5 gyakori allergénforrás a lakásban

5 gyakori allergénforrás a lakásban

allergiakozpont.hu Létrehozva: 2016.04.26 Módosítva: 2023.11.16

A lakáson belüli allergiás tünetekért az esetek többségében a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól-őszig a lakásba jutó pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet.

A lakáson belüli allergiás tünetekért az esetek többségében a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól-őszig a lakásba jutó pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet.

Kéretlen társbérlők

magas koncentrációban a penészgomba és a poratka is súlyos allergiás panaszokat okozhat. Kezdetben légúti irritáció, orrdugulás, köhögés jelentkezhet, megfelelő kezelés hiányában idült arcüreggyulladás is kialakulhat. Az évnek ebben az időszakában a kertből, az utcáról is juttathatunk allergéneket a lakásba. Ehhez egy szellőztetés is elég lehet, de mi is behurcolhatjuk: a pollenek a ruhánkon, cipőnk talpán, vagy a hajunkon is könnyen megtapadhatnak. A takarítás során ezért különösen fontos minden allergén-lelőhelyet feltérképeznünk a lakásban.

Online Bejelentkezés

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Vizes helyiségek

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, felkutatását ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdenünk. A takarítás során fordítsunk kiemelt figyelmet a következő területekre: a fürdőszobai mosdó alatti részen, kád mellett, a szobanövények cserepeiben, a konyhában, a mosogató mögötti területeken és ajtók, ablakok környékén.

Szőnyegek

A háziporatkák az emberről lehullott hámsejtekkel táplálkoznak, ezért nagy mennyiségben fordulnak elő a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben. Az atkák levegőben szálló ürüléke allergiás tüneteket okozhat, ez ellen úgy védekezhetünk, ha hetente alaposan átporszívózzuk a szőnyeget, HEPA szűrős készülékkel. Allergia esetén jobb, ha kerüljük a padlószőnyeget, válasszunk inkább könnyebben takarítható parkettát, padlólapot.

Légkondicionáló

Az elmúlt évek forró nyarai miatt egyre több lakásba szereltetnek légkondicionálót. A készülékeket minden évben tavasszal, a szezon kezdete előtt alaposan ki kell takarítani, mert a nedves környezet miatt penészgombák telepedhetnek meg benne. A szakember által végzett alapos tisztítással megelőzhetjük, hogy a légkondicionáló bekapcsolásával az allergének a levegőbe jussanak.

Előszoba

Pollenszezonban praktikus lehet, ha a szabadban viselt ruhát már az előszobában lecseréljük. Az öltözékünkön ugyanis pollenek ezreit hurcolhatjuk a lakásba: cipőnk talpán, és a ruhán is. A könnyebb takaríthatóság végett is praktikus ebben a helyiségben kerülni a szőnyegek, kárpitozott székek/bútorok, vastag sötétítő függönyök használatát. Igyekezzünk minél kevesebb felületet biztosítani az allergének megtapadásához.

Ágynemű

A háziporatkák másik kedvelt élőhelye, emellett pollenszezonban nagy mennyiségű allergént is juttathatunk a párnánkra, ha nem mosunk minden este hajat. A kellemetlen tünetek elkerüléséhez ne pakoljuk tele az ágyat a poratkákat szintén mágnesként vonzó plüssállatokkal, az ágyneműt pedig legalább havonta mossuk át 60 fokon.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

12 éves lányomnak évek óta évszaktól függetlenül savós orrfolyása van, de egyéb tünetek nem jelentkeztek. Ma voltunk allergológusnál, aki, bár a légzésfunkció rendben volt, estére 1x mg Eonic tablettát, reggelre 1x 5mg Lordestin tablettát írt fel. A prick teszt eredménye: penész++, atka+++ fű++++,fa+++ ,parlagfű+++, macskaszőr+.
Szeretném megkérdezni, hogy a fenti kezelési módon kívül létezik-e más kezelési lehetőség, hogy ne kelljen folyamatosan antihisztamint szednie? Illetve, hogy egyáltalán hosszú távon várhatjuk-e a fenti kezelési módtól, hogy elmúlik egyszer csak az allergiája, illetve-mivel tünetei nem súlyosak-ártunk-e, ha nem szedi a gyógyszereket?
Mi a véleménye a fenti esetben az immunterápiáról, illetve a deszenzibilizálásról?
Köszönöm!
Schmidt Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Schmidt Andrea !

Nem lehet megjósolni, hogy milyen irányban fognak gyermeke allergiás tünetei változni. Lehet , hogy lesznek tünetmentes időszakok, de az allergiája alapvetően meg fog maradni. A tüneti kezelést személyre szabottan úgy kell beállítani, hogy a legkisebb hatásos gyógyszermennyiséggel érjük el a tünetmentességet.

Az immunterápia ( ugyanazt jelenti a desensibilisatio ill . hyposensibilisatio ) az egyetlen ma ismert oki kezelés.
A sikeresség azon múlik, hogy a tünetek és az allergiatesztek alapján a megfelelő kezelést válasszuk ki. El kell dönteni, melyik allergénre adjuk .

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Elhúzódó allergia

Évek óta elhúzódó allergiával kerestem fel Önöket. Az első vizit után, a pontos diagnózisnak és a és a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően rohamosan javult az állapotom. A doktornő minden részletre kiterjedően kikérdezett, és teljes körűen felvilágosított a problémámról. Az összes kérdésemre készségesen válaszolt. A kontroll viziten már csak a továbbiakat kellett pontosítani. 

További vélemények

Hírek

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Egyre nagyobb az érdeklődés az ételallergiák iránt az online térben is

Az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akiknél valamilyen panaszt okoz bizonyos ételek fogyasztása. Dr. Sárdi Krisztina, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus orvosa szerint a betegek szívesen támaszkodnak az interneten elérhető információkra, de a diagnózis megállapításához elengedhetetlen az orvossal történő konzultáció.

További részletek
Pollenallergia vagy reflux kínozza?

Pollenallergia vagy reflux kínozza?

A szokatlanul enyhe februári időjárás miatt a pollenszezon már most elkezdődött. Ha reggelente hátsó garatfali csorgást tapasztal, krákogó köhögésre és torokirritációra ébred, könnyen hiheti azt, hogy allergiás panaszokkal küzd. Pedig elképzelhető, hogy valójában néma refluxa van – tudtuk meg dr. Sárdi Krisztinától, az Allergiaközpont belgyógyász, gasztroenterológus szakemberétől, aki azt is elmondta, hogy a célirányos kezeléshez fontos tisztázni a kiváltó okokat.  

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

Prima Medica Egészségközpontok