A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

A dietetikus tanácsai a nyári ételmérgezések elkerüléséhez

Drégely Anikó Módosítva: 2022.07.15

A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.

A legproblémásabb élelmiszerek

A nyári ételmérgezések többsége a tojás, tej, hús, halak és tenger gyümölcsei, illetve a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásához kötődik. A paletta tehát igen széles, éppen ezért általánosságban igaz, hogy minden alapanyag tárolására és elkészítésére gondot kell fordítanunk a nyári időszakban. Az ételmérgezések többsége a lisztériabaktérium, szalmonella, E.coli és Campylobacter kórokozókhoz köthető. Ezek akkor tudnak fertőzéseket okozni, ha az adott alapanyagot nem tisztítjuk, mossuk meg felhasználás előtt elég alaposan, nem sütjük át megfelelően az elkészítés során, vagy például bevásárlás vagy főzés után elfeledkezünk róla és a melegben áll hűtés nélkül.

Erre ügyeljünk az otthoni főzés, grillezés során

  • Grillezett, nem átsült húsok is okozhatnak ételmérgezést.Mossunk kezet, mielőtt hozzákezdünk a főzéshez.
  • A zöldségeket, gyümölcsöket felhasználás előtt alaposan mossuk és szárítsuk meg, fogyasztásig tároljuk hűtőben, elkülönítve a több élelmiszertől.
  • A spenót, saláta, káposzta és egyéb zöldségek külső leveleit távolítsuk el, a többi, felhasználásra szánt levelet külön-külön, egyesével mossuk le.
  • Az alapos főzés szintén segíthet a fertőzések megelőzésében, magas hőmérsékleten a legtöbb kórokozó elpusztul.
  • A konyhapultot, vágódeszkát mindig alaposan tisztítsuk meg, különösen nyers hús, vagy zöldségek feldolgozását követően. Az egyes alapanyag típusok feldolgozására külön-külön vágódeszkát használjunk.
  • Az elkészített ételt rövid időn belül tálaljuk és fogyasszuk el, a maradékot mielőbb tegyük hűtőbe.
  • Húsok készítése során soha ne tegyük a már alaposan átsütött, kész terméket a még feldolgozás előtt használt, korábban a nyers hús tárolására szolgáló edénybe.
  • A lejárt szavatosságú terméket ne fogyasszuk el, még akkor sem, ha hűtőben tároltuk.
  • A tojásokat feltörés előtt mindig alaposan mossuk át. A nyers tojást tartalmazó ételeket kerüljük a nyári melegben, ezek szinte pillanatok alatt megromolhatnak a hűtőből kivéve. Ez okból a lágytojás fogyasztása sem javasolt, a tojást tartalmazó fogásokat süssük alaposan át.
  • Grillezés során részesítsük előnyben a jól átsült húsokat. Ha a külseje már kérges, de belül még félig nyers a hús, a nem kellőképpen átsült részekben lévő baktériumok még fertőzést okozhatnak.
  • Grillezéshez a húsokat csak közvetlenül sütés előtt vegyük elő a hűtőből, ne tároljuk a melegben.

Amire a nyaralás során érdemes figyelni

Drégely Anikó a külföldi tartózkodás alatt fogyasztott ételekkel kapcsolatban azt javasolja, hogy a melegben inkább kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó. Érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válasszunk – ehhez használhatjuk az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.

 

Mindig nézzünk utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyasszunk. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.

Téma szakértői

Szkladányi-Szabó Lucia

Szkladányi-Szabó Lucia

holisztikus dietetikus
Vajdovich Dorottya

Vajdovich Dorottya

dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember Msc
Varga Dóra

Varga Dóra

vezető dietetikus, Okleveles táplálkozástudományi szakember MSc

Kapcsolódó oldalak

Hírek

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Születésünk módja is befolyásolja, hogy allergiások leszünk-e életünk során

Az elmúlt húsz évben nagyjából 15 százalékkal emelkedett az allergiás megbetegedések száma, és 2050-re a lakosság fele érintett lehet valamilyen allergiás reakcióval vagy megbetegedéssel. Dr. Balogh Ádám, az Allergiaközpont csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakembere arra hívja fel a figyelmet, hogy az anyatejes táplálás kiemelt jelentőségű az allergiás megbetegedések kialakulásának megelőzésében.  

További részletek
Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok