MAKIT 46. Kongresszusa

Létrehozva: 2018.03.27 12:04 | Módosítva: 2018.05.28 16:47

Mi a MAKIT?

A MAKIT a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság, melynek célja az allergológia és klinikai immunológia magyarországi színvonalának emelése.

2015-óta a MAKIT vezetőségi tagja dr. Polgár Marianne PhD, a Budai AllergiaKözpont gasztroenterológusa, csecsemő- és gyermekgyógyásza. A doktornő a MAKIT Táplálékallergia Szekciójának elnöke.

MAKIT 46. Kongresszusa

Május 10-12. között zajlott a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság 46. Kongresszusa Kecskeméten, melyen Dr. Polgár Marianne PhD, Dr. Balogh Katalin és Dr. habil. Réthy Lajos PhD is hozzájárult szakértelmével a Kongresszus sikeréhez. Az eseményen több szakterületet érintő szekciókban hallgathattak előadásokat az érdeklődők a legfrissebb kutatási eredményekről és gyakorlati ismeretekről.

Szimpózium Dr. Polgár Marianne PhD szervezésében

A neves szakmai fórum harmadik napján, május 12-én külön szimpóziumot szenteltek a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) témakörének, mely Dr. Polgár Marianne PhD a szervezésében került megrendezésre. A témával több médium is foglalkozott az eseményt megelőzően és követően is.


Orvosaink által tartott előadások

A szimpóziumon Dr. Polgár Marianne PhD, a MAKIT Táplálékallergia Szekció elnöke A nem-coeliakiás, glutén által kiváltott kórképek klinikuma, diagnózisa és társadalmi jelentősége címmel tartott előadást. A fejlett országokban az NCGS előfordulásának gyakorisága 6-13 százalékra tehető, ezért az előadások egyik célja a szakemberek figyelmének felhívása az NCGS jelentőségére. Polgár Doktornő előadásában tisztázta az NCGS tüneteit, valamint kifejtette a szindróma kialakulásának hátterét.

Dr. habil. Réthy Lajos Gabona-allergia: Miben nyújthatnak újat a molekuláris (komponens alapú) vizsgálatok a klinikum számára? c. előadásában kifejtette, hogy a molekuláris tesztek - az allergia vizsgálatokkal szemben - az egyes komponenseket külön-külön is képesek kimutatni. Ha a vizsgálat során igazolódik az omega-5-gliadin szerepe a szisztémás reakció/anafilaxia kiváltásában, úgy a táplálkozási és életmódbeli tanácsok megtartásával a tünetek mértéke is minimalizálható.

Dr. habil. Réthy Lajos PhD további szekciókban is tartott előadásokat a molekuláris allergéndiagnosztika jelentőségéről, lehetőségeiről, helyéről az allergológia-immunológia területén. A molekuláris allergéndiagnosztikáról bővebben itt olvashat.


Immunterápiás kiadvány Dr. Balogh Katalin társszerkesztésében

A Kongresszusra időzítve megjelent az "Útmutató az allergén specifikus immunterápia gyakorlatához" kiadvány Dr. Balogh Katalin és Dr. Gáspár Krisztián szerkesztésében. Az allergén immunterápia jobb megismerése érdekében született meg a kiadvány, kifejezetten szakorvosoknak, mely hiánypótló a maga nemében, ugyanis hazánkban hasonló útmutató még nem jelent meg. A kiadvány elérhető a Budai AllergiaKözpontban.

A Kongresszus és az NCGS kapcsán napvilágot látott külső megjelenések:
Dr. Polgár Marianne PhD nyilatkozata az NCGS szindrómáról és tüneteiről számos egészség-specifikus portálon megjelent. Tovább
Dr. Polgár Marianne PhD és Szarka Dorottya dietetikus a helyszínen a Kecskemét TV-nek nyilatkozott az NCGS tüneteiről, valamint a táplálkozási szabályokról. Tovább

A MAKIT NCGS szimpózium létrejöttét a DrSÉF és a Hunorganic Kft. támogatta. Ezúton is köszönjük segítő felajánlásukat!

Mi az az NCGS?

Az NCGS diagnózisát olyan betegeknél használjuk, akiknél tüneteket okoz a glutén fogyasztása, de a vizsgálatok nem igazolják sem az autoimmun lisztérzékenysége (cöliákiát), sem pedig a búzaallergiát. Az NCGS nehezebben diagnosztizálható, azonban elmondható, hogy hasonló (de enyhébb) tünetek jelentkeznek, mint autoimmun cöliákia esetén.

A gluténérzékenységről bővebben IDE kattintva olvashat.

Hírek

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

Puffadás okai – 6 gyakori betegség a háttérben

A puffadás okai változatosak lehetnek. Az életmódbeli tényezők mellett bizonyos betegségek is közre játszhatnak a megjelenésében. Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosa hat gyakori betegséget sorolt fel a puffadás hátterében.

További részletek
Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray – melyik a legjobb?

Allergia orrspray többféle létezik, eltérő hatóanyaggal, ezért egyáltalán nem biztos, hogy ami másnál bevált, nálunk is működni fog. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy mire kell figyelni a készítmények kiválasztása során.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica

Prima Medica Egészséghálózat