Keresztallergia

Keresztallergia

Módosítva: 2024.03.17 23:44

Allergiás betegek gyakran tapasztalhatják, hogy bizonyos ételek fogyasztását követően allergiás tünetek jelentkeznek, még akkor is, ha nincs észlelhető allergén jelen a környezetben. Ezeket a panaszokat gyakran a keresztallergia okozza.

A keresztallergia lényege az, hogy bizonyos anyagok képesek utánozni más, rokon szerkezetű anyagokat, ami allergiás reakciót válthat ki az érintetteknél. Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer tévesen reagál ezekre az anyagokra, még akkor is, ha azok nem az eredeti allergén forrásai. Ez a jelenség gyakran vezethet olyan tünetekhez, amelyek hasonlítanak az eredeti allergiás reakciókhoz.

Ezért fontos az allergiás betegek számára, hogy figyeljenek az ételek fogyasztására, és ha tapasztalnak olyan tüneteket, amelyek arra utalhatnak, hogy keresztallergiával állnak szemben, forduljanak mihamarabb orvoshoz, allergológushoz a megfelelő kezelés és tanácsadás érdekében.

Mi az a keresztallergia?

A keresztallergia tünetei

A keresztallergia kialakulásának oka

Milyen allergének esetén jelentkezik a leggyakrabban keresztallergia?

A keresztallergia diagnózisa

A keresztallergia kezelése

Kapcsolódó szolgáltatásaink keresztallergia esetén

Mi az a keresztallergia?

A keresztallergia egy olyan jelenség, melyben az immunrendszer hajlamos olyan anyagokra is allergiás reakciót mutatni, melyek strukturális vagy funkcionális hasonlóságokat mutatnak az eredeti allergénnel. Ez azért fordulhat elő, mert az immunrendszer tévesen azonosítja ezeket az anyagokat a valódi allergénnek, és így alakul ki a keresztallergia.

Például, pollenallergiában szenvedők gyakran tapasztalhatják a keresztallergia tüneteit bizonyos gyümölcsökkel vagy zöldségekkel szemben, mivel az azokban megtalálható fehérjék hasonlóak lehetnek a pollen allergénjeihez. Ilyet lehet például megfigyelni a nyárfa esetén, ugyanis, a nyárfa pollenjére allergiás személyek gyakran tapasztalhatnak allergiás jellegű tüneteket alma vagy sárgadinnye elfgyasztása után. Ebben az esetben is a keresztallergia sajátosságait lehet megfigyelni.

Fontos felismerni és megérteni ezeket az összefüggéseket az allergének között az allergiás reakciók kezelése és megelőzése érdekében. Ha valaki érzékeny bizonyos anyagokra vagy ételekre, érdemes orvoshoz fordulni és tanácsot kérni az allergia kezeléséről és a keresztallergia elkerüléséről, megelőzve ezzel a potenciálisan súlyos allergiás reakciókat.

Cikkek melyeket mindenképpen olvasson el!

A keresztallergia tünetei

A keresztallergia tünetei változhatnak az érintett személy és az allergén típusa szerint. Általánosságban elmondható, hogy a keresztallergia tünetei hasonlóak lehetnek az eredeti allergia tüneteihez. Az alábbiak a leggyakrabban megfigyelhető tünetek keresztallergia esetén:

 • Bőrreakciók: Az allergiás reakciók gyakran bőrproblémákkal járnak, mint például viszketés, bőrpír, kiütések vagy csalánkiütés.
 • Szájüreget érintő tünetek: Az allergiás reakciók során előfordulhat száj- és torokviszketés, duzzanat vagy égő érzés. Egyes esetekben a nyelv vagy a szájpadlás duzzanata is előfordulhat. Ez azért veszélyes, mert akadályozhatja a légvételt, így vezetve súlyos szövődmények kialakulásához.
 • Emésztőrendszeri problémák: A keresztallergia reakciói emésztőrendszeri tüneteket is okozhatnak, például hasi fájdalmakat, puffadást, hányingert vagy hasmenést.
 • Respirációs tünetek: Néhány keresztallergia okozta reakció légzési problémákat is okozhat, mint például  orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés, köhögés vagy nehézlégzés.

Fontos megjegyezni, hogy az allergiás reakciók súlyossága és jellege eltérő lehet minden egyes esetben. Súlyos esetekben akár anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami életveszélyes lehet, és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Ha valaki allergiás tüneteket tapasztal az étel vagy más anyag fogyasztása után, fontos azonnal orvosi segítséget kérni. Az allergológus segítségével lehetőség van az allergia és a keresztallergia megfelelő kezelésére és menedzselésére.

Kapcsolódó cikkünk

Gyakori betegeskedés, lassú felépülés hátterében allergia?

Már mindenki felépült, ön még mindig csak lábadozik és többször is beteg? Ha visszatérő légúti fertőzéstől szenved és a gyógyulás is elhúzódik, érdemes utána járnia, nincs-e légúti allergia a háttérben. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mit lehet tenni ilyen esetben.

A keresztallergia kialakulásának oka

A keresztallergia kialakulásának oka az immunrendszer hiperreaktivitásához kapcsolódik. Az immunrendszer feladata az idegen anyagok, vagy allergének felismerése és azok elleni védekezés. Az allergiás reakciók során az immunrendszer tévesen azonosítja egyes ártalmatlan anyagokat (pl. pollen, állati szőrök, élelmiszerek) potenciális veszélyforrásként, és túlzott választ ad rájuk.

A keresztallergia egyfajta összezavarodás az immunrendszerben, amikor az egyes allergének hasonló fehérjéket vagy strukturális jellemzőket mutatnak. Ez azt eredményezi, hogy az immunrendszer, amely már érzékeny egy bizonyos allergénre, hasonlóan reagál más, strukturálisan hasonló anyagokra is.

Például, mint korábban említésre került, pollenallergiás betegek esetén, a pollen és bizonyos gyümölcsök vagy zöldségek között keresztallergiás reakciók alakulhatnak ki, mert ezek az élelmiszerek hasonló fehérjéket tartalmaznak, mint a pollenek.

Azok az emberek, akik hajlamosak az allergiás reakciókra, különösen érzékenyek lehetnek a keresztallergia kialakulására is. Fontos megjegyezni, hogy nem mindenki reagál ugyanúgy ugyanarra az allergénre vagy annak keresztallergénjeire, és az allergiás reakciók súlyossága  változhat.

Összességében a keresztallergia kialakulásának oka összetett és az immunrendszer túlzott reakciójához kapcsolódik olyan anyagokra, amelyek strukturális vagy funkcionális hasonlóságot mutatnak az eredeti allergénnel.

Milyen allergének esetén jelentkezik a leggyakrabban keresztallergia?

Keresztallergia előfordulhat különböző allergén típusok esetén, beleértve a pollenallergiát, ételallergiákat, poratka- vagy latexallergiát is. Példák a keresztallergia kialakulására:Keresztallergia

 • Parlagfű: Görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, valamint a stevia.
 • Fekete üröm: Kömény, csilibors, paprika, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, articsóka, kamilla, tátika, napraforgó, krizantém, kivi, ánizs, árnika, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, borsmenta, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller.
 • Nyírfa: Mogyoró és földimogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya, kivi, avokádó.
 • Éger: Alma, körte, cseresznye, őszibarack, mandula, mogyoró, zeller.
 • Füvek: Paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó, tamarin, szentjánoskenyér.
 • Földimogyoró: Dió.
 • Diófélék: Búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag.
 • Háziporatka: Rákfélék.
 • Latex: Gesztenye, banán, spenót, avokádó, citrusfélék, kivi.

Nem minden esetben jelentkezik keresztallergia: az allergiára hajlamosak többségénél nem alakul ki reakció, vagy csak bizonyos ételekre, zöldségekre vagy gyümölcsökre. Fontos megjegyezni, hogy keresztallergia elsősorban nyersen fogyasztott ételek esetén figyelhető meg, mivel a főzés során az ételek kémiai összetétele megváltozik. Azonban a mogyorófélék esetében a pörkölés nem csökkenti a keresztallergia esélyét.

A keresztallergia diagnózisa

A keresztallergia diagnózisa és az allergia általános diagnosztizálása szakorvosi feladat. Ajánlott allergológus szakorvost felkeresni, aki alaposan kiértékeli a tüneteket, korábbi kórelőzményeket és fizikai állapotot, majd ennek alapján tervez további terápiás lépéseket.

Az allergia és a keresztallergia diagnózisának számos módszere létezik. Ezek közé tartoznak az in vivo diagnosztikák, mint a bőrtesztek (Prick-teszt), valamint az in vitro allergiadiagnosztikák, mint például az IgE-antitestek mérése vérből vagy a limfocita transzformációs teszt.

A diagnosztikai vizsgálatok között említésre méltók az IgG-meghatározás (ételintolerancia), az autoantitestek meghatározása (autoimmun cöliákia), a kilégzéses tesztek (laktóz-, fruktózintolerancia), valamint a vérben mért enzimaktivitás vizsgálata (hisztaminintolerancia).

A molekuláris allergiadiagnosztika egy fejlettebb módszer, amely nemcsak meghatározza, hogy a páciens mely anyagra reagál fokozottan, hanem az adott allergén komponensét is azonosítja. Ez lehetővé teszi az allergiás reakciók pontosabb megértését és kezelését keresztallergia esetén is.

A multiplex allergia teszt a legmodernebb diagnosztikai módszer a keresztallergia felderítésére. Egy időben több száz allergént vizsgál, és pontosabb képet ad az egyén allergiájáról, minimalizálva ezzel a felesleges diétákra való szükségességet.

A keresztallergia kezelése

A keresztallergia kezelése elsősorban az allergiás tünetek enyhítésére és az allergén kiváltó tényezők elkerülésére összpontosít. A kezelés általában az alábbi módszerek kombinációjából áll:

 • Allergén elkerülése: Fontos, hogy az keresztallergia tüneteit kiváltó allergén anyagokat elkerüljük vagy a lehető legjobban minimalizáljuk. Például, ha valaki pollenallergiás és keresztallergia tüneteit tapasztalja bizonyos gyümölcsökre, ajánlott lehet ezeket a gyümölcsöket vagy zöldségeket kerülni, különösen az adott pollen szezonjában.
 • Gyógyszeres kezelés: Antihisztaminok és szteroidok gyakran használtak az allergiás tünetek enyhítésére, mint például az orrdugulás, tüsszögés és viszketés. Az orvos által előírt orális vagy orrspray formájában alkalmazott gyógyszerek segíthetnek a tünetek kezelésében.
 • Immunterápia (allergén-specifikus immunterápia, ASIT): Ez a módszer hosszú távú megoldást jelenthet az allergiás reakciók kezelésére keresztallergia esetén is. Az ASIT során az immunrendszer fokozatosan hozzászoktatódik az allergénhez kis dózisokban történő kitettség révén, ami hosszú távon csökkentheti vagy akár megszüntetheti az allergiás tüneteket.
 • Szimptómák kezelése: Az allergiás reakciók során fellépő tünetek, mint például az orrdugulás vagy az irritált bőr, gyógyszerekkel vagy tüneti kezelésekkel enyhíthetők. Például, hideg borogatások, hidratáló krémek vagy orrspray-k használata segíthet a kényelmetlenség enyhítésében.
 • Életmódbeli változtatások: Bizonyos életmódbeli változtatások is segíthetnek az allergiás tünetek enyhítésében. Például, a pollenallergiásoknak ajánlott kerülni a szabadban való tartózkodást a pollen szezonban, vagy az allergiát kiváltó ételek fogyasztását minimalizálni.

Fontos, hogy az allergiás reakciók kezelése egyéni alapú legyen, és az orvos által előírt terápia mellett az érintett személyek javulást tapasztaljanak mind az allergia, mind pedig a keresztallergia tüneteiben. Ha valaki keresztallergia tüneteitől szenved, érdemes orvossal konzultálni a megfelelő kezelési stratégiák és lehetőségek tekintetében.

Téma szakértői

Dr. Garaczi Edina PhD

Dr. Garaczi Edina PhD

bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Balogh Ádám MSc PhD

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus
Dr. Pálffy Márta

Dr. Pálffy Márta

gyermekgyógyászati allergológus, csecsemő- és gyermekgyógyász

Hírek

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Várandósság allergiásan? Az allergénspecifikus immunterápia jó megoldás lehet!

Az allergiás betegségek kezelése olyan mértékben fejlődött az elmúlt években, hogy ma már minőségi, akár tünetmentes életet biztosíthatunk allergiával küszködő, várandós pácienseink számára is – hangsúlyozza dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus, fül-orr-gégész orvosa, akit arról kérdeztünk, hogy belekezdhetnek-e az allergénspecifikus immunterápiába a kismamák.  

További részletek
Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Maszkhordás: nem csak a vírusok, a pollenek ellen is hatékony lehet!

Az utóbbi hetek csapadékos időjárása a pázsitfűfélék fejlődésének is kedvezett, amelyek pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban van jelen a levegőben. Lehet, hogy a pollenallergiásoknak érdemes lesz ismét maszkot viselniük? A kérdésre dr. Hidvégi Edit, az Allergiaközpont gyermek- és felnőtt tüdőgyógyász szakembere válaszol.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK