Dietetikai tanácsadás

Dietetikai tanácsadás

Létrehozva: 2014.03.07 17:05 | Módosítva: 2018.03.29 14:24
Dietetikai tanácsadás során lehetőség nyílik egy személyre szabott táplálkozási terv kialakítására. A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás alapjául szolgál az egészség megőrzésének, illetve a már meglévő betegségek kezelésének.

A megfelelően kialakított táplálkozásnak kiemelt szerepe van a különféle allergiás, túlérzékenységi állapotok terápiájában. A dietetikus szakember nagyban megkönnyíti a táplálékallergiával, táplálékintoleranciával küzdők életét: segít a fogyasztható és kerülendő nyersanyagok, élelmiszerek megismerésében; a megfelelő konyhatechnológiai, főzési eljárások, esetleg konyhakialakítási szabályok megismerésében, edukációjában.

Számos egyéb megbetegedés (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, elhízás) terápiájában, a speciális étrendet igénylő állapotban, élethelyzetben (pl. versenysport, várandósság, szoptatás) is segíthet a táplálkozási szakértő. Mindazonáltal a kielégítő egészségi állapot fenntartásában, egészségmegőrzésben is nagy szerepe lehet a kiegyensúlyozott, személyre szabott étrendnek.

Varga Dóra, Szarka Dorottya és Rajcsik Enikő dietetikusok az egészséget támogató táplálkozás és életvitel szakértői. A dietetikai konzultáció keretében lehetőség nyílik az aktuális tápláltsági állapot felmérése, táplálkozási szokások kiértékelésére, jelenlegi tünetek és korábbi kórelőzmény figyelembe vételével táplálkozási terv kialakítására. A mindennapok megkönnyítése érdekében igény esetén kérhető a dietetikai vizit után személyre szabott egy- vagy kéthetes mintaétrend.

Varga Dóra dietetikus, táplálkozástudományi szakember segítsége kiterjed a különböző betegségekhez tartozó étrendi ajánlásokra és diéták összeállítására. Specialitásai közé tartoznak az összetett allergiás ételintoleranciás kórképek, a kombinált allergiás kórképek, valamint a PCOS, inzulinrezisztencia és egyéb endokrin betegségek diétája.

Szarka Dorottya dietetikus személyre szabott szakmai segítséget nyújt a táplálékallergiával, -intoleranciával, inzulinrezisztenciával, illetve túlsúllyal küzdők, belgyógyászati műtéten átesettek számára. Specialitásai közé tartozik a FODMAP diéta. Vegetáriánus, vegán étrend iránt érdeklődők is bátran felkereshetik.

Rajcsik Enikő dietetikus dietetikus segít a csecsemő, kisgyermek, gyermekek személyre szabott táplálkozásának beállításában, étrendösszeállításban. Fordulhatnak hozzá táplálékallergiában szenvedő gyermekek, de I-es típusú cukorbetegséggel, inzulinrezisztenciával, testsúlyproblémával küzdők is.

Téma szakértői

Szabó Lucia

Szabó Lucia

dietetikus
Fülöp Lili

Fülöp Lili

dietetikus
Varga Dóra Varga Dóra

Varga Dóra

Dietetikus, Oklevles táplálkozástudományi Szakember MSc

Hírek

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Keresztallergia kivizsgálás multiplex allergia teszttel

Légúti allergiásként tapasztalta már, hogy bizonyos ételek fogyasztásakor kapar a torka, égő, viszkető érzés jelentkezik a szájüregben? Ezeket a tüneteket keresztallergia okozhatja. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista, a Budai Allergiaközpont orvosa elmondta, hogy felesleges diétás megszorítások helyett, ilyenkor célszerű vizsgálattal meghatározni, hogy pontosan mi az az élelmiszer, amit kerülnie kell annak érdekében, hogy a tüneteket megelőzze.

További részletek
5 tény a parlagfű allergiáról

5 tény a parlagfű allergiáról

Közel 2 millióan szenvednek ezekben a hetekben parlagfű allergiától az országban. A gyerekeket, felnőtteket és idősebbeket is érintő tünetekről és kezelésükről dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

PRIMA MEDICA