Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás

Szerző: Varga Dóra | Létrehozva: 2014.03.07 17:05 | Módosítva: 2020.02.20 15:31

Dietetikai tanácsadás elérhető Budapesten az Allergiaközpontban. Dietetikusaink, vagy más néven táplálkozási szakértőink segítenek egy egészséges étrend kialakításában bármilyen ételérzékenység vagy allergia esetén. Különösen nehéz egy étrend összeállítása, ha valakinek gluténmentes, tejmentes, vagy éppen földimogyoró mentes étrendet kell kialakítani, de hisztaminszegény napi menü összeállítása sem megy sok esetben egyik napról a másikra. Dietetikusaink nemcsak azt mondják el, mi az az élelmiszer, amelyet ki kell iktatni az étrendünkből, hanem azt is, ezeket mivel tudjuk helyettesíteni, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt semmilyen tápanyagból, nyomelemből stb.

Miben tud segíteni egy dietetikus?

dietetikus, Dietetikai tanácsadás, dietetikus, hisztamin diéta, fruktóz diéta, gluténmentes diéta, gluténmentes étkezés, allergia dietetikus, allergia diéta, ételallergia diéta, ételintolerancia diéta

A dietetikusok a táplálkozástudomány számos területén segíthetik a hozzájuk fordulókat. A táplálékintoleranciák és ételallergiák étrendi kezelése mellett az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveivel tudják megismertetni a pácienst, illetve minden életkorban releváns információval tudnak szolgálni az egészséget fenntartó táplálkozással kapcsolatban. 

Allergénkerülő étrend

A dietetikának jelentős szerepet tulajdonítanak mind az ételintoleranciák, mind az ételallergiák terápiájában, hiszen sokszor az adott allergén kizárása az étrendből az egyedüli tünetmentességet hozó módszer. 

Laktózmentes étrend

Laktózintolerancia fennállása esetén a laktózmentes termékek fogyasztása javasolt a tünetek megszüntetéséhez. Ilyenkor úgynevezett laktózmentes tejtermékek, tejfehérje mentes termékek fogyasztása ajánlott, a hagyományos tejtermékekkel szemben. Abban vannak egyéni eltérések, hogy kinek milyen mennyiségű tejcukor fér bele az étkezésébe. Illetve sok olyan alapanyaggal találkozhatunk, melyekről nem is sejtjük, hogy tejcukrot tartalmaznak pl gyógyszerek, étrend-kiegészítők stb.

Tejmentes étrend

A tejfehérje allergia fennállásakor már mindenféle tej és tejtermék fogyasztásának mellőzésére szükség van, illetve ilyen esetekben már más, nyomokban tejszármazékot tartalmazó élelmiszerekre is érdemes odafigyelni. A tejtermékek teljes kizárásánál gondolni kell a kalciumpótlásra is, különös tekintettel gyermekek esetében.

Egyéb allergénektől mentes étrend

Kapcsolódó cikkünk

Arra gyanakszik, hogy tünetei összefüggnek a glutén fogyasztásával? Mit tegyen, ha már diétázott a kivizsgálás előtt?

Egyre többen tartanak gluténmentes diétát, mert rendszeresen hasi panaszoktól, vagy különböző tünetektől – fejfájás, krónikus fáradtság, hajhullás, vérszegénység, végtagokban zsibbadás, akaratlan hízás vagy fogyás – szenvednek, de nem találják az okát. Sokak számára a glutén kizárása sem hoz megoldást, ám a hosszabb ideje tartó diéta megnehezítheti a kivizsgálást.

Egyéb ételallergiáknál is hasonlóan az allergén kizárására van szükség a tünetek enyhítésének érdekében; amely tápanyagtartalmának helyettesítésére is kínál a dietetikus alternatívákat, legyen az egy szójaallergia, vagy földimogyoró allergia.

Pollenallergiás pácienseknél is indokolt lehet egy dietetikai konzultáción való részvétel, mivel egyes légúti allergiák esetében fennáll a keresztallergia veszélye, amely azt jelenti, hogy az allergiát kiváltó pollen fehérje eleme hasonlít valamely egyéb élelmiszerére, így akár egy hétköznapi fogás is kiválthatja ugyanazokat a tüneteket. A nyírfapollenre allergiásoknál például az almafélék fogyasztása során is megjelenhetnek allergiás tünetek (kaparó érzés a torokban, ajkak duzzanata).

A komplexebb érzékenységek, allergiák esetén is érdemes dietetikus szakmai segítségét igénybe venni, hiszen például egy fruktóz malabszorpció vagy hisztamin intolerancia étrendje igencsak összetett.

Hisztamin érzékenység diéta

A hisztamin intolerancia során a páciens szervezete nem képes kellő mértékben lebontani a hisztamint, így az felhalmozódik a szervezetben, és különféle tüneteket okoz. A hisztamin intolerancia tünetei lehetnek: hasi diszkomfort érzés, hányinger, bőrtünetek, fejfájás, szédülés…stb. A hisztamin szegény diéta során ügyelni kell arra, hogy tartósított élelmiszerek minél kevésbé legyenek az étrendben illetve az érlelt, füstölt, nagyon fűszeres áruk se kerüljenek a tányérra, kerülendő az alkohol, csokoládé. Érdemes még továbbá ép, ütődéstől mentes zöldséget, gyümölcsöt választani. Az otthon készített fogást pedig érdemes 24-48 órán belül elfogyasztani. Továbbá korlátozás már egyéni érzékenység kérdése. 

Fruktóz diéta

A fruktóz lebontási probléma étrendjében a gyümölcsök, hozzáadott cukor kerülésén van a fő hangsúly. Sok esetben a probléma társul egyéb emésztési gondokkal is, így akár egy időben több allergén kizárása is zsükség lehet. 

Hogyan zajlik egy dietetikai tanácsadás?

Elsőként a dietetikus átnézi a szakorvosi leleteket, hogy a páciens pontosan milyen kórképekkel is rendelkezik. Például elkérheti az IgE ételallergia teszt vagy IgG ételintolerancia tesztek eredményeit is. Táplálékallergiák, ételintoleranciák esetén fontos a gyakran fogyasztott élelmiszerek összetevőinek átnézése is, hiszen például egy tejfehérje allergia étrendjébe egyes felvágottak, vagy pékáruk sem beilleszthetők a nyomokban található tejszármazék miatt.

Az egyéni igényekre szabott étrendhez számos szempontot vesz figyelembe a dietetikus:

  • allergént, intoleranciát kiváltó élelmiszerek
  • keresztallergiák
  • tápláltsági állapot
  • fizikai aktivitás
  • íz preferencia
  • táplálkozási szokások
  • betegségek, ételintoleranciák, ételallergiák
  • munkahely
  • anyagi lehetőségek
  • elérendő célok

A dietetikus mindezek figyelembevételével határozza meg a táplálkozásterápiát, a követendő étrendet. Esetenként, kérésre 1-2 hetes étrendet is készít, hogy segítse a páciens mindennapjait.

Dietetikusaink

dietetikus, dietetikai tanácsadás, hisztamin diéta, fruktóz diéta, gluténmentes diéta, gluténmentes étkezés, allergia dietetikus, allergia diéta, ételallergia diéta, ételintolerancia diéta

Az AllergiaKözpont dietetikusai jártasak a különféle ételintoleranciák, ételallergiák étrendi kezelésében, legyen az egy laktózintolerancia, földimogyoró allergia, hisztamin intolerancia, vagy összetett érzékenységek.

Varga Dóra dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember felnőttek diétás tanácsadásával foglalkozik. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás kórképek, több allergén együttes kizárása az étkezésből. Rendelése elérhető a Mammutban, illetve a Bosnyák téri rendelőben is. 

Szabó Lucia dietetikus fő területe a gluténérzékenység, nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS). Ezen a területen dr. Polgár Marianne doktornővel egy kutatásban is részt vesz, hogy tudását egyre inkább mélyítse ezen a területen. Lucia rendelése az Budapesten a Mammutban érhető el.

Sarnyai Tünde dietetikus fő irányvonala a gyeremkdietetika. Több éves tapaszatalattal rendelkezik a csecsemők, az újszülöttek diétás oktatásában, mind az allergének bevezetése, mind a hozzátáplálás és allergén elkerülő étrend terén. 

Fülöp Lili dietetikus elsősorban hisztamin érzékenységgel foglalkozik. Mindemelett szívesen segít tej, tojás, gluténmentes étkezést követőknek is. Szívügye a sporttáplálkozás, melyekben szintén nehéz dolga van egy-egy allergiával, ételérzékenységgel rendelkezőnek. Lili rendelése az Allergiközpont Bosnyák téri rendelőjében érhető el.

Hogyan készüljön fel dietetikai rendelésünkre?

A dietetikai tanácsadásra érdemes magával hoznia előző szakorvosi leleteit, labor eredményeit is, hogy a dietetikus szakember tájékozódhasson ezekből. Javasolt a tanácsadásra táplálkozási és tüneti naplóval érkezni, hiszen így tudják a dietetikussal együtt kikövetkeztetni, hogy (a már diagnosztizáltakon kívül) mely ételek okoznak tüneteket az étrendben. A naplók összefoglalhatnak akár 1-2 hetet is, de már egy 3 naposból is sok információt lehet kiszűrni.

Téma szakértői

Varga Dóra

Varga Dóra

dietetikus, oklevles táplálkozástudományi szakember MSc
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus
Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia

dietetikus

Hírek

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Miért ajánljuk allergiásoknak az allergén immunterápiát?

Az allergén immunterápia régóta elérhető kezelési mód légúti allergia esetén. Egyre többen választják tartós megoldást keresve, a tüneti kezelés helyett. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalta, hogy milyen előnyökkel jár az alkalmazása.

További részletek
Nem múló nátha okai

Nem múló nátha okai

Az átlagos nátha, megfázás 7-10 napig tart, ennyi idő alatt jelentősen javulnak vagy megszűnnek a tünetek. Ha azonban az orrfolyás és a tüsszögés már hetek óta tart, gondolni kell arra, hogy más betegség áll a háttérben. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa összefoglalta a nem múló nátha gyakori kiváltó okait.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészséghálózat