációban fordulnak elő. A szállás kiválasztásánál arra érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne medence felőli szobát kérjünk, itt ugyanis nedvesebb a levegő, ami szintén felerősítheti a panaszokat.

Állatszőr allergia: háziállatot nem fogadunk

Sok szálláshely biztosít arra lehetőséget a kutya, vagy macska tulajdonosoknak, hogy kedvenceikkel közösen töltsék a nyaralást. Az ilyen szállásokon azonban a legalaposabb takarítás mellett is maradnak olyan allergének, amely az arra érzékenyeknél tüneteket okozhatnak. A szálláshely lefoglalása előtt ezért mindig érdeklődjünk arról, hogy háziállatot fogadnak-e és amennyiben igen, akkor keressünk más szálláshelyet.

Mire figyeljünk még?

- A dohányfüst szintén felerősítheti az allergiás tüneteket, ezért válasszunk nemdohányzó szálláshelyet és útközben, az autóban se dohányozzunk!
- Ha autóval megyünk, akkor indulás előtt - ha korábban nem tettük – cseréltessük ki a pollenszűrőt és végeztessük el a klíma szakszerű tisztítását is. Nedves környezetben a penészgombák könnyen elszaporodnak, ezért csak így tudjuk megelőzni, hogy ne kelljen egész úton allergéneket belélegeznünk.
- Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket se! Akkor is vigyük magunkkal, ha otthon tünetmentesek vagyunk! Az új környezetben adódhat olyan körülmény, ami esetleg előhozza a tüneteket.
- Legyen nálunk elegendő gyógyszer! Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a teljes nyaralás idejére és a hazaérkezésünk utáni pár napra is elég gyógyszerünk legyen, ha szükséges, inkább indulás előtt írassuk fel kezelőorvosunkkal!
- Akinek gyanús tünetei vannak – tüsszögés, szem- és orrviszketés, köhögés, orrdugulás – annak szintén javasolt még indulás előtt kivizsgáltatnia magát, és a kezelésről tanácsot kérni a szakembertől annak érdekében, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt doktor/dr.nő

Évek óta szenvedek allergiával és ez mellett asztmás is vagyok. az allergiámat próbálták kivizsgálni, 4 éve volt még külföldön egy vérvételem ami alapján a kutyanyál alergia jött csak ki.
Ezen ki azóta is küszködöm folyamatos arcüreg problémával és gyomor problémáim is vannak. A Gasztroenterológus étel Intolerancia tesztet rendelt el, ezen felül szerintem hisztamin érzékenységem is van, mert alkoholt abszolút nem tudok inni utána begyullad az arcüregem. az orrdugulás, orrfolyás folyamatos. Tavaly prick tesztet végeztek ami kb csak 8 féle dolog volt,ami alapján nem mutattak ki allergiát, viszont étel Intolerancia vagy valamilyen étel allergiám biztos hogy van, amit sajnos még nem sikerült kideríteni, de nem tudom hogy melyik teszt felé induljak el.Panaszaim legfőképpen, folyamatos orrdugulás néha viszket a fülem, a torkom, szemem, néha a bőröm, de kiütésem sosincs, van amikor megfájdul a gyomrom, reflux, puffadás a legfőbb, hasmenés, fejfájás, közérzetem sem jó, és szorongás is kialakul.
Sokat olvastam az étel Intolerancia és allergiáról, de ezek a tünetek sajnos mindkettőnél előfordulhatnak ezért szeretném az ön szakmai segítségét kérni hogy merre felé induljak el hogy minél előbb ennek a végére járjunk. hajlandó vagyok bármilyen tesztet elvégezni csak járjunk a végére hogy mi okozza ezeket a tüneteket és hogy ne kell legyen három havonta antibiotikumos kúrát alkalmaznom.
2020 októberében volt orrsövény és polip műtétem, de nem veszem észre hogy bármi is javult volna. Én úgy érzem hogy itt valami más lesz a probléma. legjobban a hisztamin Intolerancia vagy allergiára gondolok még de sajnos nem tudom hogy mi a pontos diagnózis, ezért is kérném szíves válaszát minél előbb.
Köszönettel,
Temesi H.

Tisztelt Érdeklődő,

Kérem keressen minket telefonon hogy segíteni tudjunk a megfelelő szakorvos kiválasztásában.

Üdvözlettel:
Budaházi Kata

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakmailag felkészült

A doktornő szakmailag felkészült. Kedves és a betegek érdekeit tartja szem előtt.

További vélemények

Hírek

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Krónikus orrfolyás vagy orrdugulás: akár allergia is állhat a háttérben

Nem minden megfázás, ami annak tűnik. Bár az orrfolyás és orrdugulás a kórokozók kiváltotta légúti fertőzések klasszikus tünetei, amennyiben tartósan panaszt okoznak és megnehezítik életünket, ne elégedjünk meg ezzel a magyarázattal! – tanácsolja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, klinikai immunológus, fül-orr-gégész szakembere, aki szerint sokszor egy alapos allergológiai kivizsgálás lehet a megoldás felé vezető első lépés.

További részletek
Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Honnan tudhatja, hogy gyermeke allergiás a tollpárnákra?

Állandó orrfolyás, orrdugulás és köhögés nehezíti a gyermek alvását? Folyton kialvatlanul és egyre fáradtabban kel fel reggelente? Dr. Somogyi Éva, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa szerint könnyen elképzelhető, hogy a tollat tartalmazó ágynemű váltja ki a szokatlan tüneteket.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK