Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Tanácsok légúti allergiások nyaralásához

Dr. Balogh Katalin Létrehozva: 2016.07.01 Módosítva: 2017.12.07
Allergiások számára lényeges, hogy olyan úti célt válasszanak, vagy olyan időpontban utazzanak, hogy a lehető legkevesebb allergénnel találkoznak a nyaralás során. Számukra ideális helyszín lehet a tengerpart, ahol a sós levegő kedvező hatását is élvezhetik.

Ha belföldi nyaralást tervezünk, akkor is érdemes olyan úti célt választani, ahol a számunkra problémás növény pollenje alacsony koncentrációban fordul elő.

allergia-nyaralásParlagfű allergiások most menjenek a Balatonhoz

A hazai nyaralások döntően a Balaton köré szerveződnek, ám sajnálatos módon ez a térség a parlagfűvel erősen fertőzött területek közé tartozik, ami hazánkban a leggyakoribb allergén. Amennyiben mégis a magyar tenger mellé szervezzük a nyaralásunkat, akkor lehetőleg azt a nyár első felére időzítsük – javasolja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A parlagfű virágzása július közepétől-végétől kezdődik, a legmagasabb koncentráció általában augusztus közepe körül mérhető.

Augusztusban irány az Északi-középhegység?

A Balaton térségén kívül, a növény virágzásának csúcsidőszakában a Csongrád és Szabolcs-Szatmár Bereg megye területén élő allergiás betegek is tüneteik rosszabbodását tapasztalhatják. A legkedvezőbb helyzetben az Északi-középhegység területén élők vannak, mivel a gyomnövény a tengerszint felett 400 méteres magasságban már egyáltalán nem, vagy csak nehezen él meg.

Poratka allergia: allergének az ágyneműben

A poratka allergiások számára ideális lehet a hegyekben eltöltött vakáció, az 1500 méter feletti magasságot az atkák már nem szeretik. Igaz, hogy a hazai hegységeink nem érik el ezt, de a magasság növekedésével az allergének koncentrációja mégis csökken. Bátran indulhatunk túrázni, kirándulni. Fontos, hogy a szálláshely kiválasztásánál olyan helyet keressünk, ahol allergénmentes környezet biztosított. Ma már egyre több helyen elérhető az allergénmentes ágynemű, és az ilyen szállásokon már biztosan nem találunk az atkák által kedvelt padlószőnyeget sem.

Penészgomba allergia: ne kérjen kilátást a medencére

A penészgomba allergiások számára inkább a száraz, tengerparti levegő javasolt, az erdős környezetben a penészgombák magasabb koncentrációban fordulnak elő. A szállás kiválasztásánál arra érdemes ügyelni, hogy lehetőleg ne medence felőli szobát kérjünk, itt ugyanis nedvesebb a levegő, ami szintén felerősítheti a panaszokat.

Állatszőr allergia: háziállatot nem fogadunk

Sok szálláshely biztosít arra lehetőséget a kutya, vagy macska tulajdonosoknak, hogy kedvenceikkel közösen töltsék a nyaralást. Az ilyen szállásokon azonban a legalaposabb takarítás mellett is maradnak olyan allergének, amely az arra érzékenyeknél tüneteket okozhatnak. A szálláshely lefoglalása előtt ezért mindig érdeklődjünk arról, hogy háziállatot fogadnak-e és amennyiben igen, akkor keressünk más szálláshelyet.

Mire figyeljünk még?

- A dohányfüst szintén felerősítheti az allergiás tüneteket, ezért válasszunk nemdohányzó szálláshelyet és útközben, az autóban se dohányozzunk!
- Ha autóval megyünk, akkor indulás előtt - ha korábban nem tettük – cseréltessük ki a pollenszűrőt és végeztessük el a klíma szakszerű tisztítását is. Nedves környezetben a penészgombák könnyen elszaporodnak, ezért csak így tudjuk megelőzni, hogy ne kelljen egész úton allergéneket belélegeznünk.
- Ne felejtsük otthon a gyógyszereinket se! Akkor is vigyük magunkkal, ha otthon tünetmentesek vagyunk! Az új környezetben adódhat olyan körülmény, ami esetleg előhozza a tüneteket.
- Legyen nálunk elegendő gyógyszer! Indulás előtt ellenőrizzük, hogy a teljes nyaralás idejére és a hazaérkezésünk utáni pár napra is elég gyógyszerünk legyen, ha szükséges, inkább indulás előtt írassuk fel kezelőorvosunkkal!
- Akinek gyanús tünetei vannak – tüsszögés, szem- és orrviszketés, köhögés, orrdugulás – annak szintén javasolt még indulás előtt kivizsgáltatnia magát, és a kezelésről tanácsot kérni a szakembertől annak érdekében, hogy a nyaralás ne az allergiáról szóljon!

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő

Allergia teszt eredményéről szeretnék érdeklődni. Macskaszőr-hám: kissé emelkedett II. osztály, 2,41 KU/L

Az lenne a kérdésem hogy ez mennyire számít erős allergiának, jelenleg van a háztartásban egy kopasz cica, de mivel parlagfű allergiám is van, nem tudom mi legyen az állattal.

Tavasszal került hozzám a cica és akkor még simogattam is, elég komoly allergiás panaszaim voltak, de azt gondoltam, hogy valamilyen növény okozza és mérséklődtek, gyógyszert is szedtem rá.
Jelenleg is vannak panaszaim, de még virágzik a parlagfű tehát az is lehet az oka.
Most már nem nyúlok az állathoz és a hálószobából is kitiltottam, de azt olvastam még így is mindenhol van a bőréről allergén anyag.
Köszönöm válaszát

Tisztelt Zöldi Edina !

Az ellenanyagszint értéke önmagában nem jelzi az allergia súlyosságát, a tünet erősségével együtt kell értékelni.
Meg kellene várni a pollenszezon végét, hogy változnak-e a tünetei.Ha más allergénre nem igazolódott érzékenység ( pl. poratka, penészgomba) , akkor egyértelműen a macskaszőr okozza a panaszait .

Ha az állat bent él a lakásban, folyamatosan panaszt fog okozni . Amennyiben nem akar megválni tőle , érdemes átgondolni az összes kezelési lehetőséget.

Üdvözlettel:

dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Nagyon figyelmes

Jól megközelíthető helyszín, igényes klinika. A doktornő nagyon figyelmes volt és kedves. Magas szakmai hozzáállással kezelte a panaszaimat és annak megfelelően adott iránymutatást. Abszolút meg vagyok vele elégedve és még biztos visszamegyek hozzá.

További vélemények

Hírek

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek
Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

Súlyos tüneteket okozhat a hidegallergia

A téli időjárás okozta bőrpanaszok között speciális helyet foglal el a hideg levegő által kiváltott viszkető csalánfoltok, duzzanatok megjelenése, de szakember segítségével mérsékelhetőek az életminőséget is rontó panaszok – tudtuk meg Dr. Garaczi Edinától, az Allergiaközpont bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok

Tájékoztatjuk tisztelt pácienseinket, hogy a növekvő légúti megbetegedések száma miatt rendelőinkben újra kötelező a maszk használata mind az ott dolgozók, mind pedig a hozzánk érkező betegek és kísérőik számára. Kérjük szíves megértésüket és az előírás betartását!