Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás

Létrehozva: 2014.03.07 17:05 | Módosítva: 2018.03.29 14:24
Dietetikai tanácsadás során lehetőség nyílik egy személyre szabott táplálkozási terv kialakítására. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapjául szolgál az egészség megőrzésének, illetve a már meglévő betegségek kezelésének.

A megfelelően kialakított táplálkozásnak kiemelt szerepe van a különféle allergiás, túlérzékenységi állapotok terápiájában. A dietetikus szakember nagyban megkönnyíti a táplálékallergiával, táplálékintoleranciával küzdők életét: segít a fogyasztható és kerülendő nyersanyagok, élelmiszerek megismerésében; a megfelelő konyhatechnológiai, főzési eljárások, esetleg konyhakialakítási szabályok megismerésében, edukációjában.

Számos egyéb megbetegedés (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás) terápiájában, a speciális étrendet igénylő állapotban, élethelyzetben (pl. versenysport, várandósság, szoptatás) is segíthet a táplálkozási szakértő. Mindazonáltal a kielégítő egészségi állapot fenntartásában, egészségmegőrzésben is nagy szerepe lehet a kiegyensúlyozott, személyre szabott étrendnek.

Varga Dóra, Szarka Dorottya és Rajcsik Enikő dietetikusok az egészséget támogató táplálkozás és életvitel szakértői. A dietetikai konzultáció keretében lehetőség nyílik az aktuális tápláltsági állapot felmérése, táplálkozási szokások kiértékelésére, jelenlegi tünetek és korábbi kórelőzmény figyelembe vételével táplálkozási terv kialakítására. A mindennapok megkönnyítése érdekében igény esetén kérhető a dietetikai vizit után személyre szabott egy- vagy kéthetes mintaétrend.

Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítsége kiterjed a különböző betegségekhez tartozó étrendi ajánlásokra és diéták összeállítására. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás ételintoleranciás kórképek, a kombinált allergiás kórképek, valamint a PCOS, inzulinrezisztencia és egyéb endokrin betegségek diétája.

Szarka Dorottya dietetikus személyre szabott szakmai segítséget nyújt a táplálékallergiával, -intoleranciával, inzulinrezisztenciával, illetve túlsúllyal küzdők, belgyógyászati műtéten átesettek számára. Specialitásai közé tartozik a FODMAP diéta. Vegetáriánus, vegán étrend iránt érdeklődők is bátran felkereshetik.

Rajcsik Enikő dietetikus dietetikus segít a csecsemő, kisgyermek, gyermekek személyre szabott táplálkozásának beállításában, étrendösszeállításban. Fordulhatnak hozzá táplálékallergiában szenvedő gyermekek, de I-es típusú cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, testsúlyproblémával küzdők is.

Téma szakértői

Fülöp Lili

Fülöp Lili

dietetikus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc
Sarnyai Tünde

Sarnyai Tünde

gyermek dietetikus

Hírek

Ételallergia tünetei gyerekeknél – ennyi minden jelezheti

Ételallergia tünetei gyerekeknél – ennyi minden jelezheti

Ha a gyermek hasa sokat fáj, hasmenés vagy véres széklet, székrekedés jelentkezik, akkor arra gondolunk, hogy tünetei az étkezéssel lehetnek összefüggésben. Ilyenkor gyakran valóban beigazolódik a kivizsgálás során, hogy ételallergia áll a háttérben. De mi a helyzet, ha a jellegzetes gyomor- és bélrendszeri tünetek elmaradnak és más panaszok jelzik az ételallergiát? A kevésbé ismert tünetekről dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.

További részletek
Szemkönnyezés oka: allergia?

Szemkönnyezés oka: allergia?

A szemkönnyezésnek több oka is lehet. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosának segítségével most az allergiás eredetű szemkönnyezés kivizsgálásának és kezelésének lépéseit járjuk körbe.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA