A nyári melegben az otthoni főzés vagy kerti grillezés is könnyen rosszul végződhet, ha az élelmiszereket nem megfelelően tároljuk vagy készítjük el. A külföldi tartózkodás során is fontos néhány óvintézkedést betartani, hogy a nyaralást ne tegyék tönkre az ételmérgezés kellemetlen tünetei. Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusának tanácsai ebben segítenek.
A nyári ételmérgezések többsége a tojás, tej, hús, halak és tenger gyümölcsei, illetve a gyümölcsök és zöldségek fogyasztásához kötődik. A paletta tehát igen széles, éppen ezért általánosságban igaz, hogy minden alapanyag tárolására és elkészítésére gondot kell fordítanunk a nyári időszakban. Az ételmérgezések többsége a lisztériabaktérium, szalmonella, E.coli és Campylobacter kórokozókhoz köthető. Ezek akkor tudnak fertőzéseket okozni, ha az adott alapanyagot nem tisztítjuk, mossuk meg felhasználás előtt elég alaposan, nem sütjük át megfelelően az elkészítés során, vagy például bevásárlás vagy főzés után elfeledkezünk róla és a melegben áll hűtés nélkül.
Drégely Anikó a külföldi tartózkodás alatt fogyasztott ételekkel kapcsolatban azt javasolja, hogy a melegben inkább kerüljük az utcai árusoknál kapható ételeket, de a svédasztalos ételek fogyasztása is megfontolandó. Érdemes inkább frissen készített és melegen tálalt fogásokat fogyasztani. Csak megbízható éttermeket válasszunk – ehhez használhatjuk az ismerősök, internetes csoportok, oldalak ajánlásait.
Mindig nézzünk utána, hogy a célországban milyen minőségű az ivóvíz. Több országban csapvíz helyett ásványvíz fogyasztása javasolt, itt érdemes mellőzni a helyben készült jégkockákat és akár fogmosáshoz is ásványvizet használni, különösen a gyerekek esetében. Gyümölcssalátát, szeletelt gyümölcsöket is csak megbízható helyen fogyasszunk. A fertőzéshez elég lehet az elkészítés előtt nem körültekintő mosás, tisztítás vagy a hűtött tárolás hiánya is.
Az Ételallergia Tudatosság Hete 2023. május 14-20 között kerül megrendezésre. A program szervezői minden évben az ételallergiával kapcsolatos fontos információkra és tévhitekre hívják fel a figyelmet. Az idei év egyik kiemelt témája az anafilaxiás reakció és kezelése, mellyel kapcsolatban dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, a Budai Allergiaközpont főorvosát kérdeztük.
Hazánkban a legerősebb allergén növényként ismert, a legtöbb allergiás panaszt okozza. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa a parlagfű elleni védekezés fontosságáról és az allergiás tünetek kezeléséről beszélt.
Az Ostrom utcai rendelőknek otthont adó épületen teljes felújítást végzünk, hogy egy kellemes környezetben fogadhassuk a gyógyulni vágyókat. A felújítással kapcsolatos kellemetlenségekért szíves elnézésüket és megértésüket kérjük!
Köszönettel:
Prima Medica Egészségközpontok