Több okból is rosszul érezheti magát a diótól

Több okból is rosszul érezheti magát a diótól

Dr. Hidvégi Edit PhD Módosítva: 2023.11.15

Szezonja van, így szívesen fogyasztjuk, a hűvös idő beköszöntével főként sütemények kedvelt alapanyaga. E-vitaminban és omega-3 zsírsavakban gazdag és rengeteg ásványi anyagot tartalmaz. Dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa azonban arra figyelmeztet, hogy az egészségünkre gyakorolt kedvező hatásai mellett, az arra érzékenyeknél fogyasztása kellemetlen tüneteket is okozhat.

Dióallergia

Bármilyen életkorban kialakulhat, tünetei az egészen enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek. Felléphet szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban, ziháló vagy nehézlégzés, hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, hányás, szédülés, ájulás; súlyos esetben akár életveszélyes és azonnali orvosi ellátást igénylő anafilaxia is kialakulhat. Dióallergiásoknak fontos tudni, hogy az allergén fehérje belélegezve, vagy a bőrrel érintkezve is allergiás reakciót okozhat!

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Álallergia

Az olyan ételek fogyasztása, melyek lebontása során hisztamin szabadul fel a szervezetben az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat: csalánkiütés, arcdagadás, kivörösödés, tüsszögés, orrdugulás jelentkezhet. Nem valódi allergiás reakcióról van szó, az immunrendszer nem vesz részt a tünetek kialakulásában – ismerteti a folyamat lényegét dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Az álallergia valójában a bélben található hisztamin bontó enzim csökkent működése következtében jön létre, vagy a szervezetben hisztamint felszabadító ételek fogyasztásának hatására okoz panaszokat. A tünetek kialakulása az étkezés után 30-60 perccel jellemző. A tünetek erőssége ezen kívül függ még az elfogyasztott ételek és az így felszabaduló hisztamin mennyiségétől is. Rontja a helyzetet, ha a beteg diamino- oxidáz (DAO) szintje alacsony, tehát a szokásosnál nagyobb mennyiségben felszabaduló hisztamint nem tudja lebontani. Ilyen panaszokat a dió mellett többek közt a füstölt húsok, sajtok és bizonyos alkoholok fogyasztása is kiválthat.

Keresztallergia

A keresztallergia oka a fehérjék szerkezeti hasonlóságában keresendő. Amennyiben két allergén fehérje szerkezete közti eltérés annyira kismértékű, hogy a szervezet nem tudja pontosan megkülönböztetni őket, akkor mindkét anyag ellen védekezéssel reagál. Így fordulhat elő, hogy nyírfapollenre allergiásoknál tüneteket okozhat a dió mellett a mogyoró, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi és avokadó fogyasztása is. Ha valakinek légúti allergiája van, és emellett kapar a torka, égő, bizsergető, viszkető érzése jelentkezik bizonyos ételek elfogyasztásakor, akkor célszerű kizárni a keresztallergiák lehetőségét!

Komplex vizsgálatra van szükség

Sokszor nehéz beazonosítani, hogy pontosan mi okozzdió és az allergiaa az étkezések kapcsán fellépő panaszainkat. Keresztallergia esetén az is előfordulhat, hogy ha a beteg több problémás ételre gyanakszik - akár a jellemző keresztallergia táblázat ismeretében - akkor még azokra az ételekre is diétás megszorításokat alkalmazhat, amik nem is okoznak neki tüneteket. Szükségtelen diétás megszorítások helyett javasolt kivizsgáltatni, hogy mi okozza a panaszokat – hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit. Ez azért is fontos, mert valódi allergia esetén az adott ételt teljes mértékben kerülni kell. Álallergia esetén a DAO enzim tabletta formájában történő szedése segíthet a kellemetlen tünetek megelőzésében. - de itt is elsődleges a hisztamin szegény diéta szerepe.

Téma szakértője

  • Dr. Hidvégi Edit PhD

  • Szakterületek:
    • gyermekgyógyász, gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász, gasztroenterológus, pulmonológus
  • Specialitások:
    • gyermek és felnőttkorban asztma

    • COPD, köhögés

    • reflux

    • étel-allergia

    • laktózintolerancia (tejcukor-érzékenység)

    • felnőtt- és gyermekellátás

    Vélemények dr. Hidvégi Edit PhD-ről>>>

     

    endelés típusa:

    • személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

    Rendelési információ:

    • Csütörtök:  csak távkonzultáció

    • Péntek: személyes vizit az Ostrom utcai rendelőben (a Széll Kálmán térnél)

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!
Érdeklődnék, hogy mennyire ajánlja felnőtt férfinak (42) a pneumovax 23 beadását megelőzés céljából. Rizikó csoportba nem tartozom, de a munkakörömből adódóan sok emberrel találkozom nap mint nap (fürdőszolgáltatás). Ismert-e számottevő kockázata, illetve érdemes e beadatnom vagy csak a rizikó csoportban lévőknek ajánlott? Köszönöm válaszát! :-)

Dr. Hidvégi Edit PhD
Dr. Hidvégi Edit PhD gasztroenterológus
Kedves József!

Tény, hogy a rizikó csoportba tartozóknak javasolt a tüdőgyulladás elleni védőoltás, de mint ahogy az influenza elleni oltást is bárki megkaphatja, ebből nincs hátránya, ha beadatja magának.

Üdvözlettel: Dr. Hidvégi Edit

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Körültekintő, alapos

A reflux egy olyan ritka fajtájában szenvedtem hosszú ideig, ami kínzó légúti tünetekkel jár, és a tüdőmben is szövődményt okozott. Hidvégi Edit doktornő volt az első orvos, aki egyrészt komolyan vette a problémámat, másrészt egységben látta és tudta kezelni ezt a két állapotot. Alapos és mély szakmai tudásának, körültekintésének, a gondosan megválasztott terápiáknak és nem utolsósorban szeretetteljes biztatásának köszönhetően már három hónapja gyógyszerek nélkül is teljesen jól vagyok. Külön kiemelendő, hogy a személyes találkozások mellett a doktornő számos alkalommal adott lehetőséget e-mailes konzultációra. Kérdéseimre adott világos magyarázatai és pontos instrukciói szintén nagymértékben hozzájárultak a gyógyulásomhoz.”

További vélemények

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK