5 gyakori allergénforrás a lakásban

5 gyakori allergénforrás a lakásban

allergiakozpont.hu Módosítva: 2023.11.16 12:57

A lakáson belüli allergiás tünetekért az esetek többségében a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól-őszig a lakásba jutó pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet.

A lakáson belüli allergiás tünetekért az esetek többségében a penészgomba és a háziporatka jelenléte okolható, de tavasztól-őszig a lakásba jutó pollenek is súlyosbíthatják a helyzetet.

Kéretlen társbérlők

magas koncentrációban a penészgomba és a poratka is súlyos allergiás panaszokat okozhat. Kezdetben légúti irritáció, orrdugulás, köhögés jelentkezhet, megfelelő kezelés hiányában idült arcüreggyulladás is kialakulhat. Az évnek ebben az időszakában a kertből, az utcáról is juttathatunk allergéneket a lakásba. Ehhez egy szellőztetés is elég lehet, de mi is behurcolhatjuk: a pollenek a ruhánkon, cipőnk talpán, vagy a hajunkon is könnyen megtapadhatnak. A takarítás során ezért különösen fontos minden allergén-lelőhelyet feltérképeznünk a lakásban.

Online Bejelentkezés

Dr. Augusztinovicz Monika

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Vizes helyiségek

A penészgomba a magas páratartalom mellett különösen kedveli a hűvös, sötét zugokat, felkutatását ezért érdemes ehhez hasonló helyeken kezdenünk. A takarítás során fordítsunk kiemelt figyelmet a következő területekre: a fürdőszobai mosdó alatti részen, kád mellett, a szobanövények cserepeiben, a konyhában, a mosogató mögötti területeken és ajtók, ablakok környékén.

Szőnyegek

A háziporatkák az emberről lehullott hámsejtekkel táplálkoznak, ezért nagy mennyiségben fordulnak elő a kárpitozott bútorokban, szőnyegekben. Az atkák levegőben szálló ürüléke allergiás tüneteket okozhat, ez ellen úgy védekezhetünk, ha hetente alaposan átporszívózzuk a szőnyeget, HEPA szűrős készülékkel. Allergia esetén jobb, ha kerüljük a padlószőnyeget, válasszunk inkább könnyebben takarítható parkettát, padlólapot.

Légkondicionáló

Az elmúlt évek forró nyarai miatt egyre több lakásba szereltetnek légkondicionálót. A készülékeket minden évben tavasszal, a szezon kezdete előtt alaposan ki kell takarítani, mert a nedves környezet miatt penészgombák telepedhetnek meg benne. A szakember által végzett alapos tisztítással megelőzhetjük, hogy a légkondicionáló bekapcsolásával az allergének a levegőbe jussanak.

Előszoba

Pollenszezonban praktikus lehet, ha a szabadban viselt ruhát már az előszobában lecseréljük. Az öltözékünkön ugyanis pollenek ezreit hurcolhatjuk a lakásba: cipőnk talpán, és a ruhán is. A könnyebb takaríthatóság végett is praktikus ebben a helyiségben kerülni a szőnyegek, kárpitozott székek/bútorok, vastag sötétítő függönyök használatát. Igyekezzünk minél kevesebb felületet biztosítani az allergének megtapadásához.

Ágynemű

A háziporatkák másik kedvelt élőhelye, emellett pollenszezonban nagy mennyiségű allergént is juttathatunk a párnánkra, ha nem mosunk minden este hajat. A kellemetlen tünetek elkerüléséhez ne pakoljuk tele az ágyat a poratkákat szintén mágnesként vonzó plüssállatokkal, az ágyneműt pedig legalább havonta mossuk át 60 fokon.

Téma szakértője

  • Dr. Augusztinovicz Monika

  • Szakterületek:
    • allergológus, klinikai immunológus és fül-orr-gégész
  • Specialitások:
    • orrmelléküreg (arcüreg, homloküreg) specialista
    • COVID utáni szaglásvesztés, szaglástréning 
    • felsőlégúti allergiák
    • általános fül-orr-gégészeti panaszok
    • gyermek fül-orr-gégészeti kezelések
    • fülfájás, füldugulás kezelése

    Távkonzultációs lehetőség csak immunterápia kontroll esetén!

    Vélemények dr. Augusztinovicz Monikáról >>>

     

    Rendelés típusa:

    • Személyes (rendelői) vizit
    • Távkonzultáció (telefonos): szerda délután
    • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő!

12 éves lányomnak évek óta évszaktól függetlenül savós orrfolyása van, de egyéb tünetek nem jelentkeztek. Ma voltunk allergológusnál, aki, bár a légzésfunkció rendben volt, estére 1x mg Eonic tablettát, reggelre 1x 5mg Lordestin tablettát írt fel. A prick teszt eredménye: penész++, atka+++ fű++++,fa+++ ,parlagfű+++, macskaszőr+.
Szeretném megkérdezni, hogy a fenti kezelési módon kívül létezik-e más kezelési lehetőség, hogy ne kelljen folyamatosan antihisztamint szednie? Illetve, hogy egyáltalán hosszú távon várhatjuk-e a fenti kezelési módtól, hogy elmúlik egyszer csak az allergiája, illetve-mivel tünetei nem súlyosak-ártunk-e, ha nem szedi a gyógyszereket?
Mi a véleménye a fenti esetben az immunterápiáról, illetve a deszenzibilizálásról?
Köszönöm!
Schmidt Andrea

Dr. Augusztinovicz Monika
Dr. Augusztinovicz Monika allergológus
Tisztelt Schmidt Andrea !

Nem lehet megjósolni, hogy milyen irányban fognak gyermeke allergiás tünetei változni. Lehet , hogy lesznek tünetmentes időszakok, de az allergiája alapvetően meg fog maradni. A tüneti kezelést személyre szabottan úgy kell beállítani, hogy a legkisebb hatásos gyógyszermennyiséggel érjük el a tünetmentességet.

Az immunterápia ( ugyanazt jelenti a desensibilisatio ill . hyposensibilisatio ) az egyetlen ma ismert oki kezelés.
A sikeresség azon múlik, hogy a tünetek és az allergiatesztek alapján a megfelelő kezelést válasszuk ki. El kell dönteni, melyik allergénre adjuk .

Üdvözlettel:
dr Augusztinovicz Monika
fül-orr-gégész, allergológus
Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedves, lelkiismeretes

A doktornő nagyon kedves, türelmes, lelkiismeretes és alapos volt, minden kérdésemet megválaszolta és a jövőre nézve (a kivizsgálási folyamattal kapcsolatban) is ellátott a szükséges információkkal.

További vélemények

Hírek

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípés is okozhat súlyos bőrtüneteket – ez a teendő vele

A szúnyogcsípések többnyire nem igényelnek különösebb kezelést. Előfordulhat azonban, hogy akár tenyérnyi nagyságú duzzanattal, fájdalommal járó elváltozásokat is okozhatnak a kellemetlen kis vérszívók. A Skeeter-szindróma a heves tünetek ellenére nem életveszélyes állapot – nyugtat meg mindenkit dr. Moric Krisztina, az Allergiaközpont allergológusa, klinikai immunológusa.

További részletek
Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

Méh-és darázscsípés? Az ijesztő tünetek nem mindig jelentenek allergiát!

A méh- illetve darázsfélék csípése egyaránt fájdalmas, azonban a csípés helyén kialakuló bőrtünetek legtöbbször teljesen ártalmatlanok – mondja. dr. Mezei Györgyi, az Allergiaközpont allergológus és klinikai immunológus orvosa, akit arról kérdeztünk, milyen tünetek utalhatnak a csípések kiváltotta allergiás reakcióra.

További részletek

Orvos válaszol

Kérdését itt teheti fel

SPECIALIZÁLT KÖZPONTOK