Készítse fel autóját a pollenszezonra!

Készítse fel autóját a pollenszezonra!

Dr. Balogh Katalin Módosítva: 2017.12.07 16:51
A vezetés közben hirtelen jött tüsszögési roham, vagy a viszkető, könnyező szemek könnyen elvonhatják a figyelmünket, ami a kényelmetlenségen túl akár balesetveszélyes is lehet. Allergiásként ezért törekedjünk rá, hogy az autóban is a lehető legkevesebb allergént lélegezzük be!

Tapasztalt allergiásként már jó előre felkészülünk a tüneteket okozó növény virágzására, hogy mire a pollenek megjelennek a levegőben, már a szükséges gyógyszerek birtokában tudjuk csillapítani a tüneteket. Azonban nem csak magunkat, de az autónkat is fontos felkészíteni a pollenszezonra, a következőkben ehhez adunk tanácsokat.

Szűrje ki a polleneket!

A pollenszűrő rendben tartása pollenallergiások számára rendkívül fontos – figyelmeztet dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa. A pollenszűrő cseréjét javasolt a szezon elején mindenképp elvégezni, ezzel a pár perces művelettel biztosíthatjuk, hogy az allergének az autó utasterébe ne jussanak be.

Kritikus pont: a klíma

Egyre több a penészgomba allergiás beteg, sajnos ők is sok kényelmetlenségre számíthatnak az autóban, ha nem ügyelnek megfelelően a klíma és a kárpit tisztán tartására. Egy nem megfelelően tisztított klímában a penész is megtelepedhet. A klíma bekapcsolásával az allergének az utastérbe kerülnek, ami a penészgombára érzékenyek számára kellemetlen tüneteket okozhat.

Nézzen be a gumiszőnyegek alá is!

A penészgomba allergiásoknak érdemes a kárpitra kiömlött folyadékokat is alaposan felszárítani, nedves környezetben ugyanis könnyen megindul a gombák elszaporodása. Ez akár észrevétlenül is megtörténhet a gumiszőnyegek alatt, amire többnyire csak az autóban egyre kellemetlenebb dohos szag és az erősödő allergiás tünetek figyelmeztetnek.

Poratka a kárpitban

A háziporatka az ember elhullott hámsejtjeivel táplálkozik, ezért főként olyan helyeken találhatjuk meg, ahol bőven akad számára táplálék. Ezek elsősorban a lakásban lévő kárpitozott bútorok, az ágy és az ágynemű, a matrac, a szőnyegek, de természetesen előfordulhatnak az autóban is, különösen, ha valaki például a munkájából adódóan sok időt tölt vezetéssel. Ha valaki allergiás rá, akkor érdemes gyakran nagy teljesítményű, HEPA szűrős porszívóval tisztítani a kárpitot.

Illatanyagok az autóban

Allergiások, asztmások jobb, ha kerülik az erős illatosítókat az autóban, mert ezek gyakran irritálhatják a betegség miatt egyébként is érzékeny, gyulladt nyálkahártyát, ami erős köhögési rohamot is kiválthat.

Téma szakértője

Orvos válaszol

Tisztelt Szakértő!

Parlagfű allergiámra szeretném jövőre elkezdeni az immunterápiát, de férjemmel szeretnénk a közeljövőben még gyermeket. Kérdésem az lenne hogy mennyire egyeztethető össze a terápia a terhességgel illetve a teherbe eséssel?

Köszönettel
Horváth Viktória

Dr. Balogh Katalin
Dr. Balogh Katalin allergológus
Tisztelt Horváth Viktória!

Fennálló vagy tervezett várandósság esetén nem kezdünk allergén immunterápiát.



Üdvözlettel:



Dr Balogh Katalin

Fül orr gégész

Allergológus szakorvos

Budai Allergiaközpont

www.allergiakozpont.hu

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Szakértelem, odafigyelés

Hatalmas szakértelemmel, kellő odafigyeléssel, partnerként kezeli a beteget. Végre valaki segített rajtam és "megfejtette" mi van a tünetek hátterében. Köszönöm!! 

További vélemények

Hírek

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

Milyen antihisztaminokat szedhet a várandós kismama?

A várandósság és szoptatás idején különös gonddal kell mérlegelni, hogy milyen gyógyszereket szedhet a kismama. Nincs ez másként az antihisztamin tartalmú készítményekkel sem, amelyekre ebben az érzékeny periódusban is szükség lehet, hogy a szénanátha okozta tüneteket kontrolláljuk – mondja dr. Augusztinovicz Monika, az Allergiaközpont allergológus, fül-orr-gégész szakembere.

További részletek
Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Lehet, hogy a hormonok miatt van orrdugulása?

Ha valaki várandós és mostanában sokszor kell papír zsebkendő után nyúlnia, könnyen hiheti azt, hogy pollenallergia kínozza, pedig korántsem biztos. Dr. Moric Krisztina, allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész, az Allergiaközpont szakembere szerint a hormonális rhinitis a kismamák harmadát is érintheti, és tünetei sok átfedést mutatnak a szezonális allergia tüneteivel.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK