Készítse fel autóját a pollenszezonra!

Készítse fel autóját a pollenszezonra!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2017.12.07 16:51
A vezetés közben hirtelen jött tüsszögési roham, vagy a viszkető, könnyező szemek könnyen elvonhatják a figyelmünket, ami a kényelmetlenségen túl akár balesetveszélyes is lehet. Allergiásként ezért törekedjünk rá, hogy az autóban is a lehető legkevesebb allergént lélegezzük be!

Tapasztalt allergiásként már jó előre felkészülünk a tüneteket okozó növény virágzására, hogy mire a pollenek megjelennek a levegőben, már a szükséges gyógyszerek birtokában tudjuk csillapítani a tüneteket. Azonban nem csak magunkat, de az autónkat is fontos felkészíteni a pollenszezonra, a következőkben ehhez adunk tanácsokat.

Szűrje ki a polleneket!

A pollenszűrő rendben tartása pollenallergiások számára rendkívül fontos – figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A pollenszűrő cseréjét javasolt a szezon elején mindenképp elvégezni, ezzel a pár perces művelettel biztosíthatjuk, hogy az allergének az autó utasterébe ne jussanak be.

Kritikus pont: a klíma

Egyre több a penészgomba allergiás beteg, sajnos ők is sok kényelmetlenségre számíthatnak az autóban, ha nem ügyelnek megfelelően a klíma és a kárpit tisztán tartására. Egy nem megfelelően tisztított klímában a penész is megtelepedhet. A klíma bekapcsolásával az allergének az utastérbe kerülnek, ami a penészgombára érzékenyek számára kellemetlen tüneteket okozhat.

Nézzen be a gumiszőnyegek alá is!

A penészgomba allergiásoknak érdemes a kárpitra kiömlött folyadékokat is alaposan felszárítani, nedves környezetben ugyanis könnyen megindul a gombák elszaporodása. Ez akár észrevétlenül is megtörténhet a gumiszőnyegek alatt, amire többnyire csak az autóban egyre kellemetlenebb dohos szag és az erősödő allergiás tünetek figyelmeztetnek.

Poratka a kárpitban

A háziporatka az ember elhullott hámsejtjeivel táplálkozik, ezért főként olyan helyeken találhatjuk meg, ahol bőven akad számára táplálék. Ezek elsősorban a lakásban lévő kárpitozott bútorok, az ágy és az ágynemű, a matrac, a szőnyegek, de természetesen előfordulhatnak az autóban is, különösen, ha valaki például a munkájából adódóan sok időt tölt vezetéssel. Ha valaki allergiás rá, akkor érdemes gyakran nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval tisztítani a kárpitot.

Illatanyagok az autóban

Allergiások, asztmások jobb, ha kerülik az erős illatosítókat az autóban, mert ezek gyakran irritálhatják a betegség miatt egyébként is érzékeny, gyulladt nyálkahártyát, ami erős köhögési rohamot is kiválthat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.Üdvözlettel:Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

szívből ajánlom

Első alkalommal jártam Önöknél! Kedves,baráti hangulat fogadott. Dr. BALOGH KATALIN doktornő szakképzettsége,türelme,megnyugtató szavai,és határozottsága lenyűgözött.Nagyon szépen köszönöm,és mindenkinek szívből ajánlom! 

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK